A24.com.tr » sağlık » Sosyal medyada taşıyıcı anne pazarı: Taşıyıcı anne nedir, bebek kime ait olur?

Sosyal medyada taşıyıcı anne pazarı: Taşıyıcı anne nedir, bebek kime ait olur?

Sosyal medyada taşıyıcı anne pazarı: Taşıyıcı anne nedir, bebek kime ait olur?

Çocuk sahibi olamayan anneler çocuk edinebilmek için taşıyıcı anne çözümüne başvuruyor. Türkiye'de yasak olmasına rağmen sosyal medya taşıyıcı anne ilanları ile dolu.

 Türkiye’de binlerce kadın doğuştan rahmi olmadığı için ya da yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle anne olamıyor. Farklı nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftler, son yıllarda taşıyıcı anneliği de tercih ediyor. Tüp bebek gibi gerçekleştirilen işlemde erkeğin spermi ve kadının yumurtası kullanılarak embriyo oluşturuluyor. Bu embriyolar, taşıyıcı annenin rahmine yerleştiriliyor. Bebek, sperm ve yumurtası kullanılan çiftin genlerini taşıyor.

Türkiye’de yasak olduğu için bu yöntemle çocuk sahibi olmak isteyenler, taşıyıcı anneliğin yasal olduğu Gürcistan, Amerika ve Hindistan gibi ülkeleri tercih ediyor. Yasadışı olmamasına rağmen Kıbrıs da başvurulan yerler arasında. Annebaba adayları, paket fiyat uygulayan Türkiye’deki ajanslar aracılığıyla ‘sağlık turizmi’ adı altında bu ülkelere gidiyor.

YAŞ ARALIĞI 20-49

Adaylar arasından taşıyıcı anneyi seçen çiftler, işlemden önce onunla tanışıyor. Doğum gerçekleştikten sonra aile çocuğu Türkiye’ye getirerek nüfusuna geçiriyor. Taraflar doğumdan sonra birbirleriyle bir daha görüşmüyor.

Son yıllarda ünlülerin de tercih etmesiyle gündeme gelen bu yöntem, Türkiye’de yüzlerce kadının umut kapısı oldu. Yasak olmasına rağmen internet siteleri ve sosyal medyada aracılığıyla ‘taşıyıcı anne pazarı’ oluştu. Yüzlerce kişi, taşıyıcı anne olmak veya taşıyıcı anne bulmak için buralara ilan veriyor. Adaylar arasında atanamayan öğretmenden Türkiye’de yaşayan yabancılara kadar her kesimden kadın bulunuyor. Yaşları 20-49 arasında değişiyor, 3 çocuk sahibi olan da, daha önce taşıyıcı annelik yapan da var. İstedikleri ücretler ise 150 ile 300 bin lira arasında değişiyor.


‘GENLERİMİ TAŞIMAYACAK’

Gazete Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre taşıyıcı annelik, internetin her eve girmesiyle devasa bir sektör haline gelmiş durumda. Biz de taşıyıcı anne olmak için internete ilan veren K. ile görüştük. Eşinden ayrıldığını, İzmir’de yaşadığını belirten 1 çocuk annesi K., maddi sıkıntılar nedeniyle bu yönteme başvurmuş. Birkaç kez yasadışı şekilde yapma yönünde teklif geldiğini belirten K., hukuki sorunla karşılaşmamak için teklifleri kabul etmediğini anlattı. Bebeğin kendi genlerini taşımayacağı için doğumdan sonra aileye vermekte sorun yaşamayacağını kaydeden K., bunun için 150 bin TL ücret talep ediyor.

3 YILDA 80 ÇOCUK

Gürcistan merkezli taşıyıcı annelik ajansının sahibi Dr. Murat Vural, internette taşıyıcı anne ilanı verenleri uyardı: “Taşıyıcı annelik Türkiye’de suç. Yasalara göre soy bağı değişimi olduğu için Türkiye’de kesinlikle yasak. Bizi de arıyorlar taşıyıcı annelik için ama uyarımızı yaparak telefonu kapatıyoruz. Merkezimiz Gürcistan’da. Türk vatandaşlarının taşıyıcı annelik yapmasını ve ailelerin kendi adaylarını bulmasını kabul etmiyoruz. Yasal olarak burada, Gürcü annelerle bu işlemi yapıyoruz. Her şey legal. Gürcistan’da 3 yılda 80 Türk çift bu yöntemle çocuk sahibi oldu.”

İŞTE O İLANLARDAN BAZILARI


‘ÖĞRETMENİM, EŞİM MÜHENDİS’

- G.: Maddi zorluklarımdan dolayı taşıyıcı anne olmak istiyorum. İstanbul’da yaşıyorum, 30 yaşındayım. Öğretmenim, eşim bir bankada mühendis. Çocuğum yok, birkaç yıl daha çocuk sahibi olmak istemiyoruz. Alkol-sigara kullanmıyorum, süreci Türkiye’de evimde geçirmek istiyorum...

- A.: 28 yaşındayım, evliyim, 1 çocuk annesiyim. Sigara, alkol yok, hiçbir sağlık sıkıntım yok. Lisans mezunuyum (atanamayan öğretmen) eşimle ortak kararımız. Bütün yasal anlaşmaları yaparak taşıyıcı anne olmak istiyorum.

- A.T.: Kocaeli’nde yaşıyorum, 29 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Daha önce bir kez taşıyıcı annelik yaptım ve Allah’ın izniyle sağ salim ailesine teslim ettim. Sigara ve alkol kullanmıyorum. Yumurta donörü de olabilirim.

- Z.: 26 yaşındayım, sağlık sorunum yok. Önlisans mezunu, evli ve bir çocuk sahibiyim. Oğluma iyi bir eğitim hayatı vermek istiyorum. Maddi durumum müsait değil. Eşim de razı. Kıbrıs gibi bir yere gidip her masrafı karşılama ve 200 bin karşılığı yaparım.

Z.: Kırgızistan vatandaşıyım. İstanbul’da yaşıyorum. İlk defa böyle bir işi kabul etmek zorunda kaldım. 1 kızım var 4 yaşında Kırgızistan’da. Büyük bir miktarda borcum var onun için mecburum ve taşıyıcı annelik yapmak istiyorum.

B.: Taşıyıcı anne olmak istiyorum. Türkmenistanlıyım, 3 çocuk annesiyim. Normal doğum.

E.Ç.: Daha önce taşıyıcı annelik yaptım, anlaşabilirsek taşıyıcı anne olmak isterim.

‘KIBRIS’TA YAPTIRACAĞIZ’

- Ö.: Taşıyıcı anne arıyoruz, işlemleri Kıbrıs’ta yaptıracağız yasal olarak.

- U.Y.: Gizlilik esastır. Para hiç sorun değil. Önemli olan gerçekten yapmak istemesi.

- H.: Taşıyıcı anne aramaktayız. Kendini bilen, dürüst, saygın insanlar aramaktayız. Ücret görüşülür. İstanbul olursa iyi olur. Dul ya da bekâr olursa daha kolay olur.

Taşıyıcı Anne

Taşıyıcı anne özellikle son yıllarda bebek sahibi olmak isteyen çiftler tarafından en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Başka bir çiftin bebeğini taşımayı kabul eden bir anne tarafından yapılmakta olan bu işlemler sonucunda ise belirli miktarlarda para ödemeniz gerekiyor.


Taşıyıcı Anne Nasıl Olunur?

Öncelikle bu duruma gerçekleştirmek için tamamen gönüllü olarak hareket etmek gerekiyor. Hamile kalma konusunda herhangi bir problem yaşamayan bayanlar tarafından uygulanmakta olan bu yöntemler sayesinde maddi olarak gelir elde etmek mümkün. Fakat taşıyıcı annelik yaparak para kazanmak toplumumuzda uygun görülen bir durum değildir. Taşıyıcı annelik sırasında vücut, hem fiziksel hem de ruhsal olarak ciddi anlamda yıpranmalar ile karşı karşıya kalabilir. Toplum tarafından taşıyıcı annelik ile ilgili olarak bilinmekte olan birçok yanlış algı vardır. Bugünkü yazımızda sizlere bu algıların hangileri olduğu ve nasıl düzeltileceği hakkında detaylı bir şekilde bilgiler vermeye çalışacağız.

Taşıyıcı Annenin Bebeği Kime Ait?

Taşıyıcı annelerin rahmine yerleştirilmiş olan bebek toplumda bilinenin aksine tamamen başka iki çiftin bebeğidir. Hastane ortamında hazırlanmış olan sağlıklı sperm ve yumurtadan oluşturulmakta olan hücreler taşıyıcı annenin rahmi içerisine yerleştirilir ve daha sonra burada gelişmeye bırakılır. Taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilmiş olan bu hücreler, vücut ile tam olarak uyum sağladığından herhangi bir olumsuz etki ortaya çıkarmadan büyümeye başlar. Bu yöntemi tercih edilmesinin altında yatan en büyük sebeplerden bir tanesi hamilelik sürecini yaşamak istemeyen annelerdir. Özellikle yoğun bir çalışma hayatı içerisinde olan ve bebek sahibi olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmekte olan taşıyıcı annelik toplumumuzda yaşanan en büyük tartışmaların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Genetik olarak yumurta ve sperm hücresinin alınmış olduğu çiftin özelliklerini gösterecek olan bebek, tamamen farklı bir anne tarafından dünyaya getirilir.

Doğan Bebek Kimin Özelliklerine Sahip Olur?

Az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi taşıyıcı anneler sadece başka çiftler tarafından oluşturulmuş olan zigot hücresini rahim içerisinde taşır. Bu yüzden de dünyaya gelecek olan bebek tamamen yumurta ve sperm hücresi alınmış kişilerin genetik özelliğini gösterecektir. Taşıyıcı annenin üzerine düşen tek görev ise bu hücreyi rahim içerisinde tutmak ve bu şekilde büyütmektir. Karşılıklı olarak anlaşma içerisinde yürütülmekte olan bu süreç içerisinde taşıyıcı annelerin görevi özenle bir şekilde yapması için çeşitli miktarlarda paralar ödemeniz gerekecektir.

Hangi Durumlarda Taşıyıcı Anneler Tercih Edilir?

Bebek sahibi olmak isteyen ve yumurta hücrelerinin öğretilmesinde hiçbir sorunu olmayan anneler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu annelerin yumurta hücreleri sağlıklı bir şekilde üretiliyor olmasına rağmen rahim bölgesinde meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumdan dolayı rahim alınmış olabilir. Böyle bir durumda ise hamile kalmak mümkün olmadığı için taşıyıcı anneler tercih edilebilir. Doktorların kontrolünde gerçekleştirilmekte olan bu süreç içerisinde anne ve babadan alınmış olan hücreler dış ortamda birleştirilir ve tamamen başka bir annenin rahmi içerisine bırakılır. Tabii ki bu işlemler yapılmadan önce taşıyıcı annenin de dokularının bebeğe uyup uymadığı konusunda doktorlar tarafından detaylı araştırmalar yapılacaktır. Eğer sizin de bahsetmiş olduğumuz sebeplerden dolayı bebek sahibi olmanız ile ilgili problemler varsa, taşıyıcı anne yöntemini tercih ederek çeşitli çözüm yolları denemeniz mümkün olacaktır.

YORUMLAR
  Kalp sağlığımız için mutlaka uymamız gereken 6 önemli nokta
Kalp sağlığımız için mutlaka uymamız gereken 6 önemli nokta