A24.com.tr » yaşam » Toplumsal kurum nedir? Toplumsal Kurum çeşitleri nelerdir?

Toplumsal kurum nedir? Toplumsal Kurum çeşitleri nelerdir?

Toplumsal kurum nedir? Toplumsal Kurum çeşitleri nelerdir?

Bugün en çok merak edilen konularından biri toplumsal kurumlar oldu. Peki Toplumsal kurum nedir? Toplumsal Kurum çeşitleri nelerdir?

Ülkemizde bugün vatandaşların internette en çok arattığı kelimelerden biri toplumsa kurum oldu. Vatandaşlar internet üzerinden yaptıkları araştırmalarda "Toplumsal kurum nedir? Toplumsal Kurum çeşitleri nelerdir?" sorularını sordu. Peki vatandaşlarda bu kadar merak uyandıran Toplumsal kurum nedir? Toplumsal Kurum çeşitleri nelerdir?

TOPLUMSAL KURUM NEDİR?

Bir toplumda gruplar, kurumlar, örgütler ve bireyler arasındaki ilişkiler toplumsal yapıyı oluşturur.

Örgütleri, diğer toplumsal birimlerden ayıran özellik, sosyal yapılarının belirlenmiş bir amaca yönelik olarak planlanmış (organize edilmiş) olmasıdır. Toplumsal örgütler ortak bir amaç ya da eylemi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kişilerin oluşturduğu birliklerdir. Bunlar; rol ve statülerin belirlendiği, amaca uygun iş bölümünün yapıldığı, yetki ve sorumlulukların basamaklandırıldığı, akılcı ve resmî ilişkilerle oluşturulan yapılanmalardır.

TOPLUMSAL KURUMLARIN ÖZELLİKLERİ

Toplum, çeşitli örgütlerden meydana gelen en büyük örgütlenmedir. Gelişmiş toplumlarda örgüt sayısı fazla, gelişmemiş toplumlarda azdır. Toplumların yapısı karmaşıklaştıkça artan toplumsal gereksinimleri karşılamak için birbirleriyle ilişkili çok sayıda örgüt oluşur. Bu nedenle gelişmiş toplumlarda örgütlerin işlevi fazladır.

Toplumsal kurumlar toplumsal ihtiyaçlardan doğmuştur. Kurumlar toplumsal yapıda yer alan norm ve değerleri korur. Toplumsal kuralları, insanlar arası ilişkileri şekillendirir. İnsanların siyasi, sosyal ya da ekonomik ilişkilerini yönlendirir.

Kurumlar, belli temel işlevleri yerine getiren, süreklilik kazanmış ilişki sistemleri ve davranış örüntüleridir. Kurumun içeriğini insanların birbirleriyle kurdukları ilişkiler ağı belirler. Örneğin eğitim kurumu bir toplumda, eğitimle ilgili işlevlerin düzenli şekilde yerine getirilmesini sağlar. Eğitim kurumu; öğrenci öğretmen ilişkileri, not sistemi, sınav biçimleri, disiplin süreçleri gibi pek çok davranış örüntüsünü içerir. 

TOPLUMSAL KURUM ÇEŞİTLERİ

Toplumsal kurumlar (aile, eğitim, siyaset, din, ekonomi, hukuk ve boş zamanları değerlendirme), kendi içinde ve diğer kurumlarla karşılıklı ilişkileri sonucunda toplumsal sistemleri oluştururlar.

Toplumsal kurumlar, insanlar arası ilişkiler sonucu ortaya çıkan toplumsal bir olgudur ve bütün toplumların kendilerine özgü yapılarına göre biçimlenir. Her toplumsal kurumun toplumsal yapıya bağlı olarak kendine özgü kurallar dizgesi, davranış örüntüleri, belirlenmiş rol ve statüleri vardır.

Toplumsal kurumlar

Eğitim kurumu: Bireylerin toplum yaşamında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım eden süreçlerin tümüdür. Kişilerin içinde doğdukları toplumun değerlerini, bilgilerini, becerilerini, davranış kalıplarını öğrenmelerini ve öğrendiklerini kendilerinden sonra gelecek kuşaklara aktarmalarını sağlar.

Ekonomi kurumu: Toplumdaki mal ve hizmetlerin üretimi, bölüşümü ve tüketimini düzenleyen kurumdur. Ekonomi, sınırsız insan gereksinimlerini karşılamak amacıyla sınırlı kaynakların üretim, tüketim ve bölüşümünü düzenler.

Siyaset kurumu: Toplumun yönetimi ve kamu düzeni ile ilgili kurumdur. Siyaset, devleti ilgilendiren olayların düzenli bilgisidir. Devlet işlerini düzenleme, yürütme anlamına gelir. Siyaset, devleti idare etme sanatıdır. Devlet, hükûmet, siyasi partiler, seçim, parlamento, yönetim gibi alt kurumları vardır.

Hukuk kurumu: Hukuk, belli bir toplumda kişiler arası ilişkileri düzenleyen ve devletin yaptırım gücüyle uyulması zorunlu kılınan davranış kurallarının oluşturduğu yazılı kuralların tümüdür. Hukuk kurumu bu yazılı kuralların uygulanabilmesi için gerekli altyapıyı hazırlar. Yasaların uygulanmasını sağlayan yargıçlar, toplumsal çıkarları gözeten savcılar ve savunma hakkını temsil eden avukatlar hukuk düzeninin temel unsurlarıdır.

Din kurumu: İnsanların inançları gereği birlikte yaptıkları dinsel ayin ve ibadet şekillerini içine alan toplumsal kurumdur. Din toplumda dayanışmayı güçlendirir. Toplumsal kontrolü sağlar. Kişiyi ahlaklı davranmaya yönlendirir. Bireye güven duygusu sağlar. Bireyin ölüm konusundaki korku ve kaygılarını gidermesinde etkili olur.

Boş zamanları değerlendirme kurumu: Bireylerin ve grupların kendilerini geliştirmesi amacıyla onları ilgi alanlarına göre spor, eğlence, sanat, dinlenme gibi faaliyetlere yönlendiren kurumdur.

YORUMLAR
  Fahriye Evcen ile Burak Özçivit evliliğinde büyük kavga!
Fahriye Evcen ile Burak Özçivit evliliğinde büyük kavga!