A24.com.tr » yaşam » Tuzla'daki yangın sonrası 4 şehir tehlike altında

Tuzla'daki yangın sonrası 4 şehir tehlike altında

Tuzla'daki yangın sonrası 4 şehir tehlike altında

İstanbul Tuzla'daki bir deri fabrikasında dün çıkan yangın uzun uğraşlar sonrası söndürüldü ama tehlike henüz geçmedi. Uzmanlar, gökyüzüne çıkan kimyasalların 4 şehirde risk oluşturduğunu belirtiyor.

Tuzla'da meydana gelen yangın nedeniyle havaya salınan kimyasallar, rüzgarın etkisiyle İstanbul'un yanı sıra Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir sınırına kadar yayıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Hüseyin Toros, dumanla birlikte havaya yayılan kimyasal parçacıkların insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, cuma günü bölgede yağacak olan yağmurlarla bu kimyasalların yeryüzüne ineceğini belirti.

“İNSAN SAĞLIĞINA SON DERECE ZARARLI"

Tuzla'da meydana gelen yangın ve patlama ile ilgili Demirören Haber Ajansı'na (DHA) değerlendirmelerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Hüseyin Toros, “Yangının nereden çıktığı ve yanan maddenin ne olduğu son derece önemli. Yanan kimyasal, zaten endüstri bölgesinde kimya içerikli bir fabrika olduğunu anlıyoruz. Yangından çıkan bu parçacıklar, gazlar insan sağlığına son derece zararlı. Bu tür yangınlarda asla 'duman altı' dediğimiz yani yangından çıkan dumanların olduğu bölgede, insanların öncelikle pencerelerini kapatmaları, mümkünse o bölgeyi terk etmeleri gerekiyor." dedi.

İLGİLİ HABER Tuzla'da deri fabrikasında yangın çıktı Tuzla'da deri fabrikasında yangın çıktı

“BAŞTA SOLUNUM SİSTEMİ OLMAK ÜZERE, KALP DAMAR, BEYNE KADAR VARAN HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİYOR"

Toros, “Yangının çok büyük olması sebebiyle çok fazla parçacık atmosfere salınıyor. Bu soluduğumuz parçacıklar, bizim solum sistemimizle vücudumuza rahat bir şekilde girerek, başta solunum sistemi olmak üzere, kalp damar, beyne kadar varan hastalıklara sebep olabiliyor. Son derece önemli ve mümkün mertebe bu tür yangın olan bölgelerden uzak durmak gerekiyor." şeklinde konuştu.

"CUMA GÜNKÜ YAĞMURA DİKKAT"

Hüseyin Toros, “Batılı bir rüzgar hakim, İzmit bölgesi ve daha sonra da ormanlık bölgeler üzerinde hareket ediyor çıkan duman. Bölgede cuma günü yağış bekleniyor. Atmosferde asılı kalan parçacıklar yağışla beraber o bölgelerde yer yüzüne düşecekler. Cuma günü yağan yağmurda, o bölgede mümkün mertebe yağmur altında kalmamak son derece önemli. Atmosferdeki kalıntılar insan sağlığı için zararlı olabilir." diye konuştu.

  İLGİLİ HABER Tuzla'daki fabrikada patlama! Yaralılar var Tuzla'daki fabrikada patlama! Yaralılar var

İSTANBUL İÇİN SAĞANAK UYARISI

İstanbul Valiliği'de cuma günü için şiddetli yağış uyarısı yaptı. Valilik açıklamasında şu ifadeler kullanıldı;

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) resmi web sitesinde paylaşılan tahminlere göre tüm yurtta hava sıcaklıkları kuzeybatıdan başlayarak mevsim normallerinin altında seyredecek.

Marmara ve Karadeniz kıyılarında sıcaklığın 2 ila 4 derece azalacağı bilgisini paylaşan MGM, İstanbul’da cuma günü gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini kaydetti.

Önümüzdeki beş gün için yapılan hava durumu tahminlerinde İstanbul’da gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini kaydeden MGM, oluşabilecek ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda yaşanabilecek aksaklıklara karşı vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı." 

YORUMLAR
  Telefonların şarj süresi tarihe karışıyor! Akıllı telefonlar 12 dakikada şarj olacak....
Telefonların şarj süresi tarihe karışıyor! Akıllı telefonlar 12 dakikada şarj olacak....