A24.com.tr » teknoloji » Sesten 5 kat hızlı

Sesten 5 kat hızlı

Sesten 5 kat hızlı

ABD’li havacılık şirketi Hermeus, süpersonik yolcu uçağı geliştiriyor. Bu uçak, normalde 7 saat olan New York - Londra seferini 90 dakikaya indirecek.

Özellikle son 100 yılda ulaşım teknolojisi çok büyük hızlara ulaştı. Önce trenler hızlandı, sonra arabalar ve elbette uçaklar... Günümüzde en hızlı ulaşım uçaklarla yapılıyor. Havayolu taşımacılığına baktığımızda ise uçakların da hız konusunda farklılık yaşadığını görüyoruz. Yolcu uçaklarıysa ortalama 828 km/sa ila 1000 km/sa arasında yolculuk ediyor. Bu hızlar, sesten yavaş olduğu için rahat ancak göreceli olarak yavaş bir yolculuk yapılıyor.

 

ABD’li havacılık şirketi Hermeus, uçak yolculuklarının seyrini değiştirecek hızlara çıkmak istiyor. Normal uçaktan 7 kat daha hızlı olması beklenen yeni uçaklar, sesten de 5 kat daha hızlı gidecek. Bu hız da normalde 7 saat süren New York - Londra arasındaki uçuş süresini 90 dakikaya kadar düşürecek.

Hipersonik uçak geliştirecek Hermeus’un arkasında SpaceX, Blue Origin gibi uzay teknolojisinde ilerlemiş firmaların eski çalışanları da yer alıyor. Şu an için ne zaman karşımıza çıkacağı bilinmeyen bu süpersonik uçağın önünde uzun bir geliştirme süreci olacağı düşünülüyor.

Eskiden uçuş gerçekleştiren ünlü süpersonik yolcu uçağı Concorde’un en yüksek hızının 2179 km/sa olduğu düşünülürse, 5.300 km/sa hıza ulaşması beklenen uçağın ne kadar büyük bir şey başaracağını görebiliyoruz. Hermeus’un süpersonik uçağının tek seferde 7000 km yol gideceği düşünülüyor.

YORUMLAR
  Kitap Kurtlarına Müjde: 2017'nin En Çok Satan 15 Kitabı Açıklandı
Kitap Kurtlarına Müjde: 2017'nin En Çok Satan 15 Kitabı Açıklandı