A24.com.tr » ekonomi » TKDK'dan 2021'in 6 ayında girişimcilere 660,7 milyon TL hibe ödemesi

TKDK'dan 2021'in 6 ayında girişimcilere 660,7 milyon TL hibe ödemesi

TKDK'dan 2021'in 6 ayında girişimcilere 660,7 milyon TL hibe ödemesi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK, 2021’in ilk 6 ayında kırsalda hayata geçirilen toplam yatırım bütçesi 955,4 milyon liralık 2041 proje için yatırımcılara 660,7 milyon TL hibe ödedi.

TKDK, bu süreçte yapımı tamamlanan proje sahiplerine hibelerini öderken bir yandan da yeni proje başvuru çağrı ilanları yayımladı ve 1940 yeni proje başvurusu aldı. Bu projelerden de bir kısmının incelemesi tamamlandı ve girişimcilerle hibe sözleşmeleri imzalanarak yatırım süreçleri başlatıldı. Kalan projelerin TKDK Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonunca incelemeleri hızlı bir şekilde sürüyor, iincelemeleri tamamlandıktan sonra onaylananlar kamuoyuna duyurulacak. 

Avrupa Birliği’nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla hazırladığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma aracı (IPARD) Programı’nı uygulayan TKDK, hayvancılıktan tarım ürünlerinin işlenmesine/paketlenmesine, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinden kırsal turizme, arıcılıktan el sanatlarına, yenilenebilir enerjiden makine parklarına 16 farklı sektörde girişimcilere yüzde 40-70 hibe desteği sağlıyor.

En çok hibe tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine

2021 cari yılının ilk yarısında en fazla hibe 113 milyon lirayla tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği sektörüne ödendi. TKDK’nın tıbbi aromatik bitkiler destekleme listesinde çörekotu, defne, dereotu, ebegümeci, fesleğen, ıhlamur, ısırgan otu, kekik, kırmızı biber, kimyon, kuşburnu, lavanta, maydanoz, nane, kuzu kulağı, salep, sarımsak, sumak ve sarı kantoron gibi yaygın olarak bilinen türlerin yanı sıra toplamda 73 tıbbi aromatik bitki yer alıyor.

42 il destekleme kapsamında

TKDK’nın destekleri kapsamında Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat olmak üzere toplam 42 il bulunuyor. 

IPARD Programı’yla, kırsalda AB standartlarında, çevreye duyarlı ve yüksek teknolojili tesislerin kurulumu, mevcut işletmelerin modernizasyonu ve ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilerek özellikle çalışma çağındaki genç nüfusun (18-40 yaş) kente göçünün önlenmesi amaçlanıyor.

Yatırımcılar, kurum destekleriyle ilgili “444 85 35 TKDK Yardım Masası”ndan detaylı bilgi edinebiliyor.

YORUMLAR
  Diriliş Ertuğrul'dan ayrılan önemli isim yeni dizi ile anlaştı!
Diriliş Ertuğrul'dan ayrılan önemli isim yeni dizi ile anlaştı!