TÜMEMEKDER GENEL BAŞKANI SATILMIŞ ÇALIŞKAN'DAN BASIN AÇIKLAMASI
Saat: 16:04

TÜMEMEKDER Genel Başkanı Satılmış ÇALIŞKAN: “Emeklilik sistemi yaşa değil, ödenen prime ve hizmet süresine dayanmalıdır.”
“Adil Bir Emeklilik Yapısının Temelinde Hizmet ve Prim Esaslı Aylık Sistemi Yer Almalıdır”
Tüm Emekliler Derneği (TÜMEMEKDER) Genel Başkanı ve Türkiye Emekliler Platformu Dönem Sözcüsü Satılmış ÇALIŞKAN, sosyal güvenlik sistemi ve emeklilik yapısının geleceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Genel Başkan Çalışkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Son dönemlerde yoğun şekilde tartışılan konulardan biri, sosyal güvenlik sisteminin geleceği ve emeklilik yapısının sürdürülebilirliğidir. Ancak tartışmaların çoğu, emekliliğin yalnızca yaşa bağlı bir hak olduğu anlayışı üzerinden yürütülmektedir. Oysa gerçek şudur ki; emeklilik sistemi yaşa değil, hizmet süresi ve ödenen prime dayanmalıdır.”
Çalışkan, adil bir emeklilik sisteminin temelinde hizmet yılı ve prim esaslı aylık bağlama düzeninin yer alması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Emekli aylık bağlamaları ve artışlarının gösterge ve katsayı sistemine göre belirlenmesi hem şeffaf hem de hakkaniyetli bir düzen sağlar. Bu sistem, emeklilik gelirlerinin ülke ekonomisindeki büyümeye ve refah payına paralel olarak artmasını mümkün kılar.”
Ancak Türkiye’de 2000 yılından itibaren gösterge ve katsayı sisteminden çıkıldığını, bu tarihten sonra emekli aylıklarının milli gelir artışından ve refah payından yeterli ölçüde yararlanamadığını belirten Çalışkan, şu değerlendirmede bulundu:
“Eğer geçmişte olduğu gibi maaşlar asgari ücretle orantılı olarak değerlendirilmeye devam edilseydi ve gösterge ve katsayı sisteminden çıkılmasaydı, bugün emekli taban maaşı en az asgari ücretin iki katı seviyesinde olurdu. Oysa bugün Emekli taban maaşı asgari ücretin yarısına kadar düşmüştür, başka bir ifadeyle emekli maaşları son 20 yılda yaklaşık 2,5 kat erimiştir.”
Çalışkan, bu durumun sosyal adaletin yeniden tesis edilmesi gereğini ortaya koyduğunu belirterek sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Emekli aylıklarının belirlenmesinde hizmet, prim, gösterge ve katsayı temelli adil ve çağdaş bir Sosyal Güvenlik Yasasının yeniden düzenlenerek hayata geçirilmesi, hem sosyal güvenlik sisteminin geleceğini güvence altına alacak hem de emeklilerin insanca yaşam hakkını koruyacaktır.”