TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümde finansal yönetim konuşuldu
Saat: 16:02

TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümü yayınlandı.
Serinin 63'üncü bölümünde TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı Koordinatörü Özlem Atan ve Revo Capital Büyümeden Sorumlu Ortağı Gizem Moral, finansal yönetim ve fonlama konusunu masaya yatırdı.
TÜBİSAD Plus'ın 63'üncü bölümünde Revo Capital Büyümeden Sorumlu Ortağı Gizem Moral, TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı Koordinatörü Özlem Atan'ın sorularını yanıtladı.
Girişimlerin ya da scale-up'ların finansmana ulaşmasını sağlayan en kritik faktörleri anlatan Gizem Moral, şunları söylüyor: “Yatırım sürecinin iki taraflı ve sistematik yönetilmesi gerekiyor. Bir girişimci ile yatırımcı arasındaki ilişki 10 senelere kadar varabiliyor. Yatırım kararı aldıktan sonra yatırıma kadar geçen süre 3-5 aylara kadar sürüyor. Dolayısıyla bu sürecin çok sistematik yönetilmesi lazım. Girişimcilerin, normal bir satış şirketi gibi hangi yatırımcıya gideceklerini önceden belirlemeleri, hangi yatırımcı alanlarında etkin, sektörü iyi tanıyor ve ürünle ilgili geri bildirim verebilir gibi kriterlerle bir liste oluşturup doğru yatırımcıya kendilerini anlatmaya başlamaları gerekiyor. Ayrıca bu süreci düzenli takip mekanizmalarıyla sürdürmeleri şart. Örneğin, üç ayda bir gönderilecek hatırlatma e-postalarıyla girişimindeki yenilikleri, gelişmeler konusundaki haberleri yatırımcıyla düzenli paylaşmalı ve kendilerini hatırlatmaya devam ettikleri iletişim kanalları oluşturmaları önemli. Bir diğer önemli konu da Türkiye'den de unicorn'ların çıkabilmesi için girişimlerin Türkiye'yi bir test pazarı olarak kullandıktan sonra teknolojilerini yurt dışına ihraç etmeleri, döviz kazanmaları ve satış ile pazarlama gibi operasyonları yurt dışına taşımaları ama Ar-Ge ve teknik ekiplerini, yani şirketin mutfağını ve fikri mülkiyetini Türkiye'de bırakmaları.”