A24.com.tr » dünya » Notre dame nedir | notre dame ne demek | Notre Dame katedralinin önemi ve tarihçesi

Notre dame nedir | notre dame ne demek | Notre Dame katedralinin önemi ve tarihçesi

Notre dame nedir | notre dame ne demek | Notre Dame katedralinin önemi ve tarihçesi

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan 850 yıllık tarihi Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı. Vatandaşlar yangının çıktığı Notre Dame'ın tarihini merak ediyor. Peki Notre Dame nedir ne anlama geliyor?

Notre dame nedir? Notre Dame ne demek ne anlama geliyor? İşte Notre Dame'ın tarihçesiyle ilgili tüm ayrıntılar...

Notre Dame Katedrali tarihi 12. yüzyıla dayanıyor. Kilisedeki bronz heykeller geçen hafta yenilenmek için kaldırılmıştı. Peki, Notre Dame Katedrali nerede?

NOTRE DAME KATEDRALİ NEREDE?

Notre Dame Katedrali, Paris, Fransa'da bulunan görkemli bir Katolik Katedrali'dir. Katedral, Ortaçağda inşa edilmiştir. Dünyanın en ünlü kilise binalarından biridir. Yükselen yapıları ve Gotik mimari yapısı son derece güzeldir.

NOTRE DAME KATEDRALİ TARİHİ

Notre Dame Katedrali'nin inşaatı 12. yüzyılda başladı ve 200 yıldan fazla sürdü. Katedral üzerindeki farklı mimari tasarımlar, binanın inşa edildiği zamanların değişiminin kanıtıdır. Katedral 5,500 metrekarelik bir alanı kaplar. Baskın bir Fransız Gotik tasarımına sahiptir. Katedralin göze çarpan özellikleri, dış duvarlara destek sağlayan uçan iskeletlerdir. Sütun desteği olarak işlev gören ve binanın dışını çizen kişisel heykeller. Katedral içinde çeşitli sanat eserleri, kalıntılar ve ortaçağ'dan mobilyalar sergilenmektedir. Notre Dame Katedrali'nde on tane dev çan bulunmaktadır. Çanlar, kilisede çeşitli etkinliklerde ve hizmetlerde kullanılır.

Notre Dame Katedrali dünyanın birkaç Gotik Katedrali'nden biridir. Katedralin heykeller yıllar boyunca hayatta kalmış olan eski sanat tasarımlarını sergiliyor. Notre Dame Katedrali, ‘Taçların Tacı' ve bir ‘Kutsal çivi' de dahil olmak üzere Katolik inancının kutsal kalıntılarını barındırıyor. 

İLGİLİ HABER Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı

NOTRE DAME NEDİR?

Notre Dame söz öbeği Fransızca olup, Türkçede bizim hanımımız veya hanımefendimiz gibi anlamlara gelir. Anlatılmak istenen kişi Meryem Ana'dır. "Notre Dame" söz öbeğinin kullanıldığı yerler çok çeşitlidir.

Notre Dame Katedrali (Fransızca: Cathédrale Notre Dame de Paris) Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'in doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Fransız gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame, ayrıca ilk gotik katedrallerden biridir ve gotik dönem boyunca inşası sürmüştür. Heykellerin ve işlemeli camların ortaçağ Roma mimari üslubundan sonra pek görülmemiş bir dünyevilik içermesi, natüralizm akımının eserlerdeki ağır etkisi sebebiyledir.

Turistler açısından popüler bir yer olmasının yanı sıra, halen bir Roma Katolik katedrali olarak kullanılır ve Paris başpiskoposluğuna ev sahipliği yapar. (15 Şubat 2005'ten beri görevi André Vingt-Trois yürütmektedir.)

Metro-M.svgParis m 4 jms.svg Cité ile Metro-M.svgParis m 4 jms.svg Saint-Michel metro duraklarıyla Notre Dame Katedralı'na ulaşılabilir.

YORUMLAR
  Jet Sosyete oyuncu kadrosu - Jet Sosyete'de kim kimdir?
Jet Sosyete oyuncu kadrosu - Jet Sosyete'de kim kimdir?