A24.com.tr » ajanda » GENEL AYDINLATMA AMACI İLE KULLANILAN BAZI LAMBALARIN KULLANIMDAN KALDIRILMASINA SON 1 AY

GENEL AYDINLATMA AMACI İLE KULLANILAN BAZI LAMBALARIN KULLANIMDAN KALDIRILMASINA SON 1 AY

GENEL AYDINLATMA AMACI İLE KULLANILAN BAZI LAMBALARIN KULLANIMDAN KALDIRILMASINA SON 1 AY

Geri sayım başladı: Sadece bir ay içinde Avrupa Birliğinde ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan bazı lambalar kullanımdan kaldırılacak.

AGİD – Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği'nden yapılan yazılı açıklama:

Türkiye’ de Avrupa Birliğine uyumlu olarak yayınlanan IŞIK KAYNAKLARININ VE AYRI KONTROL DONANIMLARININ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLİLİKLERİNE DAİR TEBLİĞ (2019/2020/AB) (SGM:2021/11) ve 26 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe alınan ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK genel aydınlatma amaçlı kullanılan kompakt floresan ve floresan lambaların (CFLi , FL T5 ve FLT8) ve halojen lambalar (G9) ile düşük voltajlı halojen lambaların (G4 ve GY6.35) piyasaya arz edilmesini etkileyecektir.

Eko Tasarım kuralları, Eylül 2021'de CFLi, HL R7s > 2700 lumen, T2 ve T12 FL lambaları aşamalı olarak kaldırmışken ve RoHS Direktifi, 25 Şubat 2023’den itibaren CFLni, Uzun Ömürlü LFL lambaların ve Dairesel T5'in Avrupa ve ülkemiz pazarına arzını kısıtlamıştır. Son adım ise 25 Ağustos 2023'ten itibaren Uzun Ömürlü CFL, T5 ve T8 FL lambaların kullanımdan kaldırılmasıdır.

1 Eylül 2023 tarihinden itibaren de Eko Tasarım G9, G4 ve GY6.35 halojen lambaların pazara arzını kısıtlayacaktır.

Yeni yönetmeliklerin Avrupa’ da ve ülkemizde birkaç ay içinde geleneksel lambaların kullanılabilirliğini etkileyeceği açıktır. Özellikle T5 ve T8 gibi lambaların genel aydınlatma da yaygın olarak kullanıldığı dikkate alınırsa tüm kullanıcılara mevcut aydınlatmalarını gözden geçirmelerini, ihtiyaca uygun verimli çözümler ile görsel konforu yüksek aydınlatma sağlamak için bir aydınlatma uzmanıyla en hızlı şekilde iletişim kurmalarını öneririz.

Yukarıda bahsi geçen mevzuatlar ile kullanımdan kaldırılan lambalar ve ilgili tüm tarihleri içeren özet
tablo:

Kullanımdan Kaldırılacak Lambalar               Kullanımdan Kaldırılma Tarihi ve İlgili Direktif
CFLi                                                                         1 Eylül 2021 – Eko Tasarım
HL R7s > 2700 lumenumen                                1 Eylül 2021 – Eko Tasarım
FL T2                                                                       1 Eylül 2021- Eko Tasarım
FL T12                                                                     1 Eylül 2021 – Eko Tasarım
CFLni                                                                       25 Şubat 2023 – RoHS
Uzun Kullanım Ömrüne Sahip LFL                25 Şubat 2023 – RoHS
Dairesel T5                                                          25 Şubat 2023 – RoHS
Uzun Kullanım Ömrüne Sahip CFL                 25 Ağustos 2023 – RoHS
FL T5                                                                    25 Ağustos 2023 – RoHS
FL T8                                                                    25 Ağustos 2023 – RoHS
HL G9                                                                   1 Eylül 2023 – Eko Tasarım
HL G4                                                                   1 Eylül 2023 – Eko Tasarım
HL GY6.35                                                            1 Eylül 2023 – Eko Tasarım

Aynı ürünün hem Eko Tasarım hem de RoHS tarafından etkilendiği durumlarda, en erken kullanımdan kaldırma tarihinin öncelikli olduğu ve geçerli olduğu ön görülmektedir.

 

AVRUPA AYDINLATMA BİRLİĞİ HAKKINDA:
LightingEurope, merkezi Brüksel'de bulunan ve 31 şirketi ve ulusal birliği temsil eden aydınlatma endüstrisinin sesidir. Bu üyeler, çoğunluğu küçük veya orta ölçekli olan 1.000'den fazla Avrupa şirketini oluşturmaktadır. 100.000'den fazla kişiden oluşan toplam bir Avrupa işgücünü ve 20 milyar avroyu aşan yıllık ciroyu temsil ediyorlar. LightingEurope, insan konforuna, güvenliğine ve refahına ve çevreye fayda sağlayan verimli aydınlatmayı teşvik etmeye kendini adamıştır. LightingEurope, Avrupa aydınlatma endüstrisi için adil rekabeti ve büyümeyi teşvik etmek için pozitif bir iş ve düzenleyici ortamı savunmaktadır. Daha fazla bilgi www.lightingeurope.org adresinde mevcuttur.

AGİD HAKKINDA:
AGİD – Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği 1997 yılında aydınlatma armatürü ve ekipmanları üreticisi firmalar tarafından sektörün kimlik bilincini meydana getirmek, sektör içindeki temsilciler arasında bireysel ve kolektif ilişkileri geliştirmek, ortak çabalar ve anlaşmalar vasıtasıyla kurumsal/akademik ilişkileri arttırmak, uluslararası standartlara uyum sürecini tamamlamak, Türk üreticilerin uluslararası piyasada temsil edilmelerini sağlamak ve tüketici haklarını korumak amaçlarını gerçekleştirmek üzere kuruldu. AGİD, sorunlara tek tek şirketler olarak yaklaşılmasının aksine, onları ortak bir sinerji ile çözmenin önemini savunmakta, kurallara uygun ve adil rekabetin aydınlatma sektöründe uygulanması için çaba sarf etmektedir. Böylece kolektif yardımlaşmanın ilerleyeceğine, üye şirketler arasındaki kişisel ilişkiler ve dostlukların pekişeceğine inanmaktadır. Daha fazla bilgi www.agid.org.tr adresinde mevcuttur.

YORUMLAR
  Parmak uzunluğuna göre karakter analizi testi
Parmak uzunluğuna göre karakter analizi testi