A24.com.tr » ekonomi » Bakanı Dönmez açıkladı: İhracatımız ithalatımızın üstüne geçti

Bakanı Dönmez açıkladı: İhracatımız ithalatımızın üstüne geçti

Bakanı Dönmez açıkladı: İhracatımız ithalatımızın üstüne geçti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son 15 yıldaki yatırımlarla elektrikte arz güvenliği probleminin kalmadığını belirtti.

 Bakan Fatih Dönmez, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Cumhur İttifakı Seçim Bürosu’nu ziyaret etti.

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ile belediye başkan adaylarının da eşlik ettiği ziyarette konuşan Bakan Dönmez, kısa süre öncesine kadar Türkiye’de elektrik arzının yeterli olmadığını ve talebi karşılayacak kurulu elektrik gücünün bulunmadığını söyledi.

’KÖMÜR ÜRETİMİYLE CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDIK’

O dönemler elektrik kesintileri yaparak idare etmeye çalıştıklarını belirten Dönmez, "Hamdolsun son 15 yıldır elektrik yapılan yatırımlarla arz güvenliği problemi kalmamıştır. Fazlamız var, eksiğimiz yok. Geçtiğimiz 2 yıl, elektrikte ihracatımız ithalatımızın üstüne geçti. Ancak şunu da göz ardı etmememiz gerekiyor, ürettiğimiz elektriğin yaklaşık yarısını ithal kaynaklardan elde ediyoruz; doğal gaz ve ithal kömür. Yerli kömürümüzü biraz daha fazla kullanmak zorundayız. Bunu en iyi Afşin ve Elbistanlılar bilir. Daha çok yerli ve yenilenebilir maksadıyla da gece-gündüz çalışıyoruz. Türkiye’de son yıllarda yaptığımız yeni keşiflerle birlikte kömür rezervi keşfimizi 18 milyar tona çıkarmış olduk. Geçtiğimiz yıl bir rekor kırdık kömür üretiminde yıllık 101, 5 milyon ton. Cumhuriyet tarihinin rekoru. Yeter mi, yetmez. Hala yurt dışından 30 milyon ton kömür ithal ediyoruz" diye konuştu.

’C SEKTÖRÜ İÇİN YAKINDA İHALEYE ÇIKACAĞIZ’

Bakan Dönmez, konuşmasına şöyle devam etti:

"Son 2 yılda geliştirdiğimiz projelerle birlikte yaklaşık 5 bin megavatlık yerli kömür termik santralı projesi hazırladık. Bunlardan ilkini de geçtiğimiz yıl ihalesini yaptık. Afşin-Elbistan bölgesinde de en az 2 tane termik santral projesi üzerinde çalışıyoruz. İlk etapta C sektörüyle alakalı olarak hazırlıklarımızı tamamlıyoruz, yakında ihaleye de çıkacağız inşallah. Burada uzunca bir süredir devre dışı kalan bir santralımız vardı ihalesi 1990’lı yılların sonunda yapılmış. Hukuki süreç tamamlandı. Danıştay dedi ki, ’Bu devri yapacaksınız.’ Devir gerçekleşti. Şu anda deneme üretimleri yapıyor. Özellikle baca gazı arıtma sistemiyle alakalı hem Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürümüze hem de işletmeyi devralan firmayı uyardık ’Baca gazı arıtma istemi çalışmayacaksa santralı çalıştırmayacaksınız. Emisyon değerlerine hassasiyetle uymanızı bekliyoruz.’ Bunun siz de biz de takipçisi olacağız, bunda kararlıyız. Bakın oraya yeni firma yaklaşık 3 bin işçi istihdam etti, yaklaşık 2 bin işçi de EÜAŞ’ın bünyesinde çalışıyor. Duyuyorum bazıları ’Burada işçi azaltacakmış, üretim düşecekmiş’ diye dedikodu yapmaya başlamış. Böyle bir şey olsa işçi alımını yapar mıyız? Daha geçtiğimiz yıl burada yaklaşık 750 işçi aldık. şimdi yeni projelerimizi de hazırlıyoruz onlarla birlikte bu bölgede üretimi ve istihdamı artıracağız. Daha çok yerli ve yenilenebilir kaynak maksadıyla yeni projelerimiz var ve bunlardan en önemlileri de Afşin-Elbistan bölgesinde yatıyor. Bu kömürü kullanmaya kararlıyız. Hiçbir işçi kardeşimizi de mağdur etmeyeceğiz, EÜAŞ da büyük bir hassasiyetle çalışıyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

’YETERİ KADAR ARAMADIKLARI İÇİN BULAMADILAR’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki seçim bürosu ziyaretinin ardından Afşin- Elbistan B Termik Santrali’ne geçti. Bakan Dönmez, burada bir süre önce özelleştirilen Afşin- Elbistan A Termik Santrali ile Afşin- Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü’ndeki personelden bir grup ve sendika temsilcileri ile bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulundu. Dönmez, daha sonra Elbistan’a geçerek, AK Parti İlçe Seçim Bürosu önünde toplananlara seslendi. ’Güçlü Türkiye’ için bağımsız enerjiye sahip olmak gerektiğini kaydeden Bakan Dönmez, bu kapsamda yaptıkları çalışmada, son olarak Trakya’da 3 milyar metreküp doğal gaz bulduklarını söyledi.

Rezervin, 300 bin haneli şehrin 10 yıl süreyle doğal gaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte, piyasa değerinin de 5 milyar lira olduğunu dile getiren Bakan Dönmez, şöyle konuştu: "Petrol ve doğal gaz kaynakları açısından ülkemiz maalesef çok büyük zenginliklere sahip değil; ama bugüne kadar yeteri kadar aramadıkları için bulamadılar. Şimdi biz araştırmalarımızı, araştırmalarımızı artırdık hem karada hem de denizde. Bir gemimiz vardı, Antalya açıklarında sondaj yapıyorduk, doğal gaz için. O sondajına devam ediyor, kısa sürede netice alacağız. Var mı, yok mu henüz belli değil inşallah buluruz. Bazıları bize diyor ki ’Niye arıyorsunuz?’ Bir muhalefet milletvekili çıkmış, bakanlığıma soru önergesi vermiş. ’Akdeniz’de ne işiniz var, bu kadar parayı niye harcıyorsunuz?’ Bir yerlerden üfürmüşler o rakamı. Yalan dolan. Maliyetler çıkınca kendisiyle ve kamuoyuyla da paylaşacağız. Ama beni asıl üzen şu oldu; o milletvekilimizin soru önergesi, Yunanistan’ın gazetelerinde manşet oldu. Ben üzüldüm, bilmiyorum o sayın milletvekili üzüldü mü, sevindi mi? Şimdi bize diyor ki ’Niye arıyorsunuz?’ Bu işin doğasında var; ancak arayanlar bulabiliyor. Biz arayacağız, buluncaya kadar da aramaya kararlıyız. Sizin de duanıza ihtiyacımız var. İnşallah başkası buldu biz de bulacağız. Sadece denizde değil, karada da aramalarımızı çoğalttık."

’ÇÖLLOLAR’I TEKRAR İŞLETMEYE AÇACAĞIZ’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, konuşmasının devamında, B Termik Santrali’nde yapılan görüşmenin sonucunu da açıklayarak, EÜAŞ Genel Müdürü’ne işçileri mağdur etmeyecek formül bulması için talimat verdiğini söyledi.

Bakan Dönmez, 6- 11 Şubat 2011’de, 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan 2 ayrı göçüğün meydana geldiği Çöllolar Kömür Sahası’yla ilgili firma tarafından kendilerine müracaat olduğunu da belirterek, şunları kaydetti: "Çöllolar’da maalesef elim bir kaza geçirdik. Ölen kardeşlerimize rahmet diliyorum ondan dolayı da hukuken o saha kapatıldı mahkeme kararlarıyla. Şimdi konu, son çıkan yasayla birlikte tekrar önümüze geldi. Firmanın yazılı bir müracaatı var, EÜAŞ’a tasfiye etmek istiyorlar. Tasfiye sürecini tamamladıktan sonra Çölloları da tekrar işletmeye açacağız inşallah."

YORUMLAR
  Felaket Dünya'yı teğet geçecek (108 bin km hızla yaklaşıyor)
Felaket Dünya'yı teğet geçecek (108 bin km hızla yaklaşıyor)