Türkiye'de idam ne zaman kaldırıldı - Hangi suçlar idam kapsamına giriyor?
Saat: 18:26

Türkiye'de teröristlerin hain saldırıları ya da kadın ve çocuklara cinsel istismar olaylarından sonra sık sık gündeme gelen idam konusu için yoğun talep var. Peki idam Türkiye'de ne zaman kalktı?
İdam ya da ölüm cezası, cezai yaptırımların en serti olarak biliniyor.
Türkiye son dönemde kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet olaylarının ardından talep edilen idam cezası, teröristler için de sık sık isteniyor.
Son olarak Hakkari'de yaşanan kalleş saldırı sonrası idam konusu yeniden açıldı.
Kişi idam cezasına çarptırıldığında, infaz, kişinin yaşamına kanuna uygun bir şekilde (çoğu zaman hapishanede) son verildiği zaman gerçekleşiyor. Tarihte, kanun suçlularının ve siyasi karşıtların idam edilmesi neredeyse bütün toplumlar tarafından suçu cezalandırmak ve siyasi ihtilafları bastırmak amacıyla kullanıldı.
Türkiye’de idam cezası en son 1984 yılında uygulandı. 9 Ağustos 2002 tarih ve 4771 sayılı kanun ile (Avrupa Birliği 3. Uyum Paketi) idam cezası barış zamanında kaldırıldı. Hemen arkasından Türkiye Kasım 2003’te 6 nolu ek protokolü onayladı. Nihayet, 14 Temmuz 2004 tarih ve 5218 sayılı kanunla Türkiye idam cezasını her koşulda mutlak olarak kaldırdı. Arkasından Şubat 2006’da 13 sayılı ek protokolü onayladı.
İdam için süreç nasıl işliyordu?
Prosedüre göre mahkemeler tarafından verilen idam kararları Yargıtay’da onaylandıktan sonra Meclis’e gönderiliyordu. Meclis’in de idam kararını onaylaması halinde idam cezaları infaz ediliyordu. Türkiye'deki idamların çoğu asılarak infaz edildi. İnfaz kurallarına göre ölüm cezası hükümlünün mensup olduğu din ve mezhebin hususi günlerinde yerine getirilmiyor, hamile kadınlar doğum yapana kadar, akıl hastalığı tespit edilenler akli dengesi düzelene kadar idam edilmiyordu. 18 yaşından küçükler ve 65 yaşından büyükler hakkındaki idam cezası infaz edilmiyordu.
İnfazlar 1965 yılına kadar gündüzleri ve halkın izleyebilmesi için alenen ve belirli noktalarda İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda, Ankara’da Samanpazarı’nda gerçekleştiriliyordu. 1965 yılında İnfaz Kanunu’nda yapılan düzenlemeden sonraki infazlar cezaevi avlularında, güneş doğmadan önce, gizli olarak yapıldı.