A24.com.tr » yaşam » Yabancı yatırımcılara yol gösteren Fransızca kitap

Yabancı yatırımcılara yol gösteren Fransızca kitap

Yabancı yatırımcılara yol gösteren Fransızca kitap

Prof. Dr. İlhan Helvacı’nın Fransızca olarak kaleme aldığı ‘Le droit turc du contrat’ (Türk Sözleşmeler Hukuku) kitabı Fransızca konuşan yatırımcılar için rehber niteliği taşıyor.

Türkiye özellikle son yıllarda Afrika ülkeleriyle yapılan ticari ilişkilere büyük önem veriyor. Bu amaçla hayata geçirilen ‘Afrika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ meyvelerini vermeye başladı ve Türkiye, Afrika ülkeleriyle 2003 yılında 5.5 milyar dolar olan ticari hacmini geçen yıl 20.6 milyar dolara yükseltti.Kara kıta ile ticaret hacmi artarak devam ederken Prof. Dr. İlhan Helvacı’nın Fransızca olarak kaleme aldığı ‘Le droit turc du contrat’ (Türk Sözleşmeler Hukuku) kitabı Fransızca konuşan yatırımcılar için rehber niteliği taşıyor. Prof. Helvacı, ‘’ Afrika’daki birçok ülkede Fransızca konuşuluyor. Türkiye’de yatırım yapmak ve ticari ilişkiler kurmak isteyenler için hazırladığımız Türk Sözleşmeler Hukuku kitabının Fransızca baskısı,özellikle Fransızca konuşulan ülkelerdeki yatırımcılara büyük kolaylıklar sağlayacak’’ dedi.

Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar zaman zaman yasal prosedürler nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Helvacı bu eksikliği gidermek adına geçen yıl ‘Türk Sözleşmeler Hukuku’ adlı çalışmasını İngilizce olarak yayınlamıştı. Bir ilke imza atılan çalışma yabancı yatırımcıların el kitabı niteliğini taşıyordu. Son olarak ise Prof. Helvacı, Türk Sözleşmeler Hukuku adlı çalışmasını ‘Le droit turc du contrat’ adıyla Fransızca olarak yayınladı. Kitap, İsviçre’de dünyanın hukuk alanındaki önde gelen yayınevlerinden olan ‘Schulthess Éditions Romandes’ tarafından yayınlandı.

Türk Sözleşmeler Hukuku Fransızca Yayınlandı

Eser, Türk Sözleşmeler Hukuku’nun en teknik ve anlaşılması güç konularını bile sade ve anlaşılır bir dille anlatıyor. Prof. Helvacı kitabın Fransızca baskısıyla ilgili olarak, ‘’Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen Fransız yatırımcılar ya da Fransızca konuşulan Afrika ülkelerine ait şirketler için bu kitap büyük bir eksikliği giderecek. Bu eserle Türk Sözleşmeler Hukuku ile ilgili merak edilen tüm bilgilere Fransızca ulaşabilecekler.Türk Sözleşmeler Hukuku’nu hem İngilizce hem de Fransızca yayınlayarak yabancı yatırımcılara önemli bir kolaylık sağladığımızı düşünüyorum“ dedi.

Önemli Bir Eksikliği Giderecek

Kitabın Türk Sözleşmeler Hukuku alanında bilgiler verdiğinin altını çizen Prof. Helvacı sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bir yabancı yatırımcı Türkiye’ye hangi alanda yatırım yaparsa yapsın, tüm ticari girişimlerinde öncelikle ya satım, kira, kredi, finansal kiralama, hizmet, eser, inşaat sözleşmeleri gibi sözleşmeler kurmak ya da daha önce yapılmış olan bu gibi sözleşmelere taraf olmak zorunda kalacaktır. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar, taraf oldukları bu sözleşmeler çerçevesinde ne gibi haklara, özellikle sözleşmenin diğer tarafı borçlarını yerine getirmediğinde ona karşı ne gibi yaptırım olanaklarına sahip olduklarını bilmek isteyeceklerdir. Aynı şekilde, ticari ilişkilerinde mevcut sözleşmelerden doğan alacağın devri veya borcun üstlenilmesi ya da kredi ve sair borç ilişkilerinden doğan risklerin teminat altına alınması (kefalet, garanti, banka teminat mektupları, rehin, ipotek, inançlı temlik, vb.) için de Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili düzenlemelerini öğrenmek isteyeceklerdir. Esasen kitap yabancı yatırımcıların bu çerçevedeki sorularına yanıt verecektir.’’

YORUMLAR
  Mısırın faydaları
Mısırın faydaları