A24.com.tr » magazin » Tarık Akan kimdir? Neden öldü?

Tarık Akan kimdir? Neden öldü?

Tarık Akan kimdir? Neden öldü?

Yeşilçam'ın efsane isimlerinden biri olan Tarık Akan ve 100'ün üzerinde projede yer alan sinemanın usta oyuncusu 66 yaşında vefat etti. İlk kez 21 yaşında kamera karşısına geçen Tarık Akan Kimdir?

Tarık Akan kimdir? Yeşilçam'ın 'Damat Ferit'i, Türk Sinemasının yakışıklısı, uzun boylu ve yeşil gözlü usta oyuncu Tarık Akan, 66 yaşında Akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Usta oyuncu 13 Aralık 1949'Da İstanbul'da doğdu. Makine Mühendisliği okudu ama o oyunculuk istiyordu. Daha sonra gazetecilik bölümünü bitirdi. 1970 yılında Ses Dergisi'nin düzenlediği yarışmada birinci oldu.

İlk sinema deneyimlerinden biri olan "Emine"de Filiz Akın'la beraber başrolde yer aldı. Bu popülerliğini arttırdı. Atıf Yılmaz'ın "Suçlu" filmindeki hafızalardan unutulmayan o oyunculuğuyla 1973 yılı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.

O sene, diğer efsane isim Halit Akçatepe ile rol aldığı "Canım Kardeşim" filmiyle yoksulluğu anlattı ve toplumsal konulara duyarsız kalmadı.

 

Asıl adı Tarık Üregül olan Tarık Akan sinema dünyasında bir çok tanıdık isimle de aynı film de rol aldı.

DAMAT FERİT EFSANESİ GELDİ

Atıf Yılmaz'ın yazmış olduğu romanından Ertem Eğilmez'in sinemaya aktardığı "Hababam Sınıfı"ndaki Damat Ferit rolüyle unutulmazlar arasına girmiş oldu. Hababam Sınıfı serisinin en çok hasılat yapan filmi olan "Hababm sınıfı sınıfta kaldı" filminde de rol aldı

"Bizim aile" "Sev kardeşim" "Mavi boncuk" "Tatlı dillim" "Ateş böceği" "Delisin" filmlerinde Adile Naşit, Kemal Sunal, Emel Sayın, Münir Özkul gibi sinemanın efsane isimleriyle birlikte başrollerde birlikte oynadı.

TOPLUMSAL KONULARA YÖNELDİ

"Ah nerede" filminde Gülşen Bubikoğlu başrollerde yer alan Tarık Akan bu filmde romantik komedi tarzını hafızalara kazıdı.

Yeşilçam'ın cici çocuğu lakabı takılan Tarık Akan, 1977'de rollerinde farklılaşma gözüktü ve daha olgun filmlerde yer aldı.

Yılmaz Güney'in kaleme aldığı, Zeki Ökten'in yönettiği 1977 yapımı "Sürü"de Melike Demirağ ve geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden efsane isim  Tuncel Kurtiz'le başrolü paylaştı .

1976 yılında "Canım Kardeşim" filminde Halit Akçatepe ile rol aldı. 1974 yılında Hababam Sınıfının en yakışıklısı olarak "Damat Ferit" lakabıyla, Kemal Sunal ve Halit Akçatepe ile rol aldı.

12 EYLÜL'Ü UNUTMADI
1990 yılında "Karatma geceleri" filminde aldığı rol çok konuşuldu ve klasikler arasında yer aldı. 12 Eylül döneminde tutuklu kaldığı günleri çıkarmış olduğu "anne kafamda bit var" filmiyle kaleme aldı.
1986 yılında Yasemin Erkut'la dünya evine giren Akan'ın, Barış Zeki , Yaşar Özgür ve Özlem Adında 3 çocuğu oldu.
Akciğer kanserine yakalanan Tarık Akan'ın, kanserli bölgelerinin akciğerden karaciğere sıçraması üzerine 16 Eylül 2016 gece yarısında durumu fenalaştı ve hayatını hastanede kaybetti.

 

 

YORUMLAR
  Telefonlarımızın şarjını jet hızında bitiren 28 Uygulama!
Telefonlarımızın şarjını jet hızında bitiren 28 Uygulama!