A24.com.tr » dünya » Özbekistan lideri Kerimov vefat etti

Özbekistan lideri Kerimov vefat etti

Özbekistan lideri Kerimov vefat etti

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov hayatını kaybetti. Kerimov, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda tutuluyordu.

Reuters'a konuşan üç ayrı diplomatik kaynak, Kerimov'un öldüğünü söyledi. Anadolu Ajansı da Kerimov'un hayatını kaybettiğinin öğrenildiğini aktardı.

Özbekistan hükümetinden bu sabah yapılan açıklamada, geçen hafta sonu beyin kanaması geçirmesinin ardından hastaneye kaldırılan 78 yaşındaki Kerimov'un sağlık durumunun son 24 saat içinde ciddi olarak kötüleştiği belirtilmişti.

Açıklamada, "Derin bir üzüntü ile belirtmek isteriz, son günde Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un sağlık durumu keskin kötüleşti. Doktorların fikrine göre, Cumhurbaşkanı'nın sağlık durumu kritik olarak değerlendiriliyor" ifadelerine yer verilmişti.

27 SENE İKTİDARDA KALDI

Özbekistan'ın tarihi Semerkant kentinde 30 Ocak 1938'de doğan Kerimov, 27 Ağustos Cumartesi günü geçirdiği beyin kanamasının ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Kerimov, 1989 yılında Komünist lider olarak başına geçtiği ve o dönemde bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan'ı, 1991 senesinde Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığın kazanılmasından bu yana da aralıksız yönetti.

BURUK KUTLAMA

Özbekistan dün bağımsızlığının 25'inci yıl dönümünü, Kerimov'un sağlık durumu nedeniyle sade etkinliklerle kutlamıştı.

Ülke genelinde üç günlük resmi tatil ilan edildi. Ancak her sene düzenlenen resmi tören, Kerimov'un rahatsızlığı sebebiyle bu yıl iptal edildi.

Özbekistan'ı 1989'dan beri yöneten Kerimov, ülkesinin bağımsızlığa kavuşmasından bu yana ilk kez söz konusu törenlere katılamamıştı. Kerimov'un hastaneden 'gönderdiği' bağımsızlık günü kutlama mesajı dün, Özbekistan Devlet Televizyonu'nda okunmuştu.

Kerimov mesajında, Özbekistan'ın kendi kendini beslemeye ve savunmaya gücü yetmeyen, ekonomisi tek taraflı gelişen ve yaşam düzeyi çok düşük olan bir ülkeden, kısa dönemde, hızlı ve istikrarlı bir şekilde gelişen, dünya toplumunda kendine özgü yeri olan kudretli bir devlete dönüşmekte olduğunu belirterek bağımsızlık yıllarında ülke ekonomisinin yaklaşık 6 kat büyüdüğünü, sanayinin ekonomideki payının yüzde 14'ten yüzde 34'e ulaştığını, küresel mali krizin devam etmesine rağmen ekonominin son 11 yılda sürekli yüzde 8 büyüdüğünü ifade etmişti.

YORUMLAR
  Mavi balinanın dev kalbi
Mavi balinanın dev kalbi