A24.com.tr » gündem » Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Josep Borrell GDAÜ Zirvesi programı belli oldu

Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Josep Borrell GDAÜ Zirvesi programı belli oldu

Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Josep Borrell GDAÜ Zirvesi programı belli oldu

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi/Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, 17 Haziran’dan 20 Haziran Pazar gününe kadar Türkiye ve Lübnan'ı ziyaret edecek.

Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) dönem başkanlığı sona ererken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya’da ev sahipliği yaptığı Zirvede, Yüksek Temsilci Borrell bugün öğleden sonra AB’yi temsil etti. GDAÜ yıllık zirvesi sırasında, katılımcılar bölgesel işbirliğini ve küresel yönetişimin güçlendirilmesine yönelik yeni yaklaşımları ve çözümleri ele alacaklar. Zirve marjında, Yüksek Temsilci Josep Borrell Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ve Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile ikili görüşmelerde bulunacak.

Cuma günü Yüksek Temsilci Borrell Antalya Diplomatik Forumu’na (link) katılarak, Küresel Yönetişim: Küresel Çözümler için Yaklaşımlar panelinin konuşmacıları arasında yer alacak. Ayrıca T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran, Venezuela, Pakistan ve Afganistan Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmelerde bulunacak.

19 Haziran Cumartesi ve 20 Haziran Pazar günü, Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Borrell, Lübnan'a AB adına ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek. Ziyaret, birkaç krizden mustarip olan ülke bakımından son derece kritik bir dönemde yapılıyor. Borrell’in ziyareti, Lübnan’daki siyasi liderliğin acilen hükümet kurması ve kilit reformları hayata geçirmesi gereken bir zamanda gerçekleşiyor. Borrell Lübnan liderliğine kilit mesajlar vererek, bu son derece zor zamanlarda AB'nin Lübnan halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu ifade edecek.

Josep Borrell, ziyareti sırasında Lübnanlı siyasi ve askeri liderlerin yanı sıra sivil toplum örgütleriyle görüşmelerde bulunacak.  Cumhurbaşkanı Michel Aoun; geçici Başbakan Hassan Diab; hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan adayı Saad Hariri; geçici Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Zeina Akar Adra; ve Meclis Başkanı Nebih Berri görüşeceği kişiler arasında yer alıyor. Yüksek Temsilci Borrell, 19 Haziran Cumartesi günü, Orta Avrupa Saatine göre 09:45'te (Doğu Avrupa Saatine göre 10.45’te) bir basın açıklaması yapacak. Açıklamaları ardından yazılı olarak EEAS internet sitesinde paylaşılacak. Yüksek Temsilci'nin programı Europe by Satellite (EbS)’da görsel ve işitsel olarak yayımlanacak.  AB-Lübnan ilişkileri hakkında ek bilgiye buradan  ulaşılabilir.

YORUMLAR
  İşte dünyanın en zengün sosyal medya fenomeni Xenia Deli,
İşte dünyanın en zengün sosyal medya fenomeni Xenia Deli,