A24.com.tr » ekonomi » Alüminyum redüksiyon hücresi üretiminde karbon yerine oksijen salınımı

Alüminyum redüksiyon hücresi üretiminde karbon yerine oksijen salınımı

Alüminyum redüksiyon hücresi üretiminde karbon yerine oksijen salınımı

RUSAL, inert anot teknolojisini ölçeklendirme konusunda önemli bir başarıya imza attığını duyurdu.

Dünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden RUSAL, ilk kez inert anotlar kullanarak bir alüminyum indirgeme hücresinin ön ısıtma ve başlatma işlemini gerçekleştirdi ve bu alanda tarihi bir başarıya imza attı. Devrim niteliğindeki bu alüminyum elektroliz teknolojisi, atmosfere sera gazı yerine oksijen salınımı yapıyor. RUSAL, şimdiye kadar bu teknolojinin endüstriyel testleri sırasında ön ısıtma ve başlatma için geleneksel karbon anotları kullanıyordu.
 
Küresel çapta lider alüminyum üreticisi şirket, tamamen inert anotlarla donatılmış bir redüksiyon hücresinin ilk kez ön ısıtma ve endüstriyel başlatma işlemini gerçekleştirdi. Bu devrimsel yenilik öncesinde, inert anotların hasar görmesi potansiyeline yönelik kaygılar doğrultusunda redüksiyon hücrelerinin ön ısıtma ve başlatma süreçleri, yerini zamanla inert anotlara bırakan geleneksel karbon anotlarla yapılıyordu.  Bu işlem, redüksiyon hücrelerinin ilk çalışması sırasında sera gazı emisyonlarına neden oluyor ve inert anot teknolojisinin stabilizasyon süresini uzatıyordu. İnert anot işlemi ise geleneksel yöntemin tam aksine, atmosfere CO2 yerine saf oksijen salınımı yapıyor.
 
Yeni bir redüksiyon hücresinin ön ısıtma ve başlatma işlemleri, alüminyum üretimindeki en karmaşık ve kritik süreçleri arasında yer alıyor. Bu sürece inert anotların eklenmesi, kapsamlı Ar-Ge faaliyetleri sonucunda mümkün hale gelmiş bulunuyor.  RUSAL, devrim niteliğindeki bu buluşla, inert anot teknolojisi karbon anotlara olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırırken, alüminyum elektroliz sürecini bütünüyle karbonsuz ve mümkün olduğunca çevre dostu hale getiriyor.
 
RUSAL ITC bünyesinde “İnert Anot Redüksiyon Hücresi” projesinin direktörlüğünü yürüten Alexander Gusev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “RUSAL olarak elde ettiğimiz bu başarıyla mümkün olan en 'yeşil' alüminyumun sürdürülebilir üretimine ve endüstrinin karbondan arındırılmasına yönelik çok önemli bir adım attık. Bu çığır açan teknolojiyi uygulamaya devam edecek, metalurji endüstrisi için yeni standartlar belirleyeceğiz.”
 
RUSAL, inert anot teknolojisinin endüstriyel olarak yaygınlaşması ile birlikte "çevreci" üretimdeki liderliğini sürdürmeyi ve uluslararası pazarda düşük karbonlu birincil alüminyumun lider üreticisi konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

YORUMLAR
  Bu yaz ekranda göreceğimiz çiftler
Bu yaz ekranda göreceğimiz çiftler