A24.com.tr » eğitim » Volfram (tungsten) nedir, nerede kullanılır?

Volfram (tungsten) nedir, nerede kullanılır?

Volfram (tungsten) nedir, nerede kullanılır?

KPSS'de sorulan bir soru sonrası Google'da en çok aratılan kelime oldu. Peki Volfram (tungsten) nedir, nerede kullanılır?

2019 KPSS Genel Kültür sınavında, "Tungsten olarak bilinen element nedir?" sorusu soruldu. Bir çok adayın bilmediği bu soru sınav sonrasında Google'da en çok aratılan soru oldu. Bu sorunun doğru cevabı "Volfram" olacaktı. Bu maddenin özelliklerini sizler için derledik.

VOLFRAM (TUNGSTEN) NEDİR?

Tungsten veya diğer adıyla volfram, atom numarası 74, atom ağırlığı 183,85 olan ve kimyasal simgesi W ile gösterilen, yoğunluğu 19,3 g/cm³ olan, 3482 °C'de eriyebilen kimyasal bir element.

 

Tungsten, metaller arasında en yüksek ergime noktasına sahip bir malzemedir. Sembolü “W” şeklinde gösterilir. Tungsten yapısal olarak çok kuvvetlidir. Öyle ki; tungsteni parçalamak elmastan daha zor bir işlemdir. Çelikten çok daha sert bir yapısı vardır. Ayrıca yüksek sıcaklıklara maruz kalabilir ve yapısı bozulmadan muhafaza edilebilir. Bu yüzden ticaret ve endüstri alanlarındaki uygulamalar için en uygun malzemeler arasında yer almaktadır. Ergime noktası 6192°F veya 3422°C’dir.

VOLFRAM NEREDE KULLANILIR?

Çok sert olması nedeniyle özel sanayi çeliği olarak kullanılır. Demiryolu, iş makineleri, uçak ve gemi yapımı yanında, ampüllerde enerjiyi ışığa çevirmede kullanılır. Bursa Uludağ’da çıkarılıp işletilmektedir.  

YORUMLAR
  Ünlü isimlerin çocukluk fotoğrafları şaşırtıyor
Ünlü isimlerin çocukluk fotoğrafları şaşırtıyor