A24.com.tr » eğitim » TEOG yerine gelen sistem nasıl - TEOG yerine hangi sistem geldi - Açık uçlu sorular

TEOG yerine gelen sistem nasıl - TEOG yerine hangi sistem geldi - Açık uçlu sorular

TEOG yerine gelen sistem nasıl - TEOG yerine hangi sistem geldi - Açık uçlu sorular

TEOG'un kaldırılmasının ardından yerine hangi sistemin getirileceği konusunda Başbakan Binali Yıldırım son dakika açıklaması yaptı. Yıldırım "Artık sınav da, test de yok" diyerek ipucunu verdi.

 TEOG sınavının kaldırılmasının ardından yerine gelecek olan yeni sistem ile ilgili ayrıntılar da bir bir ortaya çıkmaya devam ediyor. Binali Yıldırım, Çanakkale'de yaptığı konuşmada yeni sistemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Troia Kültür Merkezi'nde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi akademik yılı açılışı ve fahri doktora tevcih töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, TEOG'ın kalkmasının ardından liseye girişte uygulanacak olan yeni sistemin detaylarını açıkladı. Başbakan Yıldırım, "Her yılın başarı ortalaması alınacak. Öğrencinin ilgi alanları tespit edilecek. Buna katkı sağlayacak bir sınav yapılacak." dedi.

İLGİLİ HABER Açık uçlu soru nedir? Açık uçlu soru örnekleri - TEOG'un yerine ne geldi Açık uçlu soru nedir? Açık uçlu soru örnekleri - TEOG'un yerine ne geldi

LİSEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEMİN DETAYLARINI AÇIKLADI

Bugün mezun olanların sayısı ile üniversitelerimizin kontenjan miktarı aynı. Üniversiteye girişin sınav stresinin azaltılması lazım. Çünkü ihtiyaç yok. Mezun olan sayısı da aynı, üniversitelerin sunduğu kontenjan da aynı. Sorun nerede? Herkes 18 Mart'a gitmek isterse o zaman sorun başlıyor. Onun da yolu, 1 sınava kaderi bağlamak yerine, bütün kademelerde öğrencinin kabiliyetine, başarısına göre hazırlanması. Bunu şimdi TEOG'da yapıyoruz. TEOG neden değişiyor? TEOG'un ne olduğunu bilmeden konuşuyor, koca koca unvanları var. TEOG 8. sınıfın ilk ve ikinci sömestrdeki sınavın sorumlu tutulmasıdır. Öğrencinin kaderini bir sınava bağlamayalım. Ortaokuldaki öğrencinin liseye hazırlanması lazım. Nereye gidecekse ikinci dört yılda şekillenmesi lazım. Yeni uygulama bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7-8. sınıf. Ayrıca derslerdeki ilgisi ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor, buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları da soru bankasından geliyor. Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucu ile birleştiriliyor bir mezuniyet puanı ortaya çıkıyor, sonuca göre öğrenci yerleştiriliyor. Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak.

MEB MÜSTEŞARI YUSUF TEKİN'DEN TEOG AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG sisteminin yerine üzerinde çalışılan modele ilişkin kritik bir açıklama yaptı. Şu an veliler ve öğrenciler özellikle TEOG'un yerine gelecek, liseye geçişi düzenleyecek sistemde merkezi sınav olup olmayacağını merak ediyor. Yekin, yeni sistemle ilgili merkezi sınav konusuna açıklık getirdi. Eğitim alanındaki jet değişiklikler velilerin ve öğrencilerin kafasını karıştırdı. TEOG'un yerine gelecek sistemde merkezi sınav mı olacak, adrese dayalı kayıt mı olacak detaylar merak ediliyor. Son olarak Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin TEOG yerine gelecek olan sistem hakkındaki çalışmaların bittiğini açıkladı.

Yusuf Tekin "Biz sunum için hazırız, Bakanlar Kurulumuz bizi ne zaman çağırırsa sunum yapacağız" dedi.

Tekin yeni sistemi şöyle tanımladı: "Çocukların liseye geçişte herhangi bir merkezin sınavı olmadığı, çocukların yeteneklerine ve ilgilerine göre yerleştirdiği bir program."

"TEOG'UN KALDIRILMASI DOĞRU BİR ADIM AMA..."

TEOG’un kaldırılmasını DW Türkçe’ye değerlendiren Eğitim Reformu Girişimi Politika Uzmanı Yeliz Düşkün'e göre TEOG'un kaldırılması doğru bir adım, ancak bunun ani bir kararla yapılması ve eğitim sektöründeki paydaşlardan görüş alınmaması yanlış.

“Eğer yeni bir sistem getirilecekse, bunun bir tartışma ve uyum süreci olmalıydı” diyen Düşkün, her okulun kendi sınavını yapması gibi seçeneklerin fırsat eşitliğine ağır darbe indireceği tehlikesine de dikkat çekiyor. Eğitim politikalarının uzun vadeli perspektiflerle ve yalnızca akademik başarıyı değil çocukların mutluluğunu da hedef alarak oluşturulması gerektiğinin altını çizen Yeliz Düşkün, “Şimdi yeni sistem muhtemelen hiç denenmeden, pilot uygulamalar yapmadan doğrudan uygulamaya geçecek. Bu da sürekli değişen bir sistemin içinde bocalayan çocukları daha da mutsuz ve huzursuz kılacak” diye konuşuyor.

Tekin, bir otelde düzenlenen "Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi" ve "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I & II" projeleri ulusal açılış toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. TEOG sisteminin yerine gelecek modelle ilgili soru üzerine Tekin, 2013'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, "Ortaokullardan liseye geçişte sınavsız bir modele yavaş yavaş evrilmemiz gerekiyor. Bununla ilgili tedbirlerinizi alın." talimatını verdiğini söyledi.

O tarihte liseye geçişte sınavı ortadan kaldıran bir algıyla bugün TEOG diye tartışılan modeli ürettiklerini anlatan Tekin, "Aslında TEOG denilen sistem, çocuklarımızı ortaokul ortalamalarına göre liseye yerleştirme modeliydi. Fakat kamuoyunda önceki alışkanlıkların da etkisiyle bu bir merkezi sınav edasına büründü. Fakat biz bu esnada zaten ortaokullardan liselere, sınavsız geçişle ilgili değişik modeller üretmiştik. Şu anda da elimizde bu modellere ilişkin alternatifler var." diye konuştu.

'ALTERNATİFLER VAR'

Bu modellerden bir kısmını Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı bir televizyon programında açıkladığını anımsatan Tekin, şunları kaydetti:

"Onların da içerisinde bulunduğu ama ana çerçevesi ortaokullardan liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocuklarımızın sınav baskısını, stresini hissetmeden liselere yerleştirildiği bir model ana felsefesi olan alternatifler var. Biz bunları hem Bakanlar Kurulumuzda hem de Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra detaylarını da kamuoyuna sunup süreci başlatmış olacağız."

Soru üzerine, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı modellerin değişik türevlerinin bulunduğunu belirten Tekin, "Onlar üzerinden üretilmiş değişik varyasyonlar..." ifadesini kullandı. Bakanlar Kurulunda sunum yapmak üzere hazır olduklarını dile getiren Tekin, "Bakanlar Kurulumuza, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız böyle bir şey için bizi davet ederlerse, bize böyle bir talimat verirlerse biz de o tarihte sunumumuzu yapabiliriz." dedi.

Gazetecilerin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün adrese dayalı sistemle ilgili mesajları oldu." ifadesi üzerine Tekin, "Kamuoyunda tartışılan, fikir beyan edilen her türlü modelin içinde yer aldığı bir alternatif. Ana felsefesi, liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR
  Bugün öğretmenlerin günü!
Bugün öğretmenlerin günü!