A24.com.tr » yaşam » Seçim yasakları ne zaman sona erecek? İçki yasağı saat kaçta kalkıyor?

Seçim yasakları ne zaman sona erecek? İçki yasağı saat kaçta kalkıyor?

Seçim yasakları ne zaman sona erecek? İçki yasağı saat kaçta kalkıyor?

24 Haziran seçimlerinde oy kullanma işlemleri saat 08.00 ile 17.00 arasında yapılacak. Seçim güvenliği açısından uygulamaya alınan bazı yasaklar ne zaman kaldırılacak? İçki yasağı saat kaçta kalkıyor?

Seçim güvenliğini sağlamak adına her seçim öncesi bir takım yasaklar getiriliyor. Seçim yasakları 24 Haziran seçimlerinde de uygulandı. Cumartesi günü saat 18.00'da başlayan seçim yasakları ne zaman sona erecek? Seçim yasaklarından içki satışı ne zaman başlayacak? İşte seçim yasaklarıyla ilgili merak edilenler...

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimine göre, seçimlere yönelik propaganda serbestliği saat 18.00’de bitti.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un propaganda serbestliği ve süresini düzenleyen 49. maddesi, propagandanın oy verme gününden önceki 10’uncu günün sabahında başlayacağını ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00’de sona ereceğini öngörüyor.

Buna göre, oy verme gününden önceki gün (23 Haziran) saat 18.00’den sonra yapılacak yayınlarda, propaganda maksatlı ve oy vermenin tam bir serbestlikle yapılmasına tesir edebilecek mahiyette haber, yorum ve köşe yazısı yayınlanması yasak olacak.

Seçim günü 18.00-21.00 saatleri arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında sadece YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Seçim günü saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, gerek görürse yayın yasağını yarın saat 21.00’den önce de kaldırabilecek.

SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR? SEÇİM YASAKLARI NELER?

Seçim yasakları 23 Haziran Cumartesi günü saat 18.00’den itibaren başladı. İkinci tura kalınması halinde 25 Haziran’dan 7 Temmuz Cumartesi saat 18.00’e kadar ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecek. Vatandaşların elektronik posta adreslerine, sabit ve cep telefonlarına görüntülü, sesli, yazılı propaganda mesajları gönderilmesi yasak olacak.

HEDİYE VE EŞANTİYON DAĞITILAMAYACAK

Adaylar, propaganda süreleri içine kendilerini tanıtıcı broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren yayınları dağıtmakta serbest olacak. Ancak bu malzemeleri dağıtacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekecek. Adayları, seçmenlere herhangi bir hediye, eşantiyon dağıttırmaları yasak olacak.

MAKAM ARAÇLARIYLA PROPAGANDA GEZİLERİ YAPILAMAYACAK

Başbakan ve bakanlarla milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapmayacaklar. Bu maksatla yapılan gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmi ziyafetler verilemeyecek.

BAYRAK VE AFİŞLER TOPLATILACAK

Saat 18.00’da başlayan yasaklar kapsamında, siyasi partilerin, cadde ve sokak üzerindeki afiş ve bayrakları belediye görevlileri tarafından sökülmeye başladı.

Valilik, kaymakamlıklar, emniyet ve jandarma teşkilatının 24 saat görev başında olacağını ve Vali Yardımcısı Başkanlığında Valilikte Seçim Harekat Merkezi oluşturulduğunu belirten Hüseyin Aksoy, ilimiz genelinde alınan tedbirleri açıkladı; 24 Haziran 2018 Pazar günü 08.00–17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde ilimizde; 336.628seçmenin, 3,909 sandıkta oy kullanacağını, seçim güvenliğini sağlamak üzere 2300 polis ve 1032jandarma olmak üzere toplam da 3332güvenlik personelinin görev yapacağını, 298 sayılı Kanunun 79’uncu maddesi uyarınca; oy kullanma süresince Kocaeli ilinde bütün umumi eğlence yerlerinin oy verme süresince kapalı tutulacağını, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılmasının, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesinin ve içilmesinin yasaklandığını, Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanların dışında ruhsatlı dahi olsa hiç kimsenin silah taşıyamayacağını, Yüksek Seçim Kurulu Kararı gereğince; seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin yakınları tarafından ilçe seçim kurulu başkanlıklarına veya ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmek üzere muhtarlıklara engelli beyan formu verilen 508 vatandaşımızın da 31 seyyar sandıkta oy kullanmalarının sağlanması için gerekli tedbirler alındığını, Seçimlerin, ilimizde sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak üzere Valilikte Vali Yardımcısı Başkanlığında “SEÇİM HAREKAT MERKEZİ” oluşturulduğunu, sorun yaşayan vatandaşlarımızın belirtilen numaralardan yardım alabileceklerini belirtti.

Oy kullanma saatleri: Tüm yurtta 08.00 – 17.00

Yurt dışında ikamet ediyorsanız, Seçmen Sorgulama uygulamasının “Yurt Dışı Seçmen Sorgulama” sayfasından oy kullanacağınız tarih aralığı ile oy vereceğiniz yer adres bilgilerini sorgulayabilirsiniz.

7-19 Haziran tarihleri arasında 60 ülke ve 123 dış temsilcilikte,
7-24 Haziran tarihleri arasında 34 gümrük kapısında oyunuzu kullanabilirsiniz.

Oy kullanma saatleri:

Dış Temsilciliklerde: 09.00 – 21.00

Gümrük Kapılarında: 24 Saat
(24 Haziran Pazar günü saat 17.00'a kadar) 

YORUMLAR
  Yıllardır temizlediği evden bıktı, kendi kendini temizleyen ev yaptı
Yıllardır temizlediği evden bıktı, kendi kendini temizleyen ev yaptı