A24.com.tr » eğitim » Türkiye'de milyonlarca çocuk kreşsiz

Türkiye'de milyonlarca çocuk kreşsiz

Türkiye'de milyonlarca çocuk kreşsiz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'deki 9,3 milyon çocuktan yalnızca 96 binine ücretsiz kreş imkanı sunuluyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerinde kreş yokluğunun, kadınların iş yaşamına girmesinde önemli engel olduğu ve çocukların okul çağı öncesinden özel eğitime yönlendirildiği açığa çıktı. Verilere göre, 9.3 milyon çocuktan sadece 96 bini ücretsiz kreşten faydalanabiliyor. 1 milyon kadın “çocuk bakımı” gerekçesiyle istihdam dışı kalıyor.

Anayasal güvence

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in soru önergesine verilen yanıtta, 2 bin 443 kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulübü bulunduğu; bunlardan 96 bin 306 çocuğun yararlandığı bildirildi. Kreş çağındaki 9 milyon 361 çocuktan sadece 96 bin 306 çocuğun kreşlerden faydalanabilmesine ilişkin “büyük bir ayıp” nitelemesi yapan Çakırözer, “Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bu sorumluluğun yerine getirilmesini yani 9.3 milyon çocuğumuzun faydalanabileceği kolay ulaşılabilir, ücretsiz, ve nitelikli kreşler hayata geçirilmesini beklerken, her geçen gün kamunun kreş sayısının azaldığını duymak çok üzücü ve umut kırıcı” diye konuştu.

Sorumlu iktidar...

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Türkiye’nin yarısının kadın olduğuna baktığımızda kreş sayısında ‘yetersiz’ kelimesinin bile az sayılacağı bir durum. Kamusal alanda açılan kreşlerin kapatıldığına dair tanıklıklarımız da var” dedi.

“3 çocuk 5 çocuk yapın” diyen iktidarın, kadınların yaşam alanlarını bilerek bilmeyerek önlediğine dikkat çeken Güllü, “100 kadın çalışanı olan her işyeri kreş açmak zorunda. Ancak açıldığı görülmüş bir vaka değil. Her 100 kadın çalışan yerine her 100 çalışan ibaresinin getirilmesini, dolayısıyla kadın çalışanların artmasının engellendiği bir söylemin değişmesini talep ediyoruz.” 

YORUMLAR
  10 kişiden sadece bir kişinin tüm soruları çözdüğü basit ama karmaşık gözüken matematik testi...
10 kişiden sadece bir kişinin tüm soruları çözdüğü basit ama karmaşık gözüken matematik testi...