A24.com.tr » sağlık » Toplam can kaybımız 425'i buldu

Toplam can kaybımız 425'i buldu

Toplam can kaybımız 425'i buldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulunuyor.

SAĞLIK BAKANI KOCA'NIN AÇIKLAMASINDAN SATIR BAŞLARI:

Koronavirüsün ne kadar kısa sürede kişiden kişiye umulmadık hızla bulaştığını önceki buluşmamızda anlatmıştım. Aynı olayı şimdi detaylı ele almak istiyorum. Son derece sağlıklı görünen bir kişi günlük işlerini yürütürken, en az 30 kişiye virüs bulaştırmıştı.  Bu kişiye olayı daha kolay anlatmak için virüs taşıyan diyelim. Virüs taşıyanda hastalığın belirtisi yoktu. Virüsü ailesine , babasına, amcasına, yanında çalıştırana bulaştırdı.  Amcasının rahatsızlığı nedeniyle hastanenin muhasebesine gitti orada başka bir kişiye bulaştı.  Taşıyıcıdan virüs kapan genç muhasebeci, tedavi gördüğü hastanedeki 57 yaşındaki bir kişiye bulaştırdı. Genç muhasebeci ve bulaştırdığı görevli hayatını kaybetti.

Virüsün taşıyanın babası ve amcası yoğun bakımda uzun süre tedavi edilerek taburcu edildi.  Virüs taşıyan virüsü iş arkadaşına da bulaştırdı. O arkadaşı da kendi ailesinden 5 kişiye bulaştırdı. Virüs taşıyıcısı kendisi gibi virüsün yayılmasına yol açtı. Taşıyıcı bir kez bile görmeyen insanlar hayatlarından oldu. Virüs taşıyan kişiler izole edilmeseydi tablonun ne kadar büyüyeceğini hayal edin.   Dün itibariyle toplam vaka sayımız 18 bin 235 idi, bu kadar kişi gözlem ve tedavi altına alınmadan virüs taşıyordu. Çoğu toplum içerisindeydi, her birinin sosyal hayatları vardı. Tıpkı taşıyıcı gibi bankaya gidiyor, kafeye gidiyor, kalabalık araçlara biniyorlardı. 18 bin 135 hastanın her birini virüs taşıyan kişi yerine koyun.

Tespit edilmemiş başka hastalar olduğunu da düşünün, yayılımın ne kadar kolay ve hızlı olduğunu hatırlayın. Ortada bir gerçek var. Bu umut kırıcı gerçek değil. Virüsün yayılım zincirini kıracak tedbir belli, kendimizi izole edeceğiz. 60 yaş üstü hastalarımızın ölüm haberleri hepimizi yaralıyor, büyüklerimizi uyarıyorum evden çıkmayın. Gençlerimizi uyarıyorum, virüsü taşıyıp taşımadığınızı bilemezsiniz. Geldiğimiz notkada alınması gerekli yeni tedbirler var. Genç nüfusun hareketliliği, virüsle mücadelede en zayıf noktalardan biri. Gençlerimizin bizi anlayacağından emin olmak istiyorum. Bilim kurulu salgının riskli yerlerinde hareketliliği kısıtlayıcı tavsiye kararları aldı. Bu çerçevede yapılan önerileri sunduk. Cumhurbaşkanımız bu konudaki takdirlerini açıklayacaktır. 

TOPLAM VAKA SAYIMIZ 20 BİN 921 , TOPLAM CAN KAYBIMIZ 425'İ BULDU...

İstanbul'da 12 bin 231 vakamız, İzmir'de 1105, Ankara'da 860, Konya'da 601, Kocaeli'de 500 vakamız olduğunu söylemek istiyorum. Nüfusa göre en riskli illerimiz, İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Kocaeli ilk 5 ilimiz.

YORUMLAR
  Ufak Tefek Cinayetler’e tepki geldi! “Koskoca bölümü bir yangın olayıyla harcadınız!”
Ufak Tefek Cinayetler’e tepki geldi! “Koskoca bölümü bir yangın olayıyla harcadınız!”