DANET, KIRMIZI ETİN BESLENMEDEKİ STRATEJİK ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİYOR
Saat: 16:22

DANET, kırmızı etin sadece bir besin değil; gücün, gelişimin ve yaşam kalitesinin temeli olduğunu vurguluyor.
Et ve et ürünleri sektörünün öncü markalarından DANET, kırmızı etin biyolojik değeri yüksek içeriğiyle sadece sofraların değil, bilinçli beslenme yaklaşımının da temel bileşeni olduğunu vurguluyor. 1975 yılından bu yana et üretiminde kalite, güven ve sürdürülebilirliği odağına alan DANET, kırmızı etin toplumda dengeli tüketilmesinin önemine dikkat çekiyor.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muhsin Öztürk, “Kırmızı et yalnızca bir gıda değil, ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen stratejik bir kaynaktır. Et tüketimi ile ekonomik kalkınma arasında doğrudan bir bağ vardır. Etin içeriğindeki yüksek biyoyararlı protein, demir ve B12 gibi bileşenler, fiziksel gelişimin yanı sıra mental performans ve üretkenliği de destekler” ifadeleriyle etin beslenmedeki yerine dikkat çekiyor.
DANET Veteriner Hekim ve Gıda Mühendisleri; doğru hayvan seçimi, hijyenik üretim ve izlenebilirlik esaslı süreçlerin, etin değeri kadar güvenliğini de belirlediğini vurguluyor. Türkiye’nin en kaliteli büyükbaş hayvanlarının kullanıldığı DANET ürünleri, Afyonkarahisar’daki 10.000 m²’lik helal sertifikalı tesislerde en yüksek hijyen standartlarında işleniyor.
Yetersiz Tüketim, Görünmeyen Risk
Dünya ortalamasında kişi başı et tüketimi yılda 34,1 kg iken, Türkiye’de ise bu oran işlenmiş kırmızı et tüketim miktarından arındırıldığında 25–30 grama kadar düşebiliyor. Bu seviyeler, özellikle çocuklar, gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için beslenme dengesizliklerine yol açabiliyor. Öztürk’e göre; “Gelişmiş ülkeler, kişi başına düşen et tüketimini bir refah göstergesi olarak paylaşmaktan çekinmez. Çünkü kırmızı etin dengeli tüketimi; kas gelişimi, bağışıklık, mental direnç ve zindelik açısından büyük rol oynar” dedi.
DANET’ten Üç Temel Tavsiye
1. Kaliteli Kaynak: Veteriner kontrolünde yetiştirilen, doğal şartlarda beslenen, izlenebilirlik sistemiyle denetlenen hayvanlardan elde edilen ürünler tercih edilmelidir.
2. Porsiyon Kontrolü: Günlük 100–150 gram pişmiş kırmızı et tüketimi yeterlidir.
3. Doğru Pişirme: Izgara, fırın ya da haşlama yöntemleri önerilir.