Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir ne zaman aday oldu ne kadar oy aldı?
Saat: 14:23
MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı yarışında rakip olduğu Erdoğan'a oy verip vermeyeceğini açıkladı. Ekmeleddin İhsanoğlu ne zaman aday oldu, ne kadar oy aldı?
Ekmeleddin İhsanoğlu, MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklamasının ardından sessizliğini ilk kez bozdu. CHP-MHP ittifakının adayı olarak Erdoğan'a karşı yarışan Ekmeleddin İhsanoğlu, 2018 seçimlerinde Erdoğan'a oy verecek mi?
Konuyla ilgili ilk kez konuşan İhsanoğlu, partinin kararına uyacağını belirterek, seçimde Erdoğan'a oy vereceğinin sinyalini verdi. Ekmeleddin İhsanoğlu ne zaman aday oldu, ne kadar oy aldı?
2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP ve MHP’nin ortak adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı girdiği yarışı kaybeden İhsanoğlu daha sonra MHP’den gelen teklifi kabul ederek, “MHP İstanbul Milletvekili” olarak yoluna devam etmişti.
MHP’nin 24 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleme kararının ardından Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oyunu kime vereceği merak konusu oldu.
EKMELEDDİN İHSANOĞLU ERDOĞAN'A OY VERECEK Mİ?
İhsanoğlu, Odatv’nin "partisinin adayı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verip vermeyeceği" sorusuna şu yanıtı verdi:
“Cumhurbaşkanlığı seçimi bittikten sonra bu konularda konuşmama kararı almış idim. Partiye davet edildim. Partiye katıldım, partinin milletvekili olarak parti disiplinine uymaktayım. O bakımdan, burada parti hangi tercihi yapıyorsa, ona ben katılıyorum.”
EKMELEDDİN İHSAN OĞLU NE ZAMAN ADAY OLDU
Ekmeleddin İhsanoğlu 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin ortak 'çatı adayı' olarak Türk seçmeninin karşısına çıktı. Büyük ses getiren "Ekmek için Ekmeleddin" sloganıyla seçimlere giren İhsanoğlu, yüzde 38.44 oy alarak cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmişti.
EKMELEDDİN İHSANOĞLU HAYAT HİKAYESİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladığı İslam Kalkınma Konferansı Örgütü'nün ilk Türk Genel Sekreteri olan Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Devlet Üstün Madalyası sahibi.
Evli ve 3 çocuk babası olan İhsanoğlu'nun Bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası hakkında değişik dillerde çok sayıda eseri de mevcut. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babası Müderris İhsan Efendi, İbtidai ve İdari mekteplerinden mezun olduktan sonra bir süre Yozgat'ta Mekteb-i Sultani ve medreselerde okudu. Yozgat'taki dönemin alimlerinden eğitim gördükten sonra, ilim tahsilini daha ileri seviyelere götürmek için önce İstanbul'a, ardından da 1924 yılında Kahire'ye gitti. İhsan Efendi Kahire'deki Ezher Üniversitesi'nde ilim tahsili alıp, bu ülkeye yerleşti. 1938 yılında Kahire'de Rodos Adası Türklerinden Hacıoğlu ailesinden Seniye hanım ile evlenen Mehmet İhsan Efendi'nin Yahya ve Hüman adlı çocukları küçük yaşta vefat etti. 1943 yılında dünyaya gelen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babası İhsan Efendi ise 1961 yılında Kahire'de hayatını kaybedip, Gafir Kabristanlığı'nda toprağa verildi.Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El-Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984'te profesör oldu.
Ekmeleddin İhsanoğlu, 24 yıl boyunca İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünün yürüttü. Bu görevinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.
Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Yozgat'ta yaşayan akrabaları bulunuyor. Yozgat'a ilk kez 2009 yılında davet üzerine gelen İhsanoğlu, sonraki yıllarda yine geldi. Yozgat eşrafından olan dedesi Hacı Aziz Bey'in yaptırdığı tarihî Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı'nı Bozok Üniversitesi'ne bağışlayan İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi tarafından kurulan 'Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi'ne 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazması eserlerden oluşan kendi özel arşivini bağışladı. Bozok Üniversitesi Senatosu, İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreterliği yaptığı sırada Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'na yaptığı bağışlardan dolayı teşekkür edip, 'Tarih Fahri Doktoru' unvanı verdi.
Bozok Üniversitesi'nde 'Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin temeli ise 20 NHisan 2013'de TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile dönemin İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteriolan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun katıldığı törenle atıldı. Bu törende bir konuşma yapan İhsanoğlu'nun, 100 yıl önce Kahire'de babası tarafından başlatılan kitap koleksiyonunu kendisinin sürdürdüğünü ve bunları babasının vasiyeti üzerine üniversiteye bağışladığını söylemişti.
Dönemin İslam Kalkınma Konferansı Örgütü Genel Sekreteri olan Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi Senatosu tarafından kendisine verilen fahri doktora unvanını almak üzere 2011 yılında memleketi Yozgat'a gelmişti. İhsanoğlu burada yaptığı konuşmada, Ortadoğu ülkelerindeki olaylar ve El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili de açıklamalarda bulunmuştu. Prof.Dr. İhsanoğlu o konuşmasında, "Usame bin Ladin ve kendisine bağlı olan grup bir çok masum insanın ölmesine sebep olmuştur. Biz teşkilat olarak ve ben genel sekreter olarak terör aktivitelerini telin ettik, kınadık. İslamiyet hiçbir zaman bu gibi cinayetlere cevaz vermediği gibi, bunları reddeden bir değerlerin olduğunu söylüyoruz. Buna bağlı olarak şunu belirttik. Terörizmle mücadele, teröristi öldürmekle bitmez. Terörizmle mücadele terörizmin sebeplerini, terörizme sebebiyet veren faktörlerin ortadan kaldırılması, bunlar arasında da siyasi haksızlıkların giderilmesidir" diye konuşmuştu.
