A24.com.tr » gündem » Timberland'in 2021 İlkbahar-Yaz koleksiyonu

Timberland'in 2021 İlkbahar-Yaz koleksiyonu

Timberland'in 2021 İlkbahar-Yaz koleksiyonu

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Smallholder Farmers Alliance ve Timberland, pamuk üretiminde yeni bir tedarik zinciri inşa etmeye ve Haitili çiftçilere sosyal ve çevresel faydalar sağlamaya odaklanan ortak girişimlerinde bir dönüm noktasına ulaştı. “Community Cotton” olarak adlandırılan çevreye duyarlı biçimde yetiştirilen yeni bir pamuk kaynağı elde edildi. Community Cotton™ materyaller Timberland’in 2021 İlkbahar-Yaz koleksiyonlarında iki üründe karşımıza çıkıyor: Atlanta Green EK+ Kadın Spor Ayakkabıları ve TrueCloud™ EK+ Erkek Spor Ayakkabıları.

Haiti’deki pamuk yetiştiriciliğini yeniden canlandırmak amacıyla 5 yıldır Timberland ve Smallholder Farmers Alliance (SFA) işbirliğiyle yürütülen girişimde bir dönüm noktasına ulaşıldı. Timberland,  2021 İlkbahar-Yaz Koleksiyonlarında bu girişimin bir sonucu olan Community Cotton™ ile üretilen ilk kanvas ayakkabıları tanıtıyor. Dayanıklılık, rahatlık ve hafiflik özellikleriyle günlük rahatlığı bir sonraki seviyeye taşıyan, tamamen doğal ve geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen Atlanta Green EK+ Kadın Spor Ayakkabı koleksiyonu ile TrueCloud™ EK+ Erkek Spor Ayakkabı koleksiyonları bu girişimin ilk stilleri olarak karşımıza çıkıyor.

Timberland ve SFA ortaklığıyla 2016’da başlayan bu yolculuk; sürdürülebilir pamuk üretimi için yeni bir tedarik zinciri kurma hedefinin yanı sıra Haiti’nin yeniden ağaçlandırılmasını ve çiftçilerinin hayatlarının iyileştirilmesini de amaçlıyor.

“Bundan 5 yıl önce Timberland olarak 30 yıllık aradan sonra Haiti’de pamuk çiftçiliğini tekrar canlandırmak için yola çıktık. Bugün gelinen noktada çevreye duyarlı biçimde yetiştirilen yeni bir pamuk kaynağı elde ettik, bundan son derece gururluyuz. Community Cotton™ ismini verdiğimiz bu materyal, tarımsal ormancılığa (agroforesti) uygun ağaç dikim modeli ile çiftliklerin verimliliğini arttırıyor, çiftçilerin kazançlarını ve hayatlarını iyileştiriyor” diye açıklayan Timberland Küresel Topluluk İlişkileri ve Aktivasyon Direktörü Atlanta McIlwraith ekliyor: “Daha iyi ürünler, daha güçlü topluluklar ve daha yeşil bir dünya yaratmak olarak nitelendirdiğimiz 3 kurumsal sosyal sorumluluk önceliğimizi bir adım ileri taşıyan bu projede. SFA ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.

Timberland ve SFA arasındaki işbirliği ilk kez 2010 yılında Haiti’de 5 milyon ağaç dikme amacıyla başladı. İlk 5 yılın sonunda SFA sadece 5 milyon ağaç dikmekle kalmadı. Katıldıkları program sonunda yaklaşık 6.000 çiftçi; verimliliklerinde %40 artış, gelirlerinde %50 ile %100 arasında yükselme sağladı. Ve 3.400 çocuk daha eğitime erişim kazandı.

Tüm bu olumlu tablonun sonunda Timberland, çiftçilerin ektiği pamukları koleksiyonlarında da kullanmaya karar verdi. Böylece Haitili küçük çiftçi topluluğunun “destekçisi” olmaktan bir adım ileri geçerek müşterisi olarak da yanlarında yer almaya başladı.

Timberland’in Haiti’deki başarı hikayesinden dönüm noktaları:

 ·         2016’da Timberland 30 yıllık aradan sonra Haiti’de yeniden pamuk üretiminin uygulanabilirliğini ölçen bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçları fizibiliteyi doğrulayınca, projeye devam edildi.

·         2017’de SFA farklı çeşitteki pamukları tarlaya ekerek hangilerinin daha iyi sonuç verdiğini gözlemledi. Ocak 2019’a gelindiğinde Timberland, Haiti’nin 1980’lerden beri gerçekleşen ilk ticari pamuk hasatının bir parçası olmuştu.

·         2019’da 225 çiftçi tarlalarına pamuk ekti. Programın büyüyerek 10.000 çiftçiye ulaşması ve sektöre yeni fırsatlar sunması (tohum ve ekipmana erişim, eğitim, verimlilik ve gelir artışları gibi) hedefleniyor.

·         SFA, 2019’da elde edilen ilk mahsülleri işlemek için mobil bir pamuk tarak makinesi aldı. Bu yılın sonuna kadar operasyonları daha da büyütebilmek adına  SFA’nın daha büyük bir makine alması planlanıyor.

2020’de, sosyo-ekonomik faydaları gözlemleyebilmek için SFA bir mobil uygulama tasarladı. Bilimsel tarım uzmanları (agronom) ve çiftçiler bu uygulamayı kullanarak ekilen mahsülü, hasatı, organik ve rejeneratif uygulamaları ve çiftçilerinin katılımını takip edebilecekler. Uygulamanın ve platformun pilot testi bu yıl içerisinde tamamlanacak.

·         Timberland bu uygulama sayesinde koleksiyonlarında kullanılan pamuktan, onları yetiştiren çiftçilere kadar tüm süreci takip edebilecek.

Timberland yakın zamanda 2025 yılına kadar dünya çapında 50 milyon ağaç dikme hedefini de duyurmuştu. Bu projenin bir parçası olarak SFA’da Haiti’de 25 milyon ağaç dikecek.

Timberland’in daha iyi ürünler, güçlü topluluklar ve daha yeşil bir dünya yaratma taahhüdü ve yıllardır süregelen sürdürülebilirlik yolculuğu hakkında daha fazla bilgi almak için:  https://www.timberland.com.tr/surdurulebilirlik-sorumluluklari  ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR
  Bir zamanlar İstanbul (Eski İstanbul fotoğrafları)
Bir zamanlar İstanbul (Eski İstanbul fotoğrafları)