A24.com.tr » sağlık » PSA nedir, yüksekliği ne anlama gelir?

PSA nedir, yüksekliği ne anlama gelir?

PSA nedir, yüksekliği ne anlama gelir?

Prostat spesifik antijen (PSA), sadece prostat hücreleri tarafından üretilen bir proteindir. Peki PSA'nın yüksek veya düşük olması ne anlama gelir? İşte bu sorunun cevabı haberimizde.

İyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihabı, prostat kanseri gibi nedenlerle artış gösteren PSA (Prostat Spesifik Antijen) nedir? PSA yüksekliği ne anlama gelir? ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

PSA NEDİR?

PSA, spermin sıvılaşmasını sağlayan bir enzimdir. Esas olarak, prostatın kanallarını ve asinilerini döşeyen hücrelerden salgılanır. PSA büyük ölçüde prostata özgü bir enzimdir ancak çok düşük miktarlarda pankreas ve tükürük bezlerinden de salgılanır. PSA’nın spermdeki konsantrasyonu kandaki seviyesinin milyon katı kadardır.

PSA, Prostatik hücrelerin ve bazal membranın bütünlüğünün bozulması neticesinde kan dolaşımına girer. Kana PSA geçişi, prostatın normal yapısını bozan, hem iyi huylu hastalıklarında hem de prostat kanserinde görülebilmektedir.

PSA testini yaptırmak için doğru yaş kişinin genetik yatkınlığına göre değişmektedir. Ailesinde prostat kanseri geçmişi olmayan erkeklerin PSA testini 50 yaşından sonra yaptırması uygundur.

PSA YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Prostat dokusu içerisinde ve menide çok yoğun miktarda bulunan Prostat Spesifik Antijen yani PSA, kana çok az salınmaktadır. BPH denilen iyi huylu prostat büyümesinde prostat büyüdükçe PSA'nın kan değeri ılımlı bir miktarda artar, anormal PSA artışları ise şu durumlarda görülür:

– Prostat kanseri
– Prostat iltihabı
– Prostat biyopsisi
– Prostat enfarktüsü
– İdrar yolu ameliyatları(TUR)
– İdrar retansiyonu(glob vezikal)
– Ejekülasyon
– Prostat masajı

Yaşa göre PSA üst eşik değerleri :

40 – 50 yaş : 2,5 ng/ml
50 – 60 yaş : 3,5 ng/ml
60 – 70 yaş : 4,5 ng/ml
70 üzeri: 6,5 ng/ml 

YORUMLAR
  Time dergisine kapak olan 10 Türk
Time dergisine kapak olan 10 Türk