A24.com.tr » ajanda » Fransız kent sanatının ikonik çifti Ella&Pitr Türkiye'de!

Fransız kent sanatının ikonik çifti Ella&Pitr Türkiye'de!

Fransız kent sanatının ikonik çifti Ella&Pitr Türkiye'de!

Fransız kent sanatının en ikonik çifti Ella&Pitr, Institut français Türkiye’nin daveti üzerine geldikleri Ankara ve Eskişehir’de performans sergiliyor.

İkili, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü otoparkında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ile 3000 metrekarelik dev bir fresk yarattı.

Ella&Pitr 7 Mayıs Çarşamba günü Eskişehir Avlu Sanat Merkezi’nde bulunan LE M.U.R. Eskişehir’i tasarlayacak.

Program:
▪️ Performans
4 – 5 – 6 Mayıs
Hacettepe Üniversitesi Otopark alanı

▪️ Performans
7 Mayıs 13.00 – 15.00
Le M.U.R. Eskişehir

Ella&Pitr hakkında:

Çiftin evreni şiirselliği, mizahı ve simüle edilmiş samimiyetiyle şaşırtıyor ve meydan okuduğu kadar tazeliğiyle de keyif veriyor. Naiflik sadece bir biçim, her daim taklit ve içeriği sert olabilir. Sanatçılar hayal güçlerini resmederler, ancak bunun ötesinde, bu onlar ve dolayısıyla biz hakkındadır.

Onların eserlerinde kendimizi görmeyi nasıl başaramayız? Asi nineleri, savaş delisi çocukları ve dişsiz karakterleriyle Ella & Pitr bizi şaşırtıyor. Mizahi, grotesk, ironik, absürd ve rüya gibi sahneleri tamamen kırılganlıkla ilgili. Çalışmalarına baktığımızda, tebessümden düşünceye, şaşkınlığa ve hassasiyete geçiyoruz – çoğu zaman bu sırayla.
Ella & Pitr 2007’den bu yana uzun bir yol kat etti. Pekin’den Chicago’ya, Stavanger, Londra, Roma, Santiago de Chile, Bombay ve diğer pek çok şehir boyunca resim yapmak ve sergi açmak için sayısız kilometre yol kat ettiler. Sadece gökyüzünden görülebilen bir dev ailesine hayat verdiler, 2015’te Norveç’te ve 2019’da Paris’te Avrupa’nın en büyük fresklerini boyadılar, ancak onları yok etmek üzere çalışmaya karar verdiler. Devleşme yarışı sonunda onları yordu.

Boyutun özün, yüzeyin sahnenin önüne geçmesiyle, yarattıklarını kelimenin tam anlamıyla paramparça ederek kent sanatının temellerine – geçici olma boyutuna – geri dönmeye karar verdiler.
Ella & Pitr’in olayı bu: işe yarayan tariflere bağlı kalmamak. Her zaman hareket halindeler, asla durağanlaşmıyor, asla sıkılmıyor ya da bizi sıkmıyorlar ve kendilerini her zaman en az beklediğimiz yerde konumlandırıyorlar. Bu ruh hali stüdyo çalışmaları kadar sokak sanatları için de geçerli. On yıl içinde, pratikleri mecra ve konular açısından bir dizi dönüşüm geçirerek evrimleşti.

Ella & Pitr 2007’den beri birlikte çalışan iki Fransız kent sanatçısı. Kentsel alanda birkaç bin metrekarelik yatay yüzeyler üzerine yaptıkları devasa ölçekli çizimlerle tanınıyorlar.
Sırasıyla 1984 ve 1981 doğumlu olan Ella ve Pitr 2007 yılında kolaj kullanarak birlikte çalışmaya başladılar.
2009 yılında, Fondation Cartier’deki ‘Né dans la rue’ sergisine yasadışı bir şekilde dahil oldular. Bu, onları LE M.U.R Paris üzerinde çalışmaya davet eden Thomas Schmitt’in dikkatini çeken bir jestti. Sergi çerçevesinin dışına çıkan ilk sanatçı oldular.

İkili, 2012 yılında anamorfoz ilkesini çalışmalarına dahil etmeye başladı. 2013 yılında Comédie de Saint-Étienne ile işbirliği yaparak anamorfik çalışmalarını içeren bir dizi görsel hazırladılar.

2013 yılında Ella & Pitr ‘Uyuyan Devler’i farklı ülkelerde boyamaya başladı. Boyutları, kullanılan malzemeye bağlı olarak 500 metrekareden 25.000 metrekareye kadar değişen eserler ürettiler.
2015 yılında, NuArt Festivali kapsamında Norveç’te, dünyanın bir çatı üzerindeki en büyük figüratif çalışması olan Lilith & Olaf’ı resmettiler.

2016 yılında Brigitte-Angélique de la Marmite ile birlikte Saint-Etienne’deki Geoffroy-Guichard stadyumunun sahasını ele geçirdiler. Aynı yıl Paris yakınlarındaki La Défense iş bölgesinde ‘Pendant qu’Inès rêve de Camping, d’autres se noient’ adlı bir çalışma ürettiler.

Haziran 2019’da Paris’teki Parc Expo’nun 25.000 metrekarelik çatısına dünyanın en büyük kentsel çalışmasını yaptılar. ‘Quel temps fera-t-il demain’ adlı eserde, Paris çevre yolundan geçen ve minicik görünen arabaların önünde kement atan bir büyükanne, başının üzerinden uçan bir plastik torba resmediliyor.
Yavaş yavaş bir “kayboluşlar koleksiyonu” geliştiriyorlar, çizimlerinin silinmesini Google Maps aracılığıyla arşivliyorlar veya 2019’da gri bir granit ocağında ürettikleri ‘Blast’ serisinde olduğu gibi onları dinamitleyerek kaybolmalarını tetikliyorlar.

2024 yılında, 2 yıllığına Japonya İç Denizi’ndeki Sashima adasında ikamet ettikten sonra, ‘Fermez les yeux vous y verrez plus clair’ adlı gösterilerinin prömiyeri Comédie de Saint-Etienne’de yapıldı.

Etkinlikler, Hacettepe Üniversitesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve JOTUN Türkiye’nin değerli katkıları ile gerçekleştirildi.

YORUMLAR
  Sosyal Medyada her gördüğünüze inanmamanız gerektiğini ispatlayan 80 resim
Sosyal Medyada her gördüğünüze inanmamanız gerektiğini ispatlayan 80 resim