A24.com.tr » sağlık » ASELSAN'dan sağlık sektöründe devrim

ASELSAN'dan sağlık sektöründe devrim

ASELSAN'dan sağlık sektöründe devrim

ASELSAN Araştırma Merkezi, sağlık sektöründe bir ilk gerçekleştirdi. ASELSAN, dünyada ilk defa kenarları açık, çizgisiz tarama yapabilen Manyetik Parçacık Görüntüleme Prototip Sistemi'ni geliştirdi.

Ülkemizde pek çok ilklere imza atan ve farklı alanlarda patentlere sahip olan ASELSAN, sağlık alanında da Manyetik Parçacık Görüntüleme (MPG) Prototip Sistemi ile bir ilke imza attı. ASELSAN Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve ABD patent tescil hakları alınacak olan sistem ile ilk görüntü alındı.

Prototip sistemde içinde nanoparçacıkların yer aldığı sağlıklı bir koroner damar ile %50 oranında daralma olduğu varsayılan iki farklı fantom görüntülendi. Bu noktada benzerlerine göre ayarlanabilir açıklık yüksekliğine sahip olma ve kenarlarının açık olması gibi avantajları bulunan sistemin hem biyosavunma hem de sağlık teknolojileri alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarında kullanılması bekleniyor.

MPG, oldukça geniş alanlarda kullanılacak:

AA’nın haberine MPG’nin kullanım alanları arasında tümör görüntüleme ve terapi, kök hücre takibi, hedefe yönlendirilmiş ilaç tedavisi ve ilaç dozajının belirlenmesi, odaklı ısıtma terapisi, fonksiyonel beyin görüntüleme, iç kanamaların görüntülenmesi gibi çok farklı noktalar bulunuyor.

Alınan işaretin dokudan etkilenmemesi gibi önemli faydaları bulunan ve oldukça yeni bir tıbbi görüntüleme sistemi olan MPG’nin dünya genelinde henüz klinikte kullanılan ticari bir ürünü bulunmazken, MPG ile ilgili klinik öncesi çalışmalar devam ediyor.

Patent başvurusu yapılacak:

Ülkemizdeki ASELSAN Araştırma Merkezi’nde TÜBİTAK 2+2 Türkiye-Almanya ikili iş birliği kapsamında Bilkent Üniversitesi ve Lübeck Üniversitesi’nin yanı sıra Nano4Imaging firmaları ile ortak yürütülen çalışmada, gerçek zamanlı girişimsel cerrahi araçlarının vücut içinde MPG ile takibi ve görüntü oluşturulması için hızlı sistem kalibrasyon yöntemleri geliştirildi.

Bu çalışmaya paralel olarak yürütülen bir projede çeşitli avantajlara sahip yeni bir donanım mimarisi üzerinde de çalışıldı ve bir prototipi geliştirildi. Projeyi açıklamak ve önemini göstermek amacıyla bugüne dek 3 uluslararası patent başvurusu, 4 adet bilimsel dergi makalesi ve çeşitli konferanslarda 5 adet bildiri sunuldu.

YORUMLAR
  Oscar'a damga vuran son 25 yılın en iyi kadın oyuncuları
Oscar'a damga vuran son 25 yılın en iyi kadın oyuncuları