A24.com.tr » medya » BİLGİN: “YANARDAĞ'IN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASINI KUTLUYORUZ"

BİLGİN: “YANARDAĞ'IN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASINI KUTLUYORUZ"

BİLGİN: “YANARDAĞ'IN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASINI KUTLUYORUZ"

Gazeteciler Cemiyeti'nden yapılan yazılı basın açıklaması:

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 100 gündür hapiste tutulan gazeteci Merdan Yanardağ’ın hâkim karşısına çıktığı ilk duruşmada tahliye edilmesine yönelik kararı kutladı, “Hapisteki tüm gazeteciler Yanardağ gibi serbest kalmalı, tutuksuz yargılama esas olmalıdır” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, Yanardağ’ın yargılandığı davadaki ilk duruşmasına cemiyet yönetim kurulu üyeleriyle birlikte katıldı. Duruşmayı takip eden Bilgin, mahkemenin tahliye kararı vermesi üzerine büyük mutluluk duyduğunu vurguladı. Yanardağ’ın aldığı cezaya karşın serbest kalmasını kutlayan Bilgin, bu özgürlük kararının yeni açılan soruşturmalar dahil tüm gazeteci yargılamaları için örnek olması gerektiğini söyledi. Bilgin, duruşmanın ardından Çağlayan Adliyesi çıkışında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“27 Haziran’dan bu yana demir parmaklıklar ardında tutulan meslektaşımız, üyemiz Merdan Yanardağ bugün İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla serbest bırakılacaktır. Gazeteci Yanardağ hakkında ‘terör örgütü propagandası yapma’ ve ‘suçu ve suçluyu övme’ iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 10 yıl 6 aya kadar istenen hapis cezasının basın ve ifade özgürlüğüne yönelik büyük bir tehdit olduğunu daha önce dile getirmiştik. Çünkü Yanardağ suç işlememiş, gazetecilik yapmıştır. Yanardağ’ın eleştirel görüşlerini televizyon ekranlarında dile getirmesine tahammül edemeyenler önce onun sözlerini sosyal medyada bağlamından kopararak kullanmış ardından da hedef göstererek adeta yargıya talimat vermeye kalkmışlardır. Meslektaşımızın bu saldırı dalgasının ardından tutuklanması, bir gün hepimizin başına bu tür bir saldırı gelebileceğini de göstermiştir. Bu nedenle basın özgürlüğüne yönelik endişelerimizi arttıran tutuklama kararından dönülmesi ve Yanardağ’ın tahliyesine karar verilmesi son derece sevindirici bir gelişmedir.

Sözde terörü övme gerekçesiyle açılan soruşturmalara her geçen gün bir yenisi eklenirken, cezaevinde işkenceye varan uygulamalarla gazetecilere ve ifade özgürlüğünü savunanlara düşman hukuku uygulanırken gelen Yanardağ kararı örnek olmalıdır. Çünkü Yanardağ’ın tutukluluğunun sona ermesi her ne kadar bizleri sevindirse de gazetecileri cezalandırma furyası maalesef devam etmektedir. Yazdıkları haberler, çektikleri fotoğraflar nedeniyle gazetecilerin yargılanması artık son bulmalı, herkes gibi gazetecilerin de ifade özgürlüğü garanti altına alınmalıdır. Suç işlediği iddia edilen meslektaşlarımızın yargılama süreçlerinin tutuksuz devam etmesi esas olmalıdır.

Temel insan haklarını, basın ve ifade özgürlüğünü, Anayasal güvenceye alınmış haklarımızı korumak hepimizin, demokrasiye inanan tüm yurttaşların görevi olmalıdır.

Sevgili meslektaşımız Yanardağ’a, TELE1 çalışanlarına ve izleyicilerine geçmiş olsun diyoruz, cezaevindeki tüm meslektaşlarımız için özgürlük talebimizi yineliyoruz. Çünkü gazetecilik suç değildir, olamaz!

Bu gelişmeler göstermektedir ki basın meslek örgütleri artık daha fazla kenetlenmek ve birlikte, omuz omuza verilen basın özgürlüğü mücadelesini büyütmek zorundadır.

Nazmi Bilgin

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı”

YORUMLAR
  İyi ki doğdun Barış Manço!
İyi ki doğdun Barış Manço!