A24.com.tr » ajanda » Ruam hastalığı nedir? Ruam nedir?

Ruam hastalığı nedir? Ruam nedir?

Ruam hastalığı nedir? Ruam nedir?

Büyükada'da ruam hastalığı tespit edilen onlarca at, aşısı bulunmadığı için itlaf edildi. Peki ruam hastalığı nedir? İtlaf ne demek?

Büyükada'ya hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Adadaki 81 atta ruam hastalığı tespit edildi. Aşısı olmayan bu hayvanlar aşısı olmadığı için itlaf edildi. 

Hayvan hakları savunucuları tepkili

Hayvan hakları savunucuları, günlerdir Adalar'da Ruam'lı olduğu iddia edilen atlar öldürüleceğini ifade ediyordu. Atların öldürülmesine sebep olan fayton sahiplerinin belediyeden her at için para alacağını gündeme getirmişti.

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, söz konusu gelişmelerin takipçisi olduklarını, 2020'nin ilk yarısında fayton sorununun yüzde 90'ı çözüleceğini söyledi.

Peki ruam hastalığı nedir, bulaşıcı mıdır? İşte ayrıntılar...

Ruam Hastalığı Nedir?

Bu hastalık, sakağı ya da mankafa hastalığı olarak da isimlendirilmektedir. Ruam; başta at, merkep, katır gibi tek tırnaklılar olmak üzere, insan, kedi ve hayvanat bahçelerinde yaşayan yabani hayvanlarda görülen zoonoz bir hastalıktır. Merkep ve katırlarda akut, atlarda ise akut ve kronik olarak seyreder.

Hastalığın etkeni Pseudomonas mallei’dir. Etkenin; fiziksel (ısı, ışık, kuruma) ve kimyasal ( dezenfektanlar ) maddeler ile kemoterapötiklere (antibiyotikler, sülfonamid ve çeşitli ilaçlar ) karşı direnci zayıftır. Su yalaklarında, ruam apsesi irininde, rutubetli ve karanlık yerlerde uzun süre canlı kalabilir.

Genel olarak tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığı, ölümcül ve tehlikeli bir hastalıktır.

Ruam Hastalığı Belirtileri Neler?

Ruam hastalığı hem atlarda hem de insanlarda farklı bölgelere hücum ederek bu bölgelerde belirtiler gösterebilmektedir. Eğer hastalık akciğerleri hedef alırsa, bu durumda hastalığa yakalananlarda solunum zorluğu başlar. Hastalar, çok çabuk yorulmaya başlarken burunda sıklıkla kanamalar görülebilmektedir. Birçok insanda zayıflama gibi belirtiler de ortaya çıkarır. Burnu hedef aldığında devamlı ancak tek taraflı bir akıntı söz konusu olmaktadır. Her geçen gün akıntı daha yoğun bir hale gelmeye başlar ve son dönemlerinde renk de değiştirebilir. Deriyi hedef aldığında ise apse oluşumunu tetiklemektedir. İlk olarak derinin alt katmanlarında modüllerin meydana gelmesi ile başlar ve sonrasında cildin en üst tabakasında apse oluşumu gerçekleşir.

Ruam Hastalığı bulaşıcı mı?

Hastalık, hayvanlar arasında direkt ve indirekt yollarla bulaşır. Direkt bulaşma; hasta hayvanların solunum havası, bulaşık suların içilmesi, kirli yataklık, tımar ve koşum takımlarının kullanılmasıyla meydana gelir. İnsanlar hastalığı enfekte hayvanlar ile temas sonucunda alırlar.

Etken vücuda girdikten sonra, lokalizasyon yerine göre Burun, Akciğer veya Deri Ruamı ortaya çıkar.

İTLAF NE DEMEK?

Öldürme, yok etme, telef etme anlamlarına gelmektedir.

YORUMLAR
  Ne zaman öleceğim? sorusunun cevabını veren yapay zeka
Ne zaman öleceğim? sorusunun cevabını veren yapay zeka