Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanı'na "başkanlık" tepkisi
Saat: 12:43

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında, başkanlık sistemiyle ilgili tartışmanın meclis yoluyla ya da referandumla bitmesi gerektiğini söyledi.
MHP lideri Bahçel'nin konuşmasından satır başları şöyle:
"Türk milletine kin besleyen, tarihsel varlığından ürken ne kadar zalim varsa kah piyonlarıyla kah doğrudan saldırmaktadır. Husumet cephesi tüm imkanlarıyla zehir kusmaktadır. Yıkılmamızı gözleyenler faaldir. Yok oluşumuzu projelendirenler faaliyetlerine hız vermişlerdir. Türkiye'nin yanıp kül olmasını hedefleyenler hiç olmadıkları kadar dirençlidir. Terörizm Türkiye'nin bir numaralı meselesidir. Bu vahşi saldırganlığı alt etmeden Türkiye'ye huzur yoktur. Terör örgütleri, PKK'nın menfur saldırıyla değerlendirilmelidir, muharrem ayının 10'una tekabül eden bazı görüşlerimi de sizinle paylaşmak istiyorum."
"KERBELA'DA KILIÇ ÇEKENLER BUGÜNKÜ KAOSUN MİMARIDIR"
"Acılar zaman içinde hem insanları, hem toplumları olgunlaştıran beşeri bir halin tezahürüdür. Olgunlaşmak, unutmak değildir. Bilakis olgunluk, yaşananlardan zor da olsa ders çıkarabilmektir. Bu değerler sayesindedir ki İslam'ı mesajları evrensel boyut kazandırmıştır. Asırlar evvel, dünya karanlık çağa mahkumken İslam toplumları şahlanış dönemleri yaşıyordur. Asr-ı saadet dönemi emsalsiz bir devrin adıdır. İslam ne zaman kavgalara alet edilip, ne zaman saltanat mücadeleleri içine çekildiyse Müslümanların içine kazınan acılar da ortaya çıkmıştır. Geçmişte yaşanan acılar zamanın ruhuna işlemiş ve hiçbir zaman unutulmamıştır. Mağdurların yürek atışı her dönemde yankı bulmuş, mazlumların ahı günümüze kadar ulaşarak hepimizin ortak hüznü haline gelmiştir. Elbette körpe umutlara kan kusturanlar her zaman lanetleneceklerdir. Hakk'a karşı gelenlerin iktidar hırsı uğruna insanlıktan çıkanların isimleri şerle, şiddetle bir anılmıştır, bundan sonra anılmaya devam edecektir. Tarihin her dönemde makam ve mevki uğruna yaşadıkları dönemleri karanlığa gömenler olmuştur. Kerbela'da yaşananlar özellikle hafızalardan silinmeyecektir. Kerbela'da peygamberimize ve ailesine kılıç çekenler, bugünlerde yaşadığımız kaos ve kargaşanın mimarıdır. Hz. Hüseyin ve ehl-i beytin aziz büyüklerin 10 muharrem 61'de şehit edildiklerinden beri İslam aleminde göz yaşı eksik olmamıştır."
IRAK'A TEPKİ
"Bugünlerde Türk askere işgalci suçlamasını yapan Irak'a bakın. Musul'u bırakıp kaçan Irak'ın Türkiye'ye atarlanması, atıp tutması her şeyi özetlemektedir. Suriye ve diğer İslam ülkelerinin perişanlıklarını söylemeye bile gerek yoktur. Geçmişin ızdırap verici olaylarını günümüze taşıyıp kavga meselesi yapmak kimseye bir şey kazandırmayacaktır.
BAŞKANLIK TARTIŞMASI
Başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili de konuşan Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu anki haliyle Anayasa'ya aykırı bir şekilde davrandığını, fiili başkanlık sistemine hukuki bir zemin bulması gerektiğini söyledi. Bahçeli, başkanlık sisteminin millet tarafından benimsenilmesi halinde MHP'nin de bunu kabulleneceğini ifade etti. Bahçeli, bunun için AK Parti'nin gerekli yasa teklifini TBMM'ye getirmesi gerektiğini kaydetti.
Bahçeli, başkanlık tartışmalarının ya meclis yoluyla ya da referandumla artık sona erdirilmesi gerektiğini savundu. Bahçeli konuşmasında şunları söyledi:
"Hükümet sistemi belirlenirken, tarihsel tecrübeler, sosyo-ekonomik yapı, toplumsal eğilim dikkate alınmalıdır. Oldu bitti ile sistem değişikliği görüşmüş şey değildir. Türkiye'nin beka mücadelesi verdiği bu günlerde, Cumhurbaşkanının hukukla ters düşmesi geleceğimiz için çok tehlikelidir. Karşımızda iki alternatif yol vardır. Biri bizim için de en doğru olanı Sayın Cumhurbaşkanının yasal ve anayasal sınırlara çekilmesidir. Bu olmayacaksa, ikinci yol fiili durumun hukuki yol aranmasıdır. Bu durum karşısında AKP başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse karşımıza iki seçenek çıkacaktır. AKP bir anayasa hazırlığı varsa, mutabık kalınan diğer maddelerle birlikte TBMM'ye getirmelidir. Vekiller vicdanlarıyla oy kullanacaklardır. Bu anayasa değişiklik teklifi ya 367'yi aşarak kanunlaşacak, ya da 330'un üzerinde kalarak referanduma sunulacaktır. MHP her karara saygılıdır. Bizim düşüncemiz mevcut sistemin güçlendirilmesidir. Milletimiz aksini söyleyecek olursa buna da diyeceğimiz bulunmayacaktır."
TOPLANTIDAN SONRA GAZETECİLERE KONUŞTU
Bahçeli, partisinin grup toplantısının ardından bir gazetecinin, YSK'nın filigranlı pusula basmasının erken seçim tartışmalarına yol açtığını hatırlatması ve erken seçim olup olmayacağını sorması üzerine, "Olağanüstü hal döneminin yaşandığı bir ortamda seçimden bahsetmek Türkiye'yi daha karmaşık hale getirmek demektir. Bu görüşü ortaya koyanlar istikrarsızlığı savunanlardır" dedi.
"Anayasa değişikliği konusunda referanduma gidilmesi noktasında destek verecek misiniz?" sorusuna da Bahçeli, "Bugün görüşlerimizi kamuoyu ile paylaştık. Gidilip gidilmemesi için, siyasi iktidarın Meclis'teki çoğunluğu da dikkate alınarak, ne getirecek ne götürecek ne yapmak istiyorlar görmemiz lazım." yanıtını verdi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, bir başka gazetecinin, "Başkanlık sistemi vurgunuz, 'MHP başkanlık sistemine destek mi verecek' diye bir soru işareti doğurdu" cümlesi üzerine gülümseyerek "O sizin yorumunuz gibi geliyor bana" dedi.