Trol nedir trollenmek ne demek - Sosyal medyada trol ne anlama geliyor?
Saat: 17:01

Sosyal medyanın en yaygın terimlerinden 'trol', 'trollenmek' kelimeleri birçok vatandaş tarafından merak ediliyor. Peki trol ne demek, ne anlama geliyor? İşte ayrıntılı bilgiler...
Türk siyasetinde sık sık gündeme getirilen trol kelimesi, sosyal medya hayatının en popüler terimlerinden biri.
Öncelikle söylemekte fayda var, Trol, İskandinavya folklorunda genellikle dev ya da cüce olarak resmedilen, mağaralarda yaşayan efsanevî, çirkin bir yaratıktır. Modern çocuk hikâyelerinde genellikle köprülerin altında bekleyen, yolcuları çeşitli işlerle oyalayan veya haraç kesen karakterler olarak resmedilir.
Günümüzdeyse çeşitli partiler aracılığıyla yaygın bir şekilde kullanlılan internet trollüğü, insanları tahrik ederek ve kızgınlıkla yazılmış cevaplar vereceklerini umarak, e-posta veya çevrimiçi grup mesajları göndermek olarak tarif edilir. Trollük internetteki sosyal ortamlardaki iç hukukun ihlalidir.
Aslında Trolün kesin bir tanımını yapmak kolay değildir. Trol, doğası gereği daima yapılan tanımdan sıyrılıp zarar verecek yeni bir yol bulur. Burada bahsedilenler, trolün amacını ve ne gibi eylemler yaptığını gösteren genel bir betimlemedir.
Wikipedia’ya göre bilgisizlik, karşıt görüşe sahip olma, sert bir tarzda taraflı yazı yazmaya çalışma gibi eylemler kendi başlarına trollük sayılmaz. Yanlış yönlendirilmiş oylamalar, adaylıklar ya da kural değişiklikleri de tek başlarına olarak adlandırılamaz. Bu eylemler kötü niyet doğrultusunda yapıldığında trollük olarak adlandırılır. Birine trol demek, başkasının kişisel amacını yargılamak demektir. Bu tür bir amacı kesin olarak tespit edebilecek keskin çizgiler olmadığı için, trol etiketi yapıştırmadan önce iyi düşünmek gerekir.
TROL SALDIRILARI NASIL DURDURLUR – KİM BU TROLLER KİMLERE NEDEN SALDIRIR?
Bugün gazetesinden Nuh Gönültaş ise köşesinde troll sorusunu şöyle yanıtladı:
TRT radyosu dinlediğimiz yıllarda hep duyardık: Av mevsimi açıldı, trolle balık avlamak yasaklandı” diye.
Şimdilerde balık avlama terimi olarak değil de sosyal medyada follower avlamak için kullanılıyor.
Trollemek, sosyal medya ortamında dikkati bir yere çekip, herkesi oraya toplamak anlamına geliyor.
Sosyal medyada bu tabiri fazla acımasız bulanlar var. Onun için trollemek yerine “ortamı şirinlemek” terimini kullanıyorlar.
Bu da Şirinler adlı çizgi filmden geliyor. Şirinler, yani sosyal medya dilinde followerler atılan bir tweet (yem) ile belli hesaplara toplanıyorlar. Hepsi bu yani, abartacak bir şey yok.