Selahattin Demirtaş 3 yıla kadar yargılandığı davadan beraat etti
Saat: 17:37

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2015 seçimleri sırasın yaptığı bir konuşma nedeniyle 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı davada beraat etti.
Helen tutuklu olarak yargılanmasına devam edilen HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Haziran seçimleri öncesinde miting alanında yaptığı bir konuşma nedenilye yargılandığı davada beraat etti.
Tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sancaktepe'de gerçekleştirilen mitingde yaptığı konuşması nedeniyle "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada beraat etti. Mahkeme beraat kararında rahatsız edici, hatta şoke edici düşüncelerin açıklanmasının demokratik bir toplumda düşünce ve ifade özgürlüğünün gereği olduğunu vurguladı
Selahattin Demirtaş 7 Haziran 2015 tarihindeki genel seçimlerden önce partisinin Sancaktepe'deki mitingde bir gazeteyi kalabalığa göstererek konuşma yaptı. Demirtaş'ın konuşmasından sonra Demirtaş hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
FİKİR VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA
Habertürk Haber Merkezi'nden Arzu Kaya'nın haberine göre; Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Demirtaş katılmadı. Sanık avukatlarının beraat, müşteki avukatlarının ise Demirtaş'ın cezalandırılmasını istediği duruşmada mahkeme hakimi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde belirtilen ifade özgürlüğü kavramı çerçevesinde sanığın söylediği sözlerin düşünce özgürlüğü kapsamında bulunduğunu belirtti. Rahatsız edici, hatta şoke edici düşüncelerin açıklanmasının demokratik bir toplumda düşünce ve ifade özgürlüğünün gereği olduğunu vurgulayan hakim, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Demirtaş'ın beraatına karar verdi.