A24.com.tr » ramazan » Oruç baba türbesi nerede nasıl gidilir 2019

Oruç baba türbesi nerede nasıl gidilir 2019

Oruç baba türbesi nerede nasıl gidilir 2019

İslam aleminin Ramazana girmesi ile beraber oruç baba türbesi en çok aratılan konuların başında gelmeye başladı peki oruç baba kimdir? türbesi nerde? nasıl gidilir?

 Oruç Baba Kimdir?
Medeniyet beşiği Anadolu’da yetişen nice veliler, bu toprakların tapusunun mühürleridir. İşte o mühürlerden biri Oruç Baba, fakir ama gönlü zengin ve engin deryalarda gezen, veli derecesine varmış, erenler arasına girmiş büyük bir evliyadır. Onunla ilgili aktarılan kıssalar içerisinde sade hayatı dikkat çekmektedir. Kuru ekmek ve sirkeyle sahur yapıp, yine aynı şekilde iftar yapan Oruç Baba, ismiyle müsemma olacak şekilde Oruç ibadetine düşkün zatlardan biriydi.

1453 İstanbul Fethinde Bir Asker…
Oruç Baba, 1453 İstanbul kuşatmasına katılmıştır. Bu yönde günümüze ulaşan tarihi vesikalar, Oruç Baba adındaki zat-ı kerimin askerlere su taşıdığını, yani Saka vazifesini icra eden bir derviş olduğunu bize göstermektedir. Bununla ilgili aktarılan kıssalarda, su dağıtma vazifesini canhıraş bir surette gerçekleştiren zatın askerlerin gönlünde taht kurduğu ve asker tarafından “Baba” lakabıyla çağrılmaya başlandığını anlatır.

Oruç Baba türbesi ziyaret akınları nedeni?
Veliler arasında bulunan Oruç Baba, Fatih Şehremini bulunan Osmanlı Mezarlığına defnedilmiştir. Ramazan ayının ilk günü ve başlamadan önceki ilk haftası, Oruç Baba türbesine ziyaret akınlarını fark etmemek elde değildir. Birçok habere de konu olan bu ziyaretlerin sebebi hikmeti, Oruç Baba’yı vesile kılarak Allah’tan niyaz edilen hayır dualarının gerçekleştiği müjdesidir. Öyle ki, bu müjdeyle arzularına kavuşan kişilerin Oruç Baba türbesine dua için sürekli geldikleri vakidir.

Ramazan ayının ilk günü Oruç Baba Türbesi
Ramazan ayının ilk iftarının Oruç Baba türbesinde açılması bir adet haline gelmiştir. Hem dua yapmak, hem berekete nail olmak maksadıyla Oruç Baba’nın iftarlıklarıyla oruçlar cemaatle beraber açılmaktadır. Sirke ve biraz da kuru ekmekle geçirilen iftar sonrası, dua edilerek Oruç Baba türbe ziyareti sonlanmaktadır.

Oruç Baba Türbesi Nerede Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Fatih Arpa Emini Mahallesi Kürkçübaşı Sokak Şehremini, Topkapı/İstanbul

İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan Oruç Baba türbesine Anadolu yakasından geçecek olanlar için ilk durak Eminönü’dür. Buradan TOPKAPI istikametine giden her otobüs, Pazartekke durağından geçmektedir. Bu durakta inilmesi halinde, Ümmü Sinan Tekkesi bahçesindeki Osmanlı Mezarlığında yatan Oruç Baba türbesine ulaşmak mümkündür.
Ayrıca Oruç Baba türbesine Kabataş tramvay hattıyla da ulaşılmaktadır. Kabataş tren hattına binildiğinde yine Pazartekke durağında inilmesi ve Ümmü Sinan Tekkesi bahçesindeki mezarlığa gidilmesi gerekecektir.

YORUMLAR
  Survivor Ümit Karan'ın eşi Zeynep Karan kimdir? İşte Ümit Karan ve eşinin film gibi tanışma hikayesi...
Survivor Ümit Karan'ın eşi Zeynep Karan kimdir? İşte Ümit Karan ve eşinin film gibi tanışma hikayesi...