A24.com.tr » sağlık » Beyin damarı tıkanıklığının nedenleri, belirtileri nedir, tedavisi nasıl olur?

Beyin damarı tıkanıklığının nedenleri, belirtileri nedir, tedavisi nasıl olur?

Beyin damarı tıkanıklığının nedenleri, belirtileri nedir, tedavisi nasıl olur?

Beyin damar tıkanıklığı, beyindeki bazı dokuların oksijensiz kalmasına yol açar. Belirtiler, beynin hangi bölgesinde tıkanıklık oluştuğuna göre çok değişkenlik gösterir.

 Beyin Damar Tıkanıklığı Belirtileri öncelikle insanlarda ciddi baş ağrıları meydana getirmektedir. Bu durumun daha ilerlemiş evreleri ise gerçekten çok ciddidir.

İleri ki evrelerde ayakta, elde, kolda veya bacaklarda geçici his kayıpları ve ciddi derecede halsizlik meydana gelmesidir.

Bunların yanı sıra geçici görme kayıpları, baş dönmeleri beyin damar tıkanıklığının başlıca belirtileridir. Bu belirtiler sonrasında yapılan doktor kontrollerinde ilk bulgular konur ve daha sonrasında tedavi süreci başlar.

Beyin Damar Tıkanıklığı Nedenleri

Stres: Çok önemli bir karar vereceğiniz durumlarda veya çalışma ortamınızda ki yoğunlukta, bir futbol maçında, bir bekleyiş sonucunda stresle baş başa kalabilirsiniz. Stres insanda olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Bazı insanlar stresli durumlarda tırnaklarını yer, bazıları kafasını kaşır, bazıları bacaklarını hızlıca sallar bunlar çok sayıda çeşitlendirilebilir ve stresi dışa vurma yöntemleri olarak adlandırılır.

Bunun yanı sıra stres çok ciddi hastalık veya problemlere neden olabilir bunlardan biride beyin damarlarının tıkanıklığı olarak görülmektedir. Bu tıkanıklığı genellikle kan pıhtılaşmasından oluşmaktadır. Doktorlarında stresin kan pıhtılaşmasına yol açtığını belirtmişlerdir.

Sigara: Özellikle ülkemizde tüketim oranının çok yüksek olduğu bu tütün içerici madde bir çok rahatsızlığa yol açtığı gibi beyin damarlarının tıkanıklığına da yol açmaktadır.

İnsanların bir rahatlama aracı olarak gördüğü sigaranın çok ciddi rahatsızlıklara yol açtığını hepimiz biliyoruz. Doktorlar beyin damarlarında tıkanıklık meydana gelen insanlara ilk sorduğu sorulardan biri sigara kullanımıdır. Bu soru bile sigaranın damar tıkanıklıklarında ne kadar önemli bir yol açtığının göstergesidir.

Yüksek Tansiyon: Hipertansiyon olarak da bilinen bu durum atardamarlarda ki kan basıncının yükselmesi sonucunda meydana gelen bir olaydır. Bu olay sonrası kalp atışları ciddi derecede yükselir ve ortaya çok önemli rahatsızlık çıkabilir ve hatta ölümle sonuçlanan bir tıbbi olay olduğu da bilinmektedir. Başlıca meydana getirdiği rahatsızlıklardan biride beyin damarlarının tıkanmasıdır.

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Büyük oranda kan pıhtılaşması sonucu oluşan damar tıkanıklığıdır. MR çekildikten sonra doktorların incelemesiyle beyinde ki kan dolaşımı ve damarların net durumu belirlenir. Damarların durumu belirlendikten sonra anjiyo yapılarak hangi damarın tıkandığı tespit edilir. Tıkanan damar tespit edildikten sonra ilaç tedavisi uygulanarak pıhtılaşmış kan eritilir ve damar açılır.

YORUMLAR
  Fatih Portakal'dan Erdoğan dövmesi geldi
Fatih Portakal'dan Erdoğan dövmesi geldi