A24.com.tr » medya » Türkiye'de en çok hangi kitaplar okunuyor - Türkiye'de en fazla kitap okuyan il hangisi?

Türkiye'de en çok hangi kitaplar okunuyor - Türkiye'de en fazla kitap okuyan il hangisi?

Türkiye'de en çok hangi kitaplar okunuyor - Türkiye'de en fazla kitap okuyan il hangisi?

Dünyadaki orana göre kitap okuma alışkanlığında oldukça gerilerdeyiz. Peki Türkiye'de okuyucu kitlesi en çok hangi tür kitapları, en fazla hangi kitabı okuyor? En fazla kitap okuyan ilimiz hangisi?

 Dünyadaki onlarca ülkeye nazaran kitap okuma oranında oldukça vahim bir durumdayız diyebilir. Peki Türkiye'de kitap okuyanlar en çok hangi türleri tercih ediyor? İşte ayrıntılar...

Kitap tutkunlarının idefix.com üzerinden son 6 ayda gerçekleştirdikleri siparişler göz önüne alınarak hazırlanan okuma listesi, Türkiye’nin detaylı okuma haritasını ortaya çıkarıyor. İl il okuma oranları, bölge ve şehirlerin okuma sıralaması ve farklı şehirlerdeki okuyucuların daha çok hangi yazarları seçtiği gibi bilgilere bu kapsamlı çalışma sayesinde kolaylıkla ulaşılabiliyor. idefix Türkiye okuma endeksi; [Bir şehre satılan kitap sayısı/ son altı ayda satılan kitap adedi] / [Şehrin nüfusu / Türkiye Nüfusu] hesaplaması ile elde ediliyor. Bu sayede gerçekçi ve kapsamlı bir okuma haritası çıkarabilmek mümkün oluyor. Şehirlerin toplam sıralama içerisindeki yeri ve okuma alışkanlıkları da harita üzerinden kolaylıkla takip edilebiliyor.

En Çok Kitap Okuyan Şehirler

idefix tarafından gerçekleştirilen okuma endeksi sonucunda 2,08 okuma endeksi ile Ankara, Türkiye’nin en çok kitap okuyan şehirleri listesinde başı çekiyor. Ankara’yı 1,92 okuma endeksi ile İstanbul takip ediyor. Listenin 3. sırasında ise 1,54 okuma endeksiyle Eskişehir bulunuyor. İzmir, Tunceli, Muğla, Çanakkale, Karabük, Kocaeli ve Kırklareli de sırasıyla en çok kitap okuyan 10 şehir arasında yer alıyor. Ege, Marmara, Akdeniz Bölgeleri ve Anadolu Bölgesinin batı bölümü en çok kitap okuyan yerler olarak dikkat çekiyor. İç Anadolu Bölgesinin belli bölümleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu’daki şehirlerin önemli bir kısmı daha az kitap okuyor. Bu bölümde bulunan Şanlıurfa, Yozgat, Diyarbakır ve Siirt gibi illerin büyük bir çoğunluğu okuma endeksi anlamında diğer şehirlerin altında kalıyor.

Daha Çok Hangi Yazarlar ve Yayınevleri Tercih Ediliyor?

Stefan Zweig, Zülfü Livaneli ve Yuval Noah Harari, birçok şehirde en çok sevilen yazarlar arasında bulunuyor. Sabahattin Ali, Yaşar Kemal ve Jules Verne gibi isimler de okurlar tarafından sevilen diğer yazarlar arasında öne çıkıyor. İş Bankası Kültür Yayınları, Can Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları da en çok tercih edilen yayınevleri arasında dikkat çekiyor. Siz de bulunduğunuz şehrin kitap okuma oranını, en sevilen yazarları ve diğer detayları “Türkiye Ne Okuyor” haritası üzerinden ayrıntılı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

(*)Türkiye Ne Okuyor Sayfaları En iyi Performansı Chrome ve Firefox ile sağlamaktadır

YORUMLAR
  Reyting rekorları kıran söz dizisinin oyuncu kadrosu ve karakterleri
Reyting rekorları kıran söz dizisinin oyuncu kadrosu ve karakterleri