A24.com.tr » yaşam » Tekirdağ'da 5 kilogram Selenyum yakalandı

Tekirdağ'da 5 kilogram Selenyum yakalandı

Tekirdağ'da 5 kilogram Selenyum yakalandı

Tekirdağ'da, Rusya'dan kaçak yollarla getirilen 5 kilogram "Selenyum 74" adlı kimyasal madde ele geçirildi. Selenyum ilaç sanayinden kimya sanayisine kadar bir çok yerde kullanılıyor.

 Edinilen bilgiye göre, Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, aldıkları istihbarat doğrultusunda, Rusya'dan kaçak yollarla Türkiye'ye getirilen "Selenyum 74" maddesinin İstanbul'da satılacağı bilgisini edindi.

Bunun üzerine çalışma başlatan ekipler, yaptıkları teknik takip sonucu Tekirdağ-İstanbul yolunda bir otomobili TOKİ Kavşağı'nda durdurarak incelemeye aldı.

Otomobilde yapılan aramada 5 kilo 88 gram "Selenyum 74" adlı kimyasal madde ele geçirildi. Olayla ilgili A.D. (30), H.U.A (30), M.O.Ö (27) ve H.Ö (46) gözaltına alındı.

Selenyum Nedir?

4433_selenymSelenyum; metal olmayan bir kimyasal elementtir. Kimyasal olarak “Se” ile temsil edilir ve atom numarası 34’tür. Periyodik tabloda oksijen ve kükürt ile aynı gruba aittir. Ünlü İsveçli kimyager Jons Berzelius tarafından yıl 1817 yılında keşfedilmiştir. Eğer selenyumun ne işe yaradığını sorarsanız, bu metal olmayan elementin öneminin sadece kimya ile sınırlı kalmayacağını aynı zamanda bir çok biyolojik fonksiyonları olduğunu söyleyebiliriz.

Selenyum ne için kullanılır?

-Selenyum çeşitli önemli kimyasal reaksiyonlar için yararlı bir katalizördür. Yani, aynı amaç için laboratuvar ve kimya sanayinde kullanılmaktadır.
-Selenyumun en önemli ticari kullanım alanı cam yapım sektöründedir. Cam üretiminde, demirin etkisiyle oluşan yeşilimsi rengin etkisinin giderilmesinde yardımcı olur. Böylece cama renksiz ve şeffaf görüntüsünü verir. Bazen ise cama koyu kırmızı bir renk eklemek amacıyla, cam üretiminde bir bileşen olarak kullanılır.
-Selenyum ışık enerjisini kullanılabilir bir elektrik enerjisi formuna dönüştürebilir. Bu nedenle, güneş pillerinin üretiminde kullanılır.
-Selenyum aynı zamanda seramik sanayi ve pirinç yapımında da kullanılır. Baskı ve kopyalama sanayisinde de önemli bir role sahiptir.
-Çeşitli vitamin ve mineral takviyelerinin önemli bir bileşenidir ve çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Genellikle astım, yanıklar, yaralanmalar ve besin emilim bozukluğu gibi hastalıklarda ve kemoterapinin yan etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılır.

 

YORUMLAR
  Doğu Ekspresi ile 24 saat süren unutulmaz yolculuk
Doğu Ekspresi ile 24 saat süren unutulmaz yolculuk