A24.com.tr » yaşam » En kötü 1 nisan şakaları - 1 nisan şakasının tarihçesi - 1 nisan tarihi sakalari mesajlari

En kötü 1 nisan şakaları - 1 nisan şakasının tarihçesi - 1 nisan tarihi sakalari mesajlari

En kötü 1 nisan şakaları - 1 nisan şakasının tarihçesi - 1 nisan tarihi sakalari mesajlari

Her yıl 1 nisanda insanlar arkadaşlarına, ailesine ve yakınlarına çeşitli şakalar yaparak onları bozmaya çalışır. Peki bu gelenek nereden gelmektedir? En güzel 1 nisan şakaları haberimizde.

 1 nisan günü insanları birbirlerine şaka yaparak eğlenmeye çalşırlar. 

1 Nisan şakasının tarihi 1564 yılına dayanmaktadır. 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yıl başlangıcı olarak Ocak ayının 1. Gününe almıştır. Daha önceleri Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılan yıl başlangıcı 25 Mart’tı. O zamanlarda var olan iletişim koşulları sebebiyle Charles tarafından alınan bu karar pek fazla yaygınlık göstermedi. Bu haberi duyanlar protesto amacı ile eski adetlerini yapmaya devam ettiler. Daha sonra ise 1 Nisan tarihinde bir parti düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak adlandırdılar. 1 Nisan’a “aptallar günü” adını koydular. 1 Nisan’da herkese sürpriz hediyeler verip, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar geçtikten sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışıldığı zaman dahi Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası olarak görüp bunu kültürü devam ettirdiler. İletişim kanallarının da giderek gelişmesiyle birlikte bu şaka tüm dünyaya yayılmıştır.

1 Nisan ve Tarihçesi
1 nisan şaka günü olarak bilinir ve dolayısıyla her yıl nisanın ilk günü kutlanır. Bu gün içerisinde insanlar sanki bir zorunlulukmuş gibi birbirlerine sayısız şaka yapmaları gelenek haline gelmiştir. Birçok kültür, dil ve inançlarda 1 Nisan hakkında efsaneler bulunur. Bu efsanelerin en bilinenleri ise şunlardır:

Fransa Kralı IX. Charles’in 1564 yılında takvimi değiştirmesiyle yıl başlangıcını Ocak ayının ilk gününe alması ile başlamıştır. Ancak iletişim koşullarının zor olduğu o dönemde bazı insanlar bu gelişmeden habersiz olarak ve/veya bu değişimi kabul etmediklerini gösterir nitelikte yaptıkları eylemler sonucu eskiden yaptıkları gibi aynı adetlernin devam ettirmişlerdir. Ancak yeni takvimi kabul edenler, diğerlerini “1 Nisan aptalları” olarak nitelendirmiş, hatta “Bütün Aptalların Günü” adını vermişlerdir. 1 Nisan gününü ay başı olarak kabul edenlerle alay edenler birçok şakaya maruz bırakmış ve zamanla bu durum gelenek haline gelmiştir. Ayrıca 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere de “Nisan Balığı” adı verilmektedir. Bu geleneğin en bililinen efsanesi olduğu unutulmamalıdır.

İkinci bir efsane ise, Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanmakta olan “Fous” bayramıdır.

İngiltere de ise “April Fools’ Day” yani “Nisan Kaçıklar Günü” olarak bilinir ve 1 Nisan günü kutlanır.

Antik Roma’da da Hilarya adında benzer bir şekilde bayram kutlanmaktadır.

Hindistan’da ise “Holi” adıyla 31 Mart’da bu bayram kutlanır.

İskoçya ise 1 Nisan’ı “Gowk” ya da “Cuckoo” günü olarak kutlamaktadır.

Bunlardan başka ABD, Kanada, Japonya, İsviçre, Hollanda ve Belçika dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde 1 Nisan bilinmekte ve kutlanmaktadır.

YORUMLAR
  Hadise'den RTÜK'e sert tepki!
Hadise'den RTÜK'e sert tepki!