A24.com.tr » yaşam » Paskalya Bayramı nedir ne zaman kutlanır? Paskalya Bayramı'nın önemi nedir?

Paskalya Bayramı nedir ne zaman kutlanır? Paskalya Bayramı'nın önemi nedir?

Paskalya Bayramı nedir ne zaman kutlanır? Paskalya Bayramı'nın önemi nedir?

Hristiyanlığın en eski bayramı olarak bilinen Paskalya Bayramı'nın ne olduğu merak konusu oldu. Peki ne zaman kutlanır Paskalya Bayramı? Önemi nedir? İşte tüm ayrıntılar...

Her yıl Hristiyanlar tarafından kutlanan Paskalya Bayramı büyük önem taşıyor. Paskalya'nın yaklaşmasıyla birlikte bu bayramın ne zaman kutlanacağı ve ne önem taşıdığı da merak edildi.

İşte, Hristiyan dünyasında kutsal sayılan, Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklı biçimlerde kutlanan Paskalya Bayramı’na ilişkin ayrıntılar...

Hristiyanlar tarafından her yıl Mart sonundan Nisan sonuna kadar kutlanan Paskalya dönemi başladı. Doğu ve Batı kiliseleri Paskalya Bayramı’nı farklı şekillerde kutlamaktadır. Dünya kiliselerinin büyük çoğunluğu tarafından Pazar günü kutlanan Paskalya Bayramı, her yıl sabit bir günde kutlanmaz. Paskalya Günü, aynı zamanda Diriliş Günü, Kıyam Yortusu ve Diriliş Pazarı olarak da adlandırılmaktadır.

PASKALYA BAYRAMI NEDİR?
Hristiyanlar tarafından her yıl kutlanan bir bayram olan Paskalya’nın kelime kökeni İbranice’ye dayanmaktadır. Paskalya kelime anlamı olarak “dokunmadan geçmek” demektir. Mısır’dan İsrailoğulları’nın kaçışı anlamına gelen Paskalya, Hristiyanlar için en önemli bayramlardan biridir. Bayramın kutlanma amacı ise İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilişidir. Hristiyanlar için Paskalya Bayramı’nın kutlanması için belli bir gün yoktur. Paskalya Bayramı her yıl Mart ayı sonunda başlar, Nisan ayı sonuna kadar devam eder. Paskalya günü ise kiliselerde Pazar günü kutlanmaktadır ve kıyam yortusu, diriliş günü gibi başka isimler de verilmektedir.

PASKALYA BAYRAMI NASIL KUTLANIR?
Bütün Hristiyanlar tarafından kutlanan Paskalya Bayramı, genel olarak kiliselerde ayinler şeklinde kutlanmaktadır. Ancak, bazı ülkelerde değişik geleneklerle de Paskalya Bayramı kutlanmaktadır. Gelenekler arasında en yaygın olarak bilinen ise genelde çikolatadan yapılan Paskalya yumurtası ve Paskalya tavşanını birbirine hediye etmesi şeklindedir. Hristiyanlar, evlerinde Paskalya gününe özel olarak Paskalya çöreği hazırlar. Bunun yanı sıra, mumlar yakılır, haşlanmış yumurtalar boyanır, dualar okunur. Meryem Ana Paskalyası ise yine Paskalya kavramı içine giren bir yortudur ve Temmuz ayında Süryaniler tarafından kutlanmaktadır.

PASKALYA BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?
Hristiyanların inanışına göre Paskalya günü, 21 Mart’ta ilkbahar dönümünün yaşanmasının ardından, dolunaydan sonraki ilk Pazar günü olarak bilinmektedir. Bazı ülkelerde Paskalya gününün tarihi değişir, ancak genel olarak Nisan ayının ikinci Pazar günü kutlanır. Hristiyanlar, Paskalya nedeniyle 5 hafta boyunca büyük perhiz adını verdikleri bir perhiz dönemine girerler. Paskalya Pazarı ile birlikte bu diyette sona erer. Paskalya dönemi ise Pentekostes yortusuna kadar devam eden döneme denir. 

YORUMLAR
  Perseid Meteor Yağmuru izleyenleri büyüledi...
Perseid Meteor Yağmuru izleyenleri büyüledi...