A24.com.tr » eğitim » Üniversiteye giriş için yılda 3 kez sınav yapılacak

Üniversiteye giriş için yılda 3 kez sınav yapılacak

Üniversiteye giriş için yılda 3 kez sınav yapılacak

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) öğrenciler üzerindeki stresini azaltmak için bu sınavın senede 3 defa yapılmasına karar verildi. Düzenlemeye göre fakülteler kendi öğrencisini seçebilecek.

Üniversiteye yerleşmek için yapılan sınav maratonunun ilk ayağı olan YGS'nin sayısı arttırılıyor.

Öğrenciler sadece akademik başarıyla değil, lise boyunca hazırlayacakları projeler, katılacakları sosyal sorumluluk çalışmalarıyla ilgi ve yeteneklerine göre üniversiteye girecek. ABD ve Avrupa ülkelerinde uygulanan bu sistemle bazı fakültelerin belirlediği barajı geçenler söz konusu bölüme başvuracak. İlgili bölüm mülakat, uygulama ve öğrencinin lise boyunca sergilediği performansı dikkate alarak seçim yapacak. Özetle kimin mühendis ya da mimar olacağına tek bir sınavda çözeceği tarih soruları değil, üniversitenin kendisi karar verecek. Yapılacak değişiklikle lisedeki eğitimin de öğrenciler üzerinde daha çok proje geliştirmeye, kitap okumaya ve kendini geliştirmeye odaklanması hedefleniyor.

YILDA 3 SINAV YAPILACAK

Öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla kez yapılabilmesi için gerekli teknik altyapı çalışmalarına başlandı. 2019'a kadar reform niteliğinde değişiklikler yapılacak. Düzenleme kapsamında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) yılda bir kez yerine birkaç defa yapılması gündemde.Buna göre YGS'ler ekim, ocak ve mart aylarında yılda 3 kez gerçekleştirilecek. Adaylar isterlerse sınavların hepsine ya da birine girebilecek.

Konu Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2017 Performans Raporu'nda da yer aldı. Raporda "Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılması temin edilecektir. Mevcut üniversitelere ilave olarak bundan sonra kurulacak yeni üniversite ve fakülteler için öğrenci ve öğretim elemanı sayısıyla kurulmuş bulunan fakültelerin doluluk oranları gibi objektif kuralları baz alan bir mekanizma geliştirilecektir" denildi. 

YORUMLAR
  FETÖ'cülerin Eagle üzerinden yaptığı gizli görüşmeler
FETÖ'cülerin Eagle üzerinden yaptığı gizli görüşmeler