A24.com.tr » yaşam » Accelerate2030 Türkiye programının kapanış etkinliği gerçekleşti

Accelerate2030 Türkiye programının kapanış etkinliği gerçekleşti

Accelerate2030 Türkiye programının kapanış etkinliği gerçekleşti

Accelerate2030 Türkiye programı, 19 Ocak Çarşamba günü hibrit olarak gerçekleştirilen Demo Day'le tamamlandı.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çözüm geliştiren, ileri aşama pozitif etki odaklı girişimlere yönelik hızlandırma programı Accelerate2030 Türkiye programı, 19 Ocak Çarşamba günü hibrit olarak gerçekleştirilen Demo Day'le tamamlandı.
 
2016 yılında Impact Hub ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ortaklığında başlatılan Accelerate2030'un, Türkiye'de bu yıl üçüncü kez Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) tarafından hayata geçirilen PEP - Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında gerçekleştirilen programı tamamlandı.
 
Özel sektör, kamu sektörü ve uluslararası kuruluşları girişimlerle buluşturan program olma özelliği taşıyan programa bu yıl kabul edilen 15 yüksek etki odaklı ileri aşama girişimin sekizi kadın lidere, üçü göçmen lidere sahipti. İstanbul, Ankara, Çanakkale ve İzmir'den çıkan girişimlerin sektörel dağılımları ise üçer tarım, gıda, tekstil ve atık yönetimi; birer sağlık, oyuncak ve spor/eğlence sektörü şeklinde oldu. Program sayesinde altı ay boyunca toplamda 146 kişi doğrudan fayda görürken; temel hedef gruplarından biri olan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler tarafından kurulmuş ya da göçmenlerin ihtiyaçlarını gözeten üç girişim programa dahil edildi.
 
Uzman ve mentorluk destekleri
Accelerate2030 Türkiye'ye seçilen 15 girişime iş modellerini geliştirmek ve iyileştirmek için bire bir uzman desteği ve mentorluk verildi. Girişimler bunların yanı sıra Boston Consulting Group'tan hikâye anlatıcılığı eğitimi, yatırım ve kamu fonları danışmanlığı ve S360'tan etki yönetimi hizmetleri aldı. 6 ay boyunca döngüsel ekonomi, fonlara erişim, etki yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi konularda 11 oturumda 28 saat eğitim aldılar, 15 saatlik 5 bonus oturuma katıldılar, 30+ kaynak ve destekleyici dokümana eriştiler.
 
14 özel sektör, 20'den fazla kamu iş birliği
Programa dahil olan 15 etki odaklı girişim, eğitim ve mentorluk desteğinin yanı sıra çözümlerini ve pozitif etkilerini büyütmek için önemli özel sektör, kamu sektörü ve uluslararası kuruluş paydaşlarıyla iş birlikleri gerçekleştirdi. Program sonunda toplamda 14 kurumsal şirketle, 20'den fazla kamu ve uluslararası kuruluşla iş birliği ve toplamda 200'den fazla B2B bağlantı sağlandı. 
 
Programın yerel ayağı olan Accelerate2030 Türkiye'nin GİRVAK için çok önemli olduğunu söyleyen GİRVAK Genel Müdürü Mehru Aygül, “Sürdürülebilir kalkınma amaçları hem dünyamızı daha iyi bir yere getiriyor hem de yüksek düzeyde çevresel, sosyal ve ekonomik refah sağlıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yönelik pozitif etki yaratan, ölçeklenebilir çözümlere ve yetkin bir takıma sahip olan, çeşitliliğe önem veren girişimlerin bir araya geldiği bu programı oldukça değerli buluyoruz” dedi.
 
Sürdürülebilirliğin kendileri için kurumsal bir amaç olduğunun altını çizen Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) Girişimcilik Lideri Onur Azcan: “Sürdürülebilirlik kavramı yıllardır gerçekleştirdiğimiz her eylemin yol gösterici ilkesi olmuştur. Özetlemek gerekirse: 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı, dünya çapındaki çabalarımızın yönünü belirleyen pusuladır. Uluslararası iş birliği için hizmet sağlayıcısı pozisyonundaki GİZ olarak, hükümetler, şirketler, uluslararası ve özel kuruluşlardan oluşan komisyon üyelerimiz için 120 ülkede sürdürülebilir kalkınmayı kolaylaştırıyoruz” diyerek etki girişimlerine yatırım yapmanın kendileri için neden önemli olduğundan bahsetti.
 
Sosyal ve çevresel sorunların giderek daha çok aciliyet kazandığını belirten Impact Hub İstanbul kurucu ortağı Semih Boyacı da "Bu sorunların çözümüne odaklanan kaynakların ve fonların hızlı bir şekilde artmakta olduğu bir dönemde Accelerate2030 Türkiye ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na yönelik çözüm üreten girişimlere destek sağlamayı çok önemsiyoruz. Türkiye'nin etki odaklı girişimlerini buluşturduğumuz bu programda girişimlerin hem bireysel hem de kurumsal anlamda gelişimine bütünsel olarak odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
  Shameless Türkiye senaryosu nasıl olacak?
Shameless Türkiye senaryosu nasıl olacak?