A24.com.tr » sağlık » Beyaz çay nedir nerede satılır kilosu kaç para - Beyaz çayın faydaları nelerdir?

Beyaz çay nedir nerede satılır kilosu kaç para - Beyaz çayın faydaları nelerdir?

Beyaz çay nedir nerede satılır kilosu kaç para - Beyaz çayın faydaları nelerdir?

Son dönemde politikacılar arasında gündeme gelen ve fiyatındaki yüksekliğe vurgu yapılan beyaz çay, birçok vatandaşta merak uyandırdı. Peki beyaz çayın siyah çaydan ne farkı var? İşte tüm detaylar.

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilen Muharrem İnce, seçim meydanlarında sık sık beyaz çaya değindi. Muharrem İnce, "Erdoğan Beyaz Türk, ben ise bu ülkenin zencisiyim. Erdoğan kilosu 4 bin 500 TL olan beyaz çaydan içiyor, ben ise millet gibi siyah çaydan içiyorum" sözleriyle halka sesleniyor.

İnce'nin Erdoğan hakkında verdiği bu ayrıntının ardından kamuoyunda beyaz çaya karşı bir merak oluştu. Beyaz çayla ilgili bilgiler haberimizde...

BEYAZ ÇAY NEDİR?

Beyaz Çay, tatlı ve fındıksı aroması ile hafif içimli ve ferahlatıcı özelliğe sahip bir çaydır. Tarihçesi MS 600’lü yıllara dayanan beyaz çay, en yüksek düzeyde antioksidan içeren çay olarak bilinmektedir. Dönemin Çin İmparatorunun “zarafetin zirvesi” olarak ilan ettiği beyaz çayın gelişimi için harekete geçmiştir. Yüzyıllarca Çin dışındaki ülkeler için gizli kalan ve yalnızca imparator ve ailesine sunulan beyaz çay, günümüzde de dünyada en az üretilen çay çeşididir. Beyaz çay, sağlık üzerinde sayısız olumlu etkisinin yanı sıra cilt üzerinde yaşlanmayı geciktirici etkisi ile adeta bir “gençlik iksiri”dir.

Beyaz çay’ın üretimi, büyük dikkat ve çaba gerektirir. En iyi beyaz çay, erken ilkbaharda toplanır. Doğru zaman geldiğinde, gümüşi beyaz tüylerle kaplı, ipeksi tomurcuklar hassas bir şekilde elle toplanır ve özel yöntemlerle muhafaza edilir.

BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI

Son yıllarda adını sıkça duyduğunuz beyaz çay, metabolizma hızını artırıyor, yağ yakılmasına yardımcı oluyor, cildi olumsuz etkilerden koruyor ve dişlerin güçlenmesine destek oluyor.

Daha hafif bir aromaya sahip: Günde 3 bardak tüketilmesi önerilen beyaz çay, siyah ve yeşil çaya oranla daha hafif bir aromaya sahip olmasıyla da tercih ediliyor.

Siyah çay veya yeşil çaydan daha az işleme tabi tutulmasına karşın beyaz çay üretimi çok da kolay olmuyor. Çünkü doğru yaprakların doğru zamanda toplanması gerekiyor. En kaliteli beyaz çay yaprakları ise her yıl ilkbaharda sadece 3-5 gün boyunca toplanabiliyor.

Stresi de önlüyor: Beyaz çay, daha az işlemden geçtiği için diğer çaylara oranla daha fazla antioksidan içeriyor.

Yapılan araştırmalara göre beyaz çayda bulunan kateşinler, kanserli hücre oluşumunu da önleyerek tümörlerin büyümesini yavaşlatıyor. İçeriğinde bulunan antioksidanlar ayrıca stresi önleyemeye de yardımcı oluyor.

Başka bir araştırmada ise beyaz çayın içerdiği polifenoller ve kafeinin kilo vermeye yardımcı olduğu belirtiliyor. 

BEYAZ ÇAYIN FİYATI NE KADAR?

Beyaz çayın piyasada 20 gramı 80 TL, kilosu ise 4 bin TL civarından satışa sunuluyor.

YORUMLAR
  Ünlüler ve anneleri
Ünlüler ve anneleri