M. Haluk ÖZYURT

24.02.2015 / 17:02

M. Haluk ÖZYURT

Sumo: Japonların ulusal sporu /1

Japonya'da spor denince, akla en önce Sumo gelir. Sumo deyince de şişman ve belleri renkli kuşak sarılı güreşçilerin daracık bir alanda itiştikleri görüntüleri anımsarız.

Japonların ulusal sporu Sumo'nun ortaya çıkışı iki kişinin gücünün ölçülmesi amacını taşımaktaydı.

Günümüzde ise profesyonel spor olarak eski popülaritesini yitirmiş olmakla birlikte
gene de daha çok yaşlı milyonları ilgilendirmeyi sürdürüyor.

Sumocu olabilmek için en az 1.73 santimetre boyunda olmak ve 75 kilodan fazla olmak gerekiyor. Bir sumocunun belinde de MAVAŞİ adı verilen 10 metre uzunluğunda püsküllü ipek kuşak sarılıdır.

Sumo 4 metre 55 santim çapında 34 yada 60 santimetre yüksekliğinde bir daire içinde iki sumo güreşçisi arasında yapılır.

Güreşçiler belirli seremonilerden sonra iki koçun toslaşmadan önce yaptıkları gibi bekleyip birbirlerine saldırırlar.

Sumo güreşçisi, grekoromen, serbest güreş. judo, juijitsu, -yumruk dışında tokat. şamar dahil, saç çekme,ısırma hariç- tekniklerini de kullanarak rakibi minderden dışarıya sürmeye çalışırlar.Sumo minderine önce kimin el, ayak diz, bacak ya da kalçası, yani herhangi bir uzvu değerse ya da ring(minder) dışına çıkarsa o yenilmiş olur.Sumoda bazı kaynaklara göre 48 bazılarına göre ise 78 sumo tekniği uygulandığından söz etmek bu sporun aslında ne denli komplike olduğu anlamına gelmektedir.

Yılda altı kez düzenlenen üst sınıf turnuvalara dört üst sınıf bir alt sınıf sumocular katılır. On beş gün süren bu turnuvaları kazananlara 'imparatorluk kupası verilir. Yokozuna yani büyük şampiyon olmak için bu turnuvalardan birini kazanmak gerekir. Ünvanı korumak için başka bazı kurallar da vardır. Sponsor firmalar yılda altı kez düzenlenen İmparatorluk Şampiyonalarında bazı karşılaşmalara ödül koyarlar. Bu ödüller genellikle 3 yüz bin Japon Yeni dolayındadır. Ödülün bir kısmı güreşçiye bir kısmı ise kulübe kalır.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Yabancı sumocular sahnede - 03.03.2015
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar