A24.com.tr » sağlık » SİGARA TADINIZI KAÇIRIYOR!

SİGARA TADINIZI KAÇIRIYOR!

SİGARA TADINIZI KAÇIRIYOR!

En ciddi hastalıkların baş sebeplerinden olan sigara, bütünsel sağlığı olumsuz etkilemesinin yanı sıra tat alma duyusunu da zedeliyor.

Sigara içmenin başta kalp ve akciğer sağlığı olmak üzere, vücudun geneli üzerindeki zararları uzun süredir bilinmesine rağmen, tat alma duyusu üzerindeki olumsuz etkileri çoğu zaman göz ardı ediliyor.

Uzmanlar, sigaranın ağızdaki tat tomurcuklarını zamanla tahrip ettiğini ve bireylerin yemeklerden aldığı lezzeti büyük ölçüde azalttığını belirtiyor. Tat duyusunda yaşanan bu azalma, beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkilerken, yaşam kalitesini de düşürebiliyor.

Sigara Tat Tomurcuklarını Azaltıyor

Tat almanın, dildeki tat tomurcuklarının kimyasal uyarıları algılamasıyla gerçekleşen karmaşık bir süreç olduğunun altını çizen, Acıbadem LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzm. Dr. İrem Önlen, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu sinyaller beyindeki talamusta değerlendirildikten sonra tat korteksine iletilir. Burada tat duyusu bilinçli olarak algılanır ve duygusal bağlar oluşturulur.

Sigaranın bu sürece etkisi hem kısa hem de uzun vadeli değişikliklere yol açar. Sigara dumanı yüksek sıcaklık ve partiküller içerdiği için tat tomurcuklarını fiziksel olarak tahriş eder. Sürekli sigara içimi tat tomurcuklarının zamanla küçülmesine hatta azalmasına neden olur.”

İçerdiği Kimyasallar Beyin-Tat İletimini Bozuyor

Uzm. Dr. İrem Önlen, tütünün içerdiği katran ve kimyasalların, tat tomurcuklarını kaplayarak tat molekülerinin reseptörlere ulaşmasını engellediğine dikkat çekerek, “Sigara 4000’den fazla kimyasal bileşik içerir, nikotin ve toksinler iyon kanallarını bloke ederek beyne giden tat sinyal iletimini bozar. Kurşun, kadminyum gibi ağır metaller reseptör duyarlılığını bozar. Karbon monoksit, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltarak tat tomurcuklarının yeterli oksijen almasını engeller. Bunun yanı sıra, sigara içmek tükürük üretimini azaltarak ağız kuruluğuna neden olur, içim sonrası acı ve metalik tat hissedilir” dedi.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra İştah Neden Açılıyor?

Tat koku ile birlikte çalıştığından, sigara içenler için yemeklerin tadı daha az belirgin olur diyen Acıbadem LifeClub doktorlarından Uzm. Dr. İrem Önlen, sözlerini şöyle noktaladı: Sigarayı bıraktığımızda Tad alma eşiğimiz düştüğü için yemeklerin lezzetini daha iyi alır hale geliriz.

Sigara bırakıldığında yemeklerin lezzetini daha iyi aldığımız için iştah açılıyor gibi hissederiz.

Sigaranın tat tomurcuklarına etkisi kalıcı değildir. Bırakıldıktan yaklaşık 1-2 hafta sonra tat tomurcukları kendini yenilemeye başlar ve 1-2 ay içinde tat duyusu önemli ölçüde düzelir.”

YORUMLAR
  Yüzüklerin Efendisi oyuncularının 15 yıllık şaşırtıcı değişimi...
Yüzüklerin Efendisi oyuncularının 15 yıllık şaşırtıcı değişimi...