A24.com.tr » ekonomi » Asgari ödeme tutarı nedir - Kredi kartı asgari ödemesi en az ve en çok ne kadar?

Asgari ödeme tutarı nedir - Kredi kartı asgari ödemesi en az ve en çok ne kadar?

Asgari ödeme tutarı nedir - Kredi kartı asgari ödemesi en az ve en çok ne kadar?

Kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarıyla ilgili yapılan yeni düzenlemelerle birlikte vatandaşlar artık ödeme planlarını yeniden düzenleyecek. Peki Asgari ödeme tutarı nedir?

 Kredi kartının kullanımının yaygınlaşmasının ardından asgari ödeme tutarında bir değişikliğe gidildi.

Kredi kartı hayatı kolaylaştıran bir araç olsa da doğru kullanılmadığında kötü sonuçlara yol açabiliyor. Kredi kartı kullanımında soruna yol açabilecek etmenlerden biri de borcun asgari tutarını ödeme girdabına girmek. Peki nedir kredi kartı asgari ödemesi? Detaylarını sizin için derledik.

Kredi kartı borcu asgari ödeme tutarı, borcunuzun son ödeme gününe kadar ödemeniz gereken en düşük tutarı ifade eder. Dönem borcu toplam tutarı yerine asgari tutarı ödediğinizde, kalan tutar faizli olarak bir sonraki aya devrolur ve asgari tutarı ödemeye devam ettiğiniz sürece kredi kartı borcunuz bir çığ gibi büyür.

Asgari ödeme oranları kredi kartı limitinize göre değişiklik gösterir. Limit arttıkça oran da artar. Ancak hesaplama limitiniz üzerinden değil ödemeniz gereken borç üzerinden yapılır. Oranlar şu şekildedir:

15.000 TL’ye kadar olan limit için %30
15.000 TL – 20.000 TL arası limit için %35
20.000 TL üzeri limit için %40
Konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse: Hesap kesim tarihi ya da diğer adıyla ekstre kesim tarihi 10 Ocak 2016, son ödeme tarihi 20 Ocak 2016 olan 1000 TL tutarında kredi kartı borcunuz var. Bu borcun asgari ödeme tutarı 300 TL olacaktır. Son ödeme tarihine kadar 300 TL’yi ödemeniz halinde kredi kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Kalan 700 TL’ye ise akdi faiz denilen günlük faiz işler.

Asgari Tutar Ödenmezse Ne Olur?
Yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden gidecek olursak asgari tutar olan 300 TL’yi ödemezseniz hesap kesim tarihinden başlamak üzere borcunuza gecikme faizi işlemeye başlar. 90 gün boyunca, yani 3 dönem üst üste ödememeniz halinde ise hakkınızda yasal takip başlatılır. Ödemediğiniz süre boyunca borcunuza gecikme faizi işlemeye devam eder ve ödemeniz gereken tutar sürekli artar. Bu esnada kredi kartınız kullanım dışı olur.

Asgari tutarı ödememek ayrıca kredi notunuzu düşürür. İlerleyen zamanda kredi başvurusu yapmak istiyorsanız ya da yeni bir kredi kartı almak istiyorsanız düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzu yüksek tutmaya çalışmalısınız.

Sadece Asgari Tutarı Ödemenin Zararları Nelerdir?
Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz halinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük orana sahiptir. Bu oranlar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından piyasa oranlarına göre üç ayda bir belirlenir. Akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük olsa da üst üste sürekli asgari tutarı ödemek borcunuzun her ay katlanarak çoğalmasına neden olur. Bu döngüye bir kez girdiğinizde ise çıkması oldukça zor. Bu nedenle kredi kartı limitinizi mutlaka gelirinizle doğru orantılı tutun ve gereğinden fazla harcamamaya özen gösterin. Kredi kartı dönem borcunuzu ise elinizden geldiğince tam ödemeye çalışın.

En uygun kredi kartını bulabilmek için Hangikredi.com kredi kartı sorgulama aracını kullanabilirsiniz. Kredi kartı sorgulama aracı ile kriterlerinize uygun kredi kartı seçeneklerini saniyeler içinde tek ekranda görüntüleyebilir, kredi kartlarını karşılaştırabilir ve online kredi kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR
  Sporda yeni trend Jungle Challenge nedir? Jungle Challenge nasıl yapılır?
Sporda yeni trend Jungle Challenge nedir? Jungle Challenge nasıl yapılır?