A24.com.tr » yaşam » Seçim günü neler yasak?

Seçim günü neler yasak?

Seçim günü neler yasak?

Türkiye sandık başında ve seçimin sağplıklı yürümesi için dikkat edilmesi gereken yasaklar var işte onlardan belli başlıları.

 SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

07.35 : Bugün saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

1 MİLYON 156 BİN SEÇMEN İLK KEZ OY KULLANIYOR

07.20 : Yerel seçimlerde 18 yaşını dolduran 1 milyon 156 bin seçmen ilk kez oy kullanacak.

En fazla seçmenin bulunduğu il, beklendiği gibi İstanbul. 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 39 ilçede kurulacak 31 bin 124 sandığa tercihini atacak.

2014 yerel seçim verilerine göre İstanbul'da seçmen sayısı 9 milyon 997 bin 24 kişiydi.

Ankara'daki seçen sayısı da 3 milyon 922 bin 163.

07.15 : Yaklaşık 57 milyon 58 bin 636 seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak. 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105 mahalle ve 18 bin 306 köyde sandıklar kuruldu.

Büyükşehirlerde seçmenler Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacak.

Büyükşehirlerin listesi şöyle:

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van.

Diğer illerde ise İl Genel Meclisi Üyeliği, Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyeliği ile Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy verilecek.

Köylerde yaşayanlar yalnızca İl Genel Meclisi Üyeliği ile Mmuhtarlık ve İhtiyar Meclisi için sandığa gidecek.

Oy pusulaları İl Genel Meclisi Üyeliği için turuncu, İlçe Belediye Başkanlığı için mavi, Belediye Meclisi Üyeliği için sarı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de beyaz renkli olacak.

Seçmenler bu oy pusulalarını aynı renkli zarflara koyarak sandığa atacak.

07.00 : Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerindeki 32 şehirde oy verme işlemi başladı.

Söz konusu iller:

Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Ardahan, Muş, Iğdır, Ordu, Rize, Siirt, Ağrı, Kilis, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Sivas, Trabzon, Tunceli, Urfa, Van, Bayburt, Batman ve Şırnak.

Bu illerde sandıklar saat 16.00'da kapanacak.

Diğer kentlerde seçmenler oy vermeye saat 08.00'de başlayacak ve saat 17.00'de süre bitecek.

YORUMLAR
  İşte dünyanın en kötü telefonları
İşte dünyanın en kötü telefonları