Şırdan nedir? Şırdan neyden yapılır?
Saat: 16:24

Sakatatlar arasında en çok yenilen ve özellikle Adana'da meşhur olan şırdanın neyden yapıldığı merak ediliyor. Peki şırdan nedir? Şırdan nasıl yapılır? İşte tarifi...
Adana'nın meşhur yiyeceklerinden şırdan, son dönemde giderek popüler hale geldi. Görüntüsü nedeniyle çoğu kişinin soğuk baktığı şırdanı gerçekten güzel yapan yerlerde yiyenler tadına doyamıyor. Peki şırdan nedir? Hayvanın neresinden yapılır? İşte merak edenler için şırdanın ayrıntıları...
ŞIRDAN NEDİR?
Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir. Temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır". Bu dolma hazırlanırken genelikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolması"dır.
ŞIRDAN NASIL YAPILIR?
- 4 adet şırdan
- 3 su bardağı pirinç
- 3 adet soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı kimyon
- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Şırdanları yukarıda bahsettiğimiz şekilde temizleyin. Soğanı incecik kıyın. Pirinç ve diğer malzemelerle karıştırın. Hazırladığınız bu harcı şırdanların içine doldurun. Şırdanların ağzını dikip tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip pişirmeye başlayın.
Pişerken çatalla kontrol edin. Pirinçler yumuşadığınızda yemeğiniz hazırdır. Üzerine bolca kimyon ve pul biber serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!