A24.com.tr » » Dünya genelinde çocukların ilkokula başlama yaşı kaç?

Dünya genelinde çocukların ilkokula başlama yaşı kaç?

Dünya genelinde çocukların ilkokula başlama yaşı kaç?

Türkiye’de 2012 yılında yapılan değişiklikle 7 olan ilkokula başlama yaşı, gelişmiş ülkeler örnek gösterilerek 6'ya çekildi. Peki gerçekte durum ne hangi ülkede ilkokula başlama yaşı kaç? İşte o liste

A24 Özel Haber- İlköğretim, ailede alınan eğitimden sonra çocukların beden, zihin, duygu ve ahlak bakımından gelişmelerine katkı sağlayan en önemli aşamadır. İlköğretimde verilen eğitimle küçük yaştaki çocuklar yaşama hazırlanır, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenir.

TÜRKİYE'DE İLKÖĞRETİME BAŞLAMA YAŞI

Türkiye'de 2012 yılına kadar çocuklar 7 yaşında ilkokula başlıyordu. Ancak yapılan kanun değişikliğiyle 5 yaşını dolduran çocukların okula başlaması zorunlu hale getirildi. 2012-2013 yılından itibaren 5 (ilkokul) + 3 (ortaokul) şeklindeki sistem terk edilip 4+4+4 (ilkokul, ortaokul, lise) sistemine geçiş yapıldı.

Türkiye'de çocukların dünya geneline göre ilkokula geç başladığını ve bunun ülkenin gelişimine de olumsuz yansıdığını savunan hükümet yetkilileri, gelişmiş ülkeleri örnek alıp dünya ülkelerinden geri kalmamak adına bu uygulamayı hayata geçirmişti.

Bu düzenlemeyle birlikte Batı ülkelerine ayak uydurmak, imam hatip liselerinin önünü açmak, mesleki eğitimin arttırılmasını sağlayarak kalifiye eleman boşluğunu doldurmak da hedeflenenler arasında yer alıyordu.

4+4+4 ELEŞTİRİLDİ

12 yıllık zorunlu eğitime geçiş, tartışmaları da beraberinde getirdi. 6 yaş grubundaki çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimlerinin hazır olup olmadığı, öğretmenlerin bu yaştaki çocuklara temel ders eğitimleri vermesinin zor olacağı ve laik eğitim sisteminin devre dışı bırakılacağı yönünde eleştiriler yapıldı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ŞART

Birçok gelişmiş Batı ülkesinde okula başlama yaşı 6 olarak uygulanıyor. Ancak bu ülkelerde çocuklar ilköğretime başlamadan önce anaokul eğitiminden geçiyor ve oyun oynama çağındaki çocukların bu şekilde ilköğretimde zorlanmasının önüne geçiliyor.

Örneğin; Fransa'da okula başlama yaşı 6 fakat bunun öncesinde çocuklar 3 yaşından itibaren anaokulu eğitimi alıyor. Yine Avrupa Birliği'ne başkentlik yapan Belçika'da da çocuklara ilköğretime başlamadan önce 3 yıl okul öncesi eğitimi veriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, İtalya, Hollanda, Danimarka, İsviçre ve İskandinav ülkeleri olarak bilinen İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi gelişmiş ülkelerde çocukların yüzde 95'i ilköğretimden önce anaokulu eğitiminden geçiyor. Türkiye de ise bu oran yüzde 35 civarında.

DÜNYADA ÇOCUKLARIN İLKÖĞRETİME BAŞLAMA YAŞI

Aşağıdaki listede yer alan ülkeler arasında ilköğretime başlama yaşının 5 olduğu sadece 11 ülke olduğu görülüyor. Bu ülkeler; İngiltere, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Malta, Dominik, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Myanmar ve Grenada.

Dünya genelinde çocukların ilköğretime başlama yaşı daha çok 6'lı ve 7'li yaşlarda yoğunlaşıyor.

BAZI AVRUPA ÜLKELERİNDE İLKÖĞRETİME BAŞLAMADAKİ YAŞ ARALIĞI

Almanya

Avrupa Birliği'nin ekonomik ve yüz ölçümü bakımından en büyük ülkesi konumundaki Almanya'da çocuklar 64-72 ay arasında okula başlıyor. 6 yaşına ders yılı ortasında girecek olanlar için kararı aileler veriyor.

İsveç

İskandinav ülkesi İsveç'te de 64 ile 72 ay aralığındaki çocuklar okula başlayabiliyor. Ancak çocukların kendi dillerideki gelişimlerine yönelik bir seviye belirleme sınavı yapılıyor.

Macaristan

Orta Avrupa ülkesi Macaristan'da çocukların ilköğretime başlamadaki ay aralığı 72-84 ayları arasında kabul ediliyor. İlköğretime başlamadan ise okul öncesi eğitim zorunlu görülüyor.

Romanya

Avrupa'nın doğusunda yer alan Romanya'da çocukların ilköğretime başlama yaşı bazı durumlara göre 6 bazı durumlara göre 7 olarak belirlenmiş durumda. Romanya'da 68-84 ayını dolduran çocukların zorunlu olarak ilköğretime başlaması gerekiyor.

İLKÖĞRETİME BAŞLAMA YAŞI KAÇ OLMALI?

Uzmanlara göre çocukların okula başlayacağı yaşın, çocuğun okul olgunluğu ile paralellik göstermesi gerekiyor.

Kesin olarak kabul edilebilecek bir yaş belirlenmesi mümkün gözükmüyor. Bazı çocuklar okul olgunluğuna 5 yaşında erişebilirken bazıları bu olgunluğa ileriki yaşlarda erişebiliyor.

Bu nedenle çocuğun okulda kendisinden beklenen şeyleri yerine getirebilecek kapasiteye gelmesi ve okul eğitiminde başarılı olabilecek gelişimi göstermiş olması gerekiyor.

Onur Kaya / A24

YORUMLAR
  İşte dünyanın en zengün sosyal medya fenomeni Xenia Deli,
İşte dünyanın en zengün sosyal medya fenomeni Xenia Deli,