A24.com.tr » eğitim » Öğrenciler yalan haberi ayırt edemiyor

Öğrenciler yalan haberi ayırt edemiyor

Öğrenciler yalan haberi ayırt edemiyor

Standford Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre, birçok öğrenci internet mecrasında bulunan yalan haberkeri ayırt etmekte güçlük çekiyor.

 Standford Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre, okul çağındaki çocukların yalan haberleri ayırt etmekteki zorlukları araştırıldı.

 Standford Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre, çoğu öğrenci gerçek haber makaleleri ile sporsorlu içerik arasındaki farkı anlayamıyor. Gençlerin çevirimiçi medyayı nasıl tükettiği üzerine endişelerin artmasına neden olan araştırmada, pek çok istatistik tehlikenin boyutlarını ortaya koyuyor.

Wall Street Journal'da yayınlanan rapor, gençlerin çevirimiçi medyayı nasıl değerlendiği konusundaki en büyük araştırma olmasıyla dikkat çekiyor. Ortaokul ve kolej öğrencilerinin katıldığı araştırmaya tam 7804 kişi katıldı. Bu öğrencilerin yüzde 82'si aynı web sitesinde yer alan sporsorlu bir yazı ile gerçek haber makalesini ayırt edemedi. Ortaokul öğrencilerinin yüzde 70'i, bir banka CEO'su tarafından yazılan sponsorlu bir finans makalesine güvenmemek için herhangi bir neden bulamadıklarını düşündü ve detayların seviyesine, fotoğrafların büyüklüğüne ve atılan tweet'leri yazan kişilerin güvenilirliklerine göre değerlendirme yaptı.

Hatırlayacak olursanız ABD başkanlık seçimleri, Facebook ve diğer şirketlerin sahte haberlere nasıl yaklaştıkları üzerinden tartışmalara neden olmuştu. İnsanların oy verme davranışını etkileyecek yalan (sahte) haberler barındıran siteler için de bu platformlar suçlanmıştı. Bu tartışmanın ardından Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, şirketin sahte haberlerin yayılmasını engelleyecek sistemler geliştirdiğini açıkladı. Google'da sahte haber kaynaklarını reklam ağından uzaklaştırmak için çalıştığını bildirdi.

Bütün tartışmaları bir kenara bırakırsak, Standford Üniversitesi'nin yaptığı bu araştırma, öğrencilerin çevirimiçi kaynaklarda yer alan haberleri değerlendirmede yetersiz kaldığını kanıtlıyor. Okullarda Medya Okuryazarlığı dersinin kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirten yetkililer, temel araştırma becerilerinin ötesine geçilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Standford Üniversitesi'nde Profesör olan Sam Wineburg ise, öğrencilerin farklı kaynaklardan faydalanmasını ve haberlerin doğruluğunu bu kaynaklardan kontrol etmeyi öğrenmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca Google sıralamalarının her zaman doğru sonuçları veremeyeceğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR
  Facebook 2017 yılı içerisinde yaşanan ve üstüne en çok konuşulan olayları yayınladı
Facebook 2017 yılı içerisinde yaşanan ve üstüne en çok konuşulan olayları yayınladı