A24.com.tr » ekonomi » Altın hesabı açmadan önce bilinmesi gereken detaylar

Altın hesabı açmadan önce bilinmesi gereken detaylar

Altın hesabı açmadan önce bilinmesi gereken detaylar

Birikimlerini altın yatırımıyla yapmak isteyen vatandaşlar altın hesabı açmak için hangi bankalara başvuracağını araştırıyor. Altın hesabı oluşturmadan önce bilinmesi gereken detaylar haberimizde...

Altın, Türk vatandaşının en güvendiği yatırım araçlarından. Son dönemde dövizde meydana gelen ani iniş ve çıkışlar yatırımcıyı daha istikrarlı olan altına yöneltti. Peki altın hesabı açmadan önce gerekli banka araştırmalarını yaptınız mı?

Altın hesabı açmak isteyenler için banka önerileri haberimizde...

Hangi banka altın hesabında alış satış farkı daha az ise o banka, altın yatırımı için daha idealdir diyebiliriz. Bankaların altın hesabı arasındaki alım satım farkı eğer yüksekse, yelpazenin kapanması düşük fark sunan bankalara göre daha geç kapanır. Bu da yatırım pozisyonunda kazancınızı doğrudan etkiler. Yazımızda hangi bankaların daha avantajlı olduğu ve banka üzerinden altın yatırımı yaptığınızda dikkat etmeniz gerekenlere değineceğiz.

ALTIN ALIŞ SATIŞ FARKININ DÜŞÜK OLDUĞU BANKA
Bankalar, rekabet içerisinde olsalarda altın yatırımında daha fazla avantaj sunan bankalar vardır. Bu bankalar, özellikle alış-satış arasında daha düşük bir fark sunarak, yatırımcının daha hızlı kâr sağlamasına neden oluyor. Haliyle bu durumda o banka yatırımcı için de avantaj teşkil ediyor. Eğer siz de altın yatırımı için en uygun banka hangisi diye araştırma yapıyorsanız tavsiyelerimize kulak verebilirsiniz.

ENPARA ALTIN HESABI
QNB Finansbank’ın şubesiz bankacılık sistemi olan Enpara, altın hesabı için oldukça düşük altın fiyat oranı sunmaktadır. Alış satış arasındaki fark, anlık olarak diğer bankalara göre her zaman daha uygundur. Anlık olarak kontrol ettiğiniz zaman Enpara’da al-sat arasındaki farkın daha düşük olduğunu görmeniz mümkün. Hangi banka diye kararsız kaldıysanız ya da araştırmalarınıza hangi bankadan başlayacağınıza karar veremiyorsanız ilk olarak Enpara’ya ve oranlarına bakmanızı tavsiye ederiz. Ortalama olarak altın alış ve satış arasındaki fark 0.60 TL civarındadır.

KUVEYT TÜRK ALTIN HESABI
Kuveyt Türk Bankası da avantajlı bir diğer banka diyebiliriz. Sunduğu oran ortalama 0.70 TL civarındadır. Diğer bankalar ile kıyas ettiğinizde öne çıkmaktadır. Kuveyt Türk’ün en büyük avantajı ise, mesai saatleri dışında da uygun ve cazip oranlar sunabiliyor. Diğer bankalar mesai saatlerinde yelpazeyi genişletir ve alış-satış arasındaki farkı arttırır. Kuveyt Türk, bu ayrıcalığı ile ani oluşan ihtiyaçlarınızda mesai saatleri dışında ciddi kayıp yaşamanızı engeller.

ALTIN İŞLEMLERİNİZİ MESAİ SAATLERİNDE YAPIN!
Eğer banka altın hesabı kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken çok önemli detaylar vardır. Eğer bu detayları atlarsanız, kâr elde edeyim derken gereksiz kayıp yaşayabilirsiniz. İlk olarak bilmeniz gerkeir ki altın işlemlerinizi mutlaka banka mesai saatleri içerisinde yapmalısınız. Bankalar, mesai saati içerisinde en düşük fark oranını sunar. Altın almak ya da satmak için mutlaka mesai saatlerini bekleyin. Aksi taktirde mesai saatleri dışında işlem yaptığınızı düşünürsek, fiyatların anormal şekilde farklılık gösterdiğini bilmelisiniz. Örneğin mesai saatlerinde 0.60 TL şeklindeki bir fark görülürken, mesai saatleri dışında veya hafta sonları bu fark 6-7 lira gibi bir rakam oluyor. Bu durumda altın almak istediğinizde o an altın fiyatları düşük olsa bile size yansıtılan rakam daha yüksek olur. Bozdurmak istediğinizde ise piyasanın çok daha altında fiyata bozdurmuş olursunuz. Bu durumda hem alış hem de satış yaparken zarar edersiniz. Bankaların böyle bir politika içerisinde olmasının sebebi ise, mesai saatleri dışında olası ani fiyat değişikliklerinde kendilerini garanti altında tutmalarıdır. Yani bankalar, kontrol sağlamadığı mesai saatleri dışında zarar etmemek için böyle bir politika uygulamaktadır.

ALTIN ALIŞ SATIŞ ARASINDAKİ FARK ÇOK OLURSA NE OLUR?
Yukarıdaki uyarıyı yapmamızın sebebi, bir çok altın yatırımcısının ilk kez banka altın hesabı kullandığında bu yanılgıya düşmesi ve zarar etmesidir. İlk kez banka altın hesabını deneyimleyen yatırımcılar, mesai saatleri dışında bu işlemi gerçekleştirdiğinde fiyat farkını yüksek görmelerine rağmen bunun normal olduğunu düşünebilmektedir. Fakat mesai saatleri içerisi ile mesai saatlerinin dışındaki rakamlar sıcak ile soğuk arasındaki fark kadar fazla. Peki bu durum neyi etkiliyor? Eğer alım-satım arasındaki fark yüksekse ve siz bu şekilde alım yaparsanız kâr pozisyonuna geçmek için altın fiyatlarının 4-5 lira veya üzerinde bir yükseliş göstermesi gerekir. Bir nevi kâr elde etmek için daha uzun süre beklemelisiniz. Fakat fiyat farkının az olduğu anlarda alım yaptığınızda çok daha kısa sürede, belki de aynı gün içerisinde kâr pozisyonuna geçebilirsiniz. Bu da daha hızlı kazançlı çıkmanıza fayda sağlamaktadır. 

YORUMLAR
  Kikirik'in büyük değişimi
Kikirik'in büyük değişimi