A24.com.tr » yaşam » Uygulamalı Çiftçi Okulları çalıştayı, AB Büyükelçisini Hatay'da ağırladı

Uygulamalı Çiftçi Okulları çalıştayı, AB Büyükelçisini Hatay'da ağırladı

Uygulamalı Çiftçi Okulları çalıştayı, AB Büyükelçisini Hatay'da ağırladı

Çalıştay, Uygulamalı Çiftçi Okulları girişimi bünyesinde Hatay İl Tarım ve Orman Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

12 Temmuz, Hatay – Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan “Sosyo-Ekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” projesi altında gerçekleştirilen Uygulamalı Çiftçi Okulları girişimi bünyesinde Hatay İl Tarım ve Orman Bakanlığı’nda tam günlük bir çalıştay gerçekleştirildi.

Çalıştay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu ve FAO Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Çolakoğlu konuşmasında Hatay ilinin tarımsal değerlerine değinirken Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar arasında tarım alanında kurulan bağı vurguladı ve Hatay ilinin UÇO’nun uygulama illerinden biri olarak seçilmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Çalıştayda Sheikh Ahaduzzaman Uygulamalı Çiftçi Okullarında katılımcı öğrenim uygulamasının önemini vurgulayarak  “Daha katılımcı hale getirmek ve herkes için daha erişilebilir kılmak için UÇO yaklaşımını daha fazla teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bunu yaptığımızda, inanıyoruz ki iyi uygulamalar Türkiye’nin diğer illerinde de yaygınlaştırılabilecek ve UÇO tarımsal problemlere sürdürülebilir çözümler üretmeye giden yolda ulusal bir kampanyaya dönüşebilecektir” dedi.

Celal Taluğ, Özdal Köksal ve Kürşat Demiryürek gibi tarım uzmanları tarafından verilen UÇO eğitimleri katılımcılar arasında geniş oranda etkileşim oluşturdu. Eski Ankara Üniversitesi Rektörü Celal Taluğ, yaptığı sunumda mevcut UÇO’nun Türkiye’de bir kendi türünün ilk örneği olduğuna dikkat çekerek “Bu uygulama, tarım alanında insan kaynaklarının geliştirilmesini hedefliyor ve bu bakımdan oldukça değerli, çünkü çiftçilerin teknik tarımsal bilgileri açık bir şekilde kavramasını sağlıyor. Okulda verilen dersler çiftçilerin sahip olması gereken kritik bilgiler etrafında tartışma yürütmelerine olanak veriyor. Dahası, çiftçiler bu derslerden aldıkları ilhamla diğer çiftçilere öğrendikleri bilgileri aktarıyor ve öğrenilen bilgi kullanışlı hale gelerek nihayet tarımsal hayatın kendisiyle uyumlu oluyor” dedi.

Çalıştay kapsamında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut Hatay’daki tarımsal ortamla ilgili bilgi almak ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile ev sahibi toplulukların durumunu görüşmek için bir ziyaret bulundu. Toplantı esnasında, Büyükelçi Hatay’ın tarımsal zenginliğini ve Suriyelilerin bölgeye getirmiş oldukları tarımsal becerileri takdir ettiğini ifade etmenin yanısıra Münevver Ezelsoy adlı tarım aracısı ile de görüştü. Ezelsoy Hatay’daki kadınlara sundukları beceri geliştirme fırsatlarından dolayı Büyükelçiye ve projenin diğer ortaklarına teşekkür etti ve sözlerini “Eğitimler bizler için son derece değerli, çünkü kırsaldaki kadın bu sayede öz güven kazanıyor ve kendisini net bir şekilde ifade edebiliyor. Pandemi hepimize pek çok şey öğretti.  Bana ise kadın kooperatiflerine katılarak becerilerimi geliştirmeyi, ekonomik olarak büyümeyi, kendime ve aileme bakmayı öğretti. Girişimimizde en başta erkek üyeler dahil 10 kişiydik, erkekler de vardı çünkü kadın erkek dengesini sağlamak önemliydi. Birlikte yavaş yavaş büyüdük. Kendi insanımız ve Suriyeli dostlarımızla “birlikte” diyorum çünkü bunu birlikte başardık. Hepimiz biliyoruz ki hayat zor, ancak şunu da kabul etmeliyiz ki hayat aynı zamanda bir risk, risk yoksa öğrenmek yok, büyümek yok. Hayat mücadelesinden ben keyif alıyorum, çünkü mücadele ederek öğrenmek beni güçlü kılıyor ve daha da önemlisi bu şekilde başkalarının hayatlarına dokunabiliyorum.”

 

Farmer Field School workshop hosts EU Ambassador in Hatay province

12 July 2021, Hatay – A one-day Farmer Field School (FFS) workshop was held at the Hatay Provincial Directorate of Agriculture and Forestry under the European Union (EU) funded project “Building Resilience of Syrians under Temporary Protection and Host Communities in Turkey through Supporting Socio-Economic Integration and Creating Livelihood Opportunities”.

The workshop was opened by Ergün Çolakoğlu of the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry and FAO Turkey Programme Officer Sheikh Ahaduzzaman. In his opening remarks, Çolakoğlu summarized the agricultural assets of Hatay province, emphasizing the links built between Syrians and the Hatay host community in the field of agriculture, while expressing his satisfaction with the selection of Hatay as a province for the FFS initiative. During the workshop, Sheikh Ahaduzzaman emphasized the use of participatory learning in Farmer Field Schools, stating that: “We aim to further promote the FFS approach to make it more participatory and accessible to all. We also believe that this approach can be spread to other provinces in Turkey as part of a national campaign on agricultural extension building that will help achieve sustainable agricultural development.”

The FFS sessions were led by agricultural experts Prof. Celal Taluğ, Prof. Özdal Köksal and Prof. Kürşat Demiryürek, who worked to ensure a high level of interaction among the participants. Prof. Taluğ, former Rector of Ankara University, noted during his session that the FFS method is the first of its kind in Turkey. He elaborated: “This practice aims to develop human resources in the field of agriculture field. It is immensely valuable because it enables farmers to obtain a clear grasp of technical agricultural methods. Lectures provided in the schools enable farmers to discuss these subjects, and inspires them to transfer what they learn to other farmers. This allows knowledge to be applied in harmony with agricultural life.”

As part of the workshop, the Head of the European Union Delegation to Turkey and Ambassador, Nikolaus Meyer-Landrut paid a visit to the Hatay Provincial Directorate to discuss the programme within the framework of broader agricultural issues, and to consider the status of Syrians under Temporary Protection (SuTPs) and host communities. During the visit the Ambassador expressed his admiration for the agricultural richness of Hatay province, and spoke with Münevver Ezelsoy, a female agricultural intermediary. Ezelsoy thanked the Ambassador and all project partners for providing skills development opportunities for women in Hatay. She explained that: “The training boosts the self-confidence of rural women and enables them to express themselves more clearly. The recent pandemic taught us all lessons. Mine was to learn how to enhance my skills by participating in a women’s cooperative to the point where I could take care of myself and my whole family. When the cooperative started there were only ten of us, including male members to ensure a gender balance. Slowly we developed as a team: local people and fellow Syrians working together. We know that life is difficult but it is important to acknowledge that life itself is a risk, and where there is no risk there is no learning and growth. I take pleasure in participating in this process because learning in the face of adversity is what makes us stronger and, more significantly, enables us to touch the lives of others.”

 

YORUMLAR
  Kraliyet ailesi mensuplarının uyması gereken tuhaf kurallar silsilesi...
Kraliyet ailesi mensuplarının uyması gereken tuhaf kurallar silsilesi...